Как смеете! Вие откраднахте мечтите ми, детството ми, с празните

...
Как смеете! Вие откраднахте мечтите ми, детството ми, с празните
Коментари Харесай

Грета Тунберг - новата Жана д`Арк или PR продукт?

" Как смеете! Вие откраднахте фантазиите ми, детството ми, с празните си изказвания! " – сподели шведската екологична активистка Грета Тунберг пред международните водачи на срещата на върха на Организация на обединените нации. Тя е единствено на 16 години, за нея писаха в международните обществени мрежи Барак Обама и Доналд Тръмп и може би скоро ще стане най-младият лауреат на Нобеловата премия за мир. Говорим за момиче, което някой смята за образец, а някои - PR артикул. 
Какво знаем за нея?
Грета е на 16 години, майка й е певица, татко й е артист. На 11 година тя претърпява меланхолия, стопира да приказва и да се храни, загуби 10 кг за два месеца. Тя е диагностицирана по това време със синдром на Аспергер, селективен мутизъм и обсесивно-компулсивно разстройство. Първите две диагнози допускат компликации в общуването, а последната - опцията за обсесивни мисли.
Според Грета на осем години тя научила за световното стопляне и за нея „ изглеждало невероятно “, че „ никой не повдига този въпрос “. През 2018 година тя бяга от часове и вместо това идва пред постройката на шведския парламент. Така тя стартира да работи всеки петък и в следствие сътвори придвижването „ Петък за бъдеще “ („ Петъците за бъдещето “), наричано е още „ Удар за учебното заведение по климата “. Постепенно към акциите й започнаха да се причисляват и други младежи. Тя разгласява фотоси и текстове с hashtags #FridaysForFuture и #ClimateStrike и предизвиква всички да последват нейния образец.
Грета е веган и не лети със самолети, вярвайки, че те предизвикват прекомерно огромни вреди на околната среда. Всичко най-важно за момичето, за което приказва целия свят е събрала Бела Волкова от ТАСС в превод от БГНЕС.
Какво прави тя?
Целта на Грета Тунберг е да притегли вниманието на политиците към екологичните проблеми. " Ние, девойки и момчета, вършим това, с цел да събудим възрастните. Ние, девойки и момчета, вършим това, изисквайки дейности ", написа тя.
На 20 септември Грета започва световни климатични митинги. Според нея от 20 до 27 септември " ще бъдат извършени 5225 акции в 156 страни на всички седем континента ". В разнообразни градове на Обединеното кралство, съгласно известия в медиите, общо над 100 хиляди души са подхванали сходно деяние. В Ню Йорк - над 60 хиляди души съгласно кмета на града и 250 хиляди души - съгласно изказването на самата Грета.
На 23 септември Тунберг приказва в залата на Общото заседание на Организация на обединените нации пред международните водачи, обвинявайки ги, че са „ откраднали нейното детство “. „ Хората страдат, хората умират, екосистемите умират. Много типове са на ръба на изгубване. Всичко, за което можете да говорите, са приказки за пари и за икономическия напредък ", сподели тя.
Грета пътува до Ню Йорк с лодка. Според известия в медиите, Пиер Касираги, внук на принца Монако и актрисата Грейс Кели, й оказал помощ за това. Твърди се, че тази яхта е доста екологична.
Какво реализира тя?
През март тази година Грета беше номинирана за Нобелова премия за мир. Имената на спечелилите ще бъдат оповестени през октомври, тъй че в случай че Тунберг бъде наградена, тя ще стане най-младият лауреат в историята. Предишният подобен връх принадлежи на пакистанската активистка за правата на индивида Малала Юсуфзай, само че тя е била на 17 година
Грета се появи на корицата на английското списание GQ и получи премия от него, а списание Time преди този момент я включи измежду стоте най-влиятелни хора в света.
Повече от 1,7 милиона души са се абонирали за нейната обществена страница във Facebook, 4,5 милиона за нейната страница в Instagram и 1,9 милиона за нейния акаунт в Туитър.
За някои Грета е нов кумир. Някои от изявленията й във Facebook събират хиляди препратени известия и десетки хиляди лайкове. Сред тези, които я поддържат, е някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама, който във Facebook я назова " един от най-големите бранители на нашата планета ". Но има противоположни отзиви: Френският президент Еманюел Макрон „ въобще не е сигурен, че това е най-ефективният метод да се подходи към казуса “. А президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп написа за нея в Туитър: " Тя наподобява като доста щастливо момиче, което с неспокойствие чака своето ярко и прелестно бъдеще. Колко е прелестно да го видя! " Много консуматори на обществената мрежа оцениха това като насмешка.
В Русия Грета е необятно дискутирана в обществените мрежи. Някои я назовават Жана д`Арк, а някой пишат отрицателни мнения. Дори имиджът й - обликът на момиче с две дълги плитки, което наподобява доста по-младо от своите 16 години, наподобява подправено за мнозина.
Кой стои зад нея?
Този въпрос хората задават най-често. Най-вероятно, тъй като хората рядко имат вяра, че един младеж може съществено и непринудено да се включи в политически действия. Но точният отговор е дали някой стои зад младия екоактивист или тя работи откровено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР