Как ще заработят заведенията след Гергьовден при условието за отстояние

...
Как ще заработят заведенията след Гергьовден при условието за отстояние
Коментари Харесай

Как ще заработят заведенията след Гергьовден при условието за отстояние между масите и по 4 души максимум на маса?

Как ще проработят заведенията след Гергьовден при изискването за разстояние сред масите и по 4 души най-много на маса?

Новите правила за отчасти отваряне на кафенета и заведения за хранене в откритите им елементи бяха въведени като част от разхлабването на ограничаващите ограничения, свързани с изключителното състояние, съобщи БНР.

С отварянето на заведенията с местата навън трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това мнение изрази пред " Хоризонт “ Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Според него ресторантьорският бизнес е подготвен да работи, само че " провокациите са доста огромни “.

Димитров уточни, че този бранш няма да мине " без помощта на страната “, тъй като е бил 100% обиден и блокиран по време на рецесията с Covid-19. При отваряне на към 30% % от размера на обекта, освен това единствено извън, доста мъчно ще се оправим, заявява той.

Един обект с потенциал от 100 места при настоящия режим на ограничавания би работил с към 30 на 100 от размера си, при продължаващи разноски като средства за заплати и осигуровки, наеми, настоящи разноски. Градините са подвластни и от атмосферата, а май е неустойчив и дъждовен месец, добави Димитров.

При свито ползване и очертаваща се несъстоятелност на популацията е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било " еднакво на ликвидиране “, разяснява Атанас Димитров, като въпреки всичко не изключи покачващите се цени на някои хранителни артикули да се отразят, въпреки и минимално, на цени в кафенетата и заведенията за хранене.

Дори да омаловажим всички тези проблеми, има неустановеност у хората и доста огромна отговорност да ги предпазим от този вид болест, съобщи още Атанас Димитров.

" Това е неуравновесеност. Хората са обезпокоени за здравето си, лимитират пътуванията си, лимитират почивките си “, означи той и напомни, че доста от хората в този момент са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с лимитирани запаси. Димитров вижда една от изгодите от частичното отваряне на заведенията в това, че то би повлияло най-много на психическата настройка на хората за завръщане към естествения темп на живот.

Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В сегашния миг доста заведения у нас не разполагат с постерминали за заплащане с карта, по тази причина от личния състав и клиентите ще се изисква по-честа стерилизация на ръцете, с цел да се минимизират рисковете от честото допиране на банкноти и монети, сподели още Атанас Димитров. Той моли за понижаване на Данък добавена стойност в туризма
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР