Как така от 2008 г., веднага след приватизацията до 2016

...
Как така от 2008 г., веднага след приватизацията до 2016
Коментари Харесай

Домусчиев контролирал и държавния дял в БМФ

" Как по този начин от 2008 година, незабавно след приватизацията до 2016 година страната е имала представител в управителния съвет на Български морски флот АД, а от 2017 година към този момент няма? Кой представител на държавното управление е наредил да се направи този прикрит подарък на приватизатора и той е бил оставен да си ръководи безплатно над 123 милиона лeва национални пари? " Тези въпроси насочи депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев към министъра на превоза Росен Желязков по време на петъчния парламентарен надзор.

" Пояснявам, че това са средствата, които той не е заплатил по приватизацията на 30%, които са останали официално благосъстоятелност на страната. В интервала 2009-ноември 2020 година правено ли е документално или устно предложение от представител на страната на общо заседание на БМФ за систематизиране на дял в интерес на акционерите, включително и за държавния дял? Кой е направил предложенията, на коя дата и под каква форма?

В интервала февруари-ноември 2020 година, вие персонално като принципал на 30-те % от БМФ, посещавал ли сте компанията, срещал ли сте се с нейното управление, на коя дата, в какъв състав, с какви претенции и съответни резултати?

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бизнесменът Кирил Домусчиев в последна сметка ще би трябвало да пла...

Опитахте ли да обвържете и в каква съответна форма заплащането на държавни помощи на БМФ АД и свързани с неговия частен притежател компании, с към момента неплатените от него груби нарушавания на приватизационния контракт и дължимите по него неустойки? ", попита Гечев.

В отговор Росен Желязков обясни, че изискванията по приватизацията са избрани със Стратегия, призната в решение на Министерски съвет номер 109 от 21 февруари 2007 година Можем единствено да предположим, че задачата на продажбата на мажоритарен пакет акции е била да обезпечи на вложителя опция да ръководи дейно сдружението и независимо да взема значими решения за него.

За една немалка част от отговорностите по приватизационния контракт, страната е лимитирала опциите на купувача с избран от нея период. Той изясни, че задължението на страната е било да обезпечи собствен представител в Съвета на шефовете, само че за период от 5 години, който е изминал 2013 година

Доколкото договорът е подписан през август 2008 година, съображенията на страната по тази част от въпроса, следва да бъдат отправени към оня миг.

През интервала 2009-2020 година Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията гласоподава главно срещу приемането на предлагането на УС, осъществената облага на БМФ да бъде отнасяна в неразпределена облага от минали години. Тоест постоянно заявяваното от ведомството е било облагата да се разпределя сред акционерите (купувачът по договорката и българската държава).

В рамките на мандата на настоящето държавно управление, от транспортното министерство годишно вършим предложение част от облагата на сдружението за съответната година да бъде отчислена за акционерите като дял, при изискванията и размери не по-малки от 50/100.

Категорично не са правени опити да се обезпечават помощи за БМФ от страна на страната. Нямам информация да е желано такова нещо и от управлението на сдружението, регистрира Желязков. Той съобщи още, че сдружението се развива сполучливо.

" Вие и вашата колежка Марияна Николова отговаряте на въпросите като търговски сътрудници на частния притежател на БМФ. Нашите въпроси са вие по какъв начин защитавате държавния интерес. Нека да уточним - при приватизацията новият притежател Кирил Домусчиев е заплатил 70% от БМФ, ние ви питаме за какво на процедура сте му подарили останалите 30%, а не да каканижете ", съобщи в имитация Румен Гечев, а председателстващият Валери Симеонов го прекъсна и ги прикани да се държи почтително към министъра.

" Аз разбирам, че имате функционалност по отбраната на господин Домусчиев, обърна се към него Гечев ", на което Симеонов отговори, че няма нищо, а просто съблюдава правилника.

После Гечев продължи с репликата към министъра. " Аз ли да ви изучавам, че те имат 1000 метода посредством подизпълнители и прехвърляния на средства да си прибират облагата по различен метод и страната не получава една стотинка. Щом не желаете да го управлявате, за какво не продадете този дял? Защото сте ги подарили. Това е цялостен съпорт, който вършиме на избрани български олигарси и след 3-4 месеца ще ви бъде потърсена сметка какво е правено с тези пари ", приключи Гечев.

Припомняме, че още в края на 2019 година от Actualno.com попита Редица публични документи, с които медията разполага, демонстрираха доста подозрително държание на Николова по проблема и навяват на мисли, че тя е пробвала да протака в бюрократични процедури, с цел да бъде пропуснат основен краен период пред съда, след който към този момент страната няма да има опция по правов път да си вземе дължимите пари.

Сагата с неустойката за приватизацията на " Български морски флот " (БМФ), която дължат братя Домусчиеви продължава към този момент пета година. В предходен парламентарен надзор Гечев попита Марияна Николова за какво страната разрешава присъединяване в публични поръчки на компании на Домусчиеви при спор за дължими милиони?

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР