Как ще се ползват безплатните сметки за заплати и пенсии,

...
Как ще се ползват безплатните сметки за заплати и пенсии,
Коментари Харесай

Обявиха промяна за теглене на заплата от банкомат

Как ще се употребяват безплатните сметки за заплати и пенсии, плануват промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, импортиран от Министерски съвет в Народното събрание, написа.

Той планува, когато с акт на Министерския съвет е предоставено осъществяването за сметка на държавния бюджет на услуга от общ стопански интерес, включваща даването на платежни услуги посредством платежна сметка за съществени интервенции, със закон да се дефинира за тези услуги да не се начисляват такси на потребителите.

Освен това, ако в тази сметка постъпват и се съхраняват средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации по общественото обезпечаване и общественото подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти и лихвите върху тях, по тях няма да се начислява такса обслужване на сметка.

Потребителят пък ще може ежемесечно да прави до три кредитни превода, в това число посредством системите за онлайн банкиране на обслужващата банка, и общо до три интервенции по изтегляне на пари в брой от банкомат или ПОС на обслужващата банка, за които не се начисляват такси.

Това обаче няма да важи за изтегляне на пари от банкомат на друга банка, както и  за изтегляне на пари в брой на каса в офис на банка.

Клиентът би трябвало да заявява пред обслужващата го банка типа на получените средства от трудови приходи или пенсии. А при смяна на събитията потребителят да актуализира навреме предоставената на банката информация.

Всеки клиент ще може да има в банка повече от една платежна сметка, друга от сметката за съществени интервенции, написа още в законопроекта.

Какво се случва с безплатните сметки за пенсии и заплати

Припомняме, че с приемането от Народното събрание на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година бяха направени промени в Кодекса на труда и надлежно в Закона за ограничение на заплащанията в брой. С тях се въведе задължението за всички работодатели със 100 или повече наети лица да изплащат трудовите им хонорари единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка в посочена от служащия или служителя банка в страната.

Това пък наложи промени в член 120а от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), които влязоха в действие от 1 септември т.г., че жителите могат гратис обслужване и без такси на платежна сметка за съществени интервенции, в случай че в нея са приходите им от заплати,  пенсии, обществени помощи, стипендии.

Редица сигнали обаче демонстрираха, че има проблем с откриването на такава сметка, защото банките слагат редица условия и постановат тромава процедура, вместо да улеснят хората, а от това страдат най-много пенсионерите и хората с увреждания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР