Как се оползотворят тоновете хранителни отпадъци, които изхвърляме всеки ден?

...
Как се оползотворят тоновете хранителни отпадъци, които изхвърляме всеки ден?
Коментари Харесай

Ето как отпадъците от храна могат да ни топлят

Как се оползотворят тоновете хранителни боклуци, които изхвърляме всеки ден? Знаете ли,че от тях може и се създава ток? Това към този момент се прави и в София. В идващите няколко седмици Нова телевизия ще споделя и демонстрира по какъв начин се преработват отпадъците и могат ли да бъдат потребни в общата акция на медията и Столичната община - „ Живей чисто, мисли за София ”.

Обелки от картофи, ябълки и лук, oстатъци от риба, остаряла туршия и какво ли още не - огромна част от наличието на всеки панер за отпадък в действителност е хранителен боклук.

Йордан Илиев е домоуправител в столичния регион “Овча купел ”. Неговата кооперация към този момент е част от системата на Столичната община за оползотворяване на питателните боклуци. Домакинствата отделят хранителния отпадък в специфични съдове, които изхвърлят в контейнери за биоотпадъци.

„ Малко им би трябвало на хората да свикнат. Промените се одобряват мъчно на моменти, със песимизъм и съмнение. За извънредно къс интервал обаче излиза наяве, че една сходна смяна води единствено към позитивни резултати ”, споделя Илиев.

В системата са включени някои детски градини, учебни заведения и хотели. От тях също всеки ден излизат големи количества хранителни боклуци. А в инсталацията „ Хан Богров " останките от нашата софра се трансформират в сила.

„ Отпадъкът, който одобряваме, минава през авансово отнасяне. Отделяме примесите, смесваме го с вода. Така той става като течна суспензия ”, изяснява Виктор Атанасов, технолог в „ Хан Богров ”.

Сложен софтуерен цикъл трансформира всичко това в биогаз. От него се създава електричество и топлота. С топлоенергията се подгряват постройките и оборудванията на площадката. А част от топлината влиза и в софтуерните процеси там. Токът отива в електропреносната мрежа.

От началото на годината са модифицирани над 6000 тона разделно събрани хранителни боклуци. От тях са получени повече от 1600 mWh електрическа енергия, които биха задоволили потребностите на 250 семейства за същия интервал, разяснява Атанасов.

Засега тази стъпка в бъдещето е пилотен план, обхващащ семейства в столичните региони „ Надежда ” и „ Овча купел ”. От 2024 година обаче Столична община ще би трябвало да вкара системата на всички места.

Технологията няма потребност от спомагателна вода, а употребява тази от биобоклука. Твърдите останки от производството на биогаз отиват за компостиране, а водата - към пречиствателна станция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР