Как скандинавската страна, чиято икономика е свързана предимно с петрола,

...
Как скандинавската страна, чиято икономика е свързана предимно с петрола,
Коментари Харесай

Как пенсионният фонд на Норвегия инвестира активите си

Как скандинавската страна, чиято стопанска система е обвързвана най-вече с петрола, се трансформира в епитет за стабилно вложение

[reu] Инвеститорите и анализаторите започнаха да обръщат повече внимание на климатичните промени и световното стопляне. Инвестирането в компании с по-малък отпечатък върху природата е относително нов феномен за множеството участници на пазара, само че един от пионерите в " зеленото вложение " е Норвегия.

През 1996 година националният пенсионен фонд на страната, която сега доставя 2% от световното ползване на нефт, бе най-малкият държавен фонд в света. През 2011 година към този момент бе най-големият. До 2017 година активите му надвишиха 1 трлн. $. В момента фондът има дялове в над 9 хиляди компании от над 73 страни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Инвестициите на Норвегия

След като преди три седмици " Борусия " (Дортмунд) победи ПСЖ с два гола на норвежкия нападател Ерлинг Хааланд, немските медии се пошегуваха с обстоятелството, че головете на " детето знамение ", както назовават Хааланд, усилват цената на норвежкия пенсионен фонд. Той има 0.85% от тима от Дортмунд, само че немският състезателен клуб е просто част от вложенията на скандинавската страна, която има над 1% от компании като Apple, Samsung, Intel, Toyota, Alibaba, Sony и над 2% от компании като Nestle, Adidas, Bayer, Simens, BP, HSBC, Shell и доста други.

Скандинавската философия

Това, което разграничава държавния фонд на Норвегия от останалите, е, че употребява дяловете на фирмите, в които влага, с цел да оказва въздействие на управлението. Фондът изисква от фирмите да поддържат висок честен етикет по отношение на околната среда и правата на индивида. Скандинавската страна не влага в бизнеси, които непосредствено или косвено вземат участие в убийства, тормоз, отнемане от свободи и други съществени права на индивида.

Инвестициите в оръжейните компании са лимитирани единствено до производството на избран вид оръжия, като атомните оръжия да вземем за пример са неразрешени. Това са част от аргументите, заради които той е считан за обществено най-отговорния държавен фонд в света и е посочван от голям брой медии и анализатори за образец на стабилно вложение.

Цената на петрола и Норвегия

След историческия спад на цената на петрола предишния понеделник показателят на борсата в Осло също се намали с над 20%. Имайки поради, че стопанската система на скандинавската страна е обвързвана основно с износа на нефт, може да се чакат известни проблеми към войната сред Русия и Саудитска Арабия през идващите месеци, само че на фона на добре диверсифицирания пенсионен фонд на страната, който разполага с над 1 трлн. $ активи, от които на човек от популацията се падат по над 200 хиляди $, надали скоро жителите на Норвегия ще останат без капитал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР