Как се изразходват обществените средства на Община Пловдив и се

...
Как се изразходват обществените средства на Община Пловдив и се
Коментари Харесай

“Glas с Тина Ивайлова”: Титюков и общински шеф си купиха луксозни служебни коли, ползват ги като лични

Как се изразходват публичните средства на Община Пловдив и се случва „ обновяването на автопарка ”? Отговор на този въпрос дава предаването “Glas с Тина Ивайлова по БТВ. Разследването на Тина Ивайлова демонстрира по какъв начин зам.-кметът Георги Титюков кара служебна кола като персонална за 80 000 лв., а шефът на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране ” Ненко Калакунов  за 65 000 лв..
Прочетете още
Титюков не слиза от служебната кола „ Шкода Коадиак ”, която коства 80 хиляди лева  и е по европейски план: Младежки център  - мощен фактор за локалното развиване " по стратегия " Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи ". Автомобилът е с 42 екстри. В същото време различен общински чиновник – Ненко Калакунов със заплата към 2000 лв., твърди, че кола от 65 хиляди лв. не е скъпа.

Вижте следствието във видеото:



Кадрите, които ви демонстрираме във видеото са от автопарка на община  Пловдив.  Виждате  микробуса, в който  се вози кметът на общината  и  автомобила от предходния мандат. Показваме  ви и колите на зам.-кметовете и общинските чиновници.  Те са на повече от 15 години.  Вторият най-скъп автомобил в общината, след наследения от кмета, е този на зам.-кметът  по спорт, юношески действия и обществена политика- Георги Титюков. Купен е за 79 999 лв. с Данък добавена стойност и е по европейски план по програма  за понижаване на  бедността.  По този  проект е построен Младежки център край Гребната база в Пловдив. По програмата за беднотия е оповестена и  публичната поръчка за пазаруването на автомобила от юли 2021 година. Предметът й е закупуване на лек автомобил 6+1 места за осъществяване на дейностите по плана. Прави усещане, че техническите параметри в действителност са отговаряли единствено за този тип автомобил. Виждаме, че и единствено една компания е предложила е предложила въпросния автомобил и той е бил закупен – компанията е „ Еуротек Ауто ”.





В документите за пазаруването на автомобила е посочено също, че: " Целта на закупуването на един лек автомобил (6+1 места) е да се обезпечи лесното и безпроблемно напредване на младежките екипи от Младежки център Пловдив до дребните обитаеми места в района.

Шофира ли се обаче автомобила по предопределение съгласно по този начин заложената цел? От зрителски сигнали разбираме, че  зам.-кметът Георги Титюков управлява служебния автомобил за обществени услуги, като го употребява като персонален непрекъснато, към този момент една година. Кадрите, които виждате за снимани от екипа ни в продължение на няколко дни.

Става ясно, че Георги Титюков в работно и неработно време управлява единствено  автомобила, закупен по програмата за беднотия. Той обаче не вижда проблем, тъй като е началник на плана.



- Защо ползвате  тази като персонална?

Георги Титюков: - Какво значи като персонална? Аз я употребявам в границите на града. От тук до Младежкия център, да употребявам я. В новия програмен интервал беше извоюван нов план на стойност 2 млн. и 53 хиляди лв.. И по него е закупено и моторно транспортно средство със средства от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и сме оповестили социална поръчка. За страдание нямаше нито един претендент за закупуване на профилирана каравана, с която да се върви по по-малки обитаеми места. Автомобилът е с теглич,  с концепцията да може да тегли тази каравана, която ще  е като преносима библиотека, място за срещи.Някъде средата на януари тази година е закупена.

-И  още не сте още возили деца?

 - Не, няма деца  в Младежкия център  целевата група е между 15 -29 години. Ходили са до София, до Добрич…До където се наложи, някъде в София да си свършат работа…

-С тази кола?

-Да. С тази кола.

-Предимно вие я карате?

- Предимно аз я карам, не е загадка. В рамките на града приказваме.  Аз съм началник на плана.

- Кое наложи, да закупите кола с 42 екстри, която не прави работа без каравана? От подобен висок клас?

- Ами, решили сме… Не знам дали е висок клас.

- В сравнение с другите зам.-кметове, те не карат такива коли? Дори кмета не кара такава кола?

-Ами, това  тях може да питате…Няма персонални цели. Колата има место домуване -  общината, Младежки център, до у дома.

- Кой позволи вие да можете да паркирате пред дома ви?

- Всички заповеди ги издава кметът, естествено.

-И той е разрешил, колата по този начин да се паркира?

-Аз съм началник на плана. В качеството на началник съм в заповедта да ръководя тази кола.

-Просто Вие си я харесахте тази кола и решихте да я вземете?

-Не, търсихме 6 плюс 1 места.

-Но тя не се употребява по предопределение?

- Абсолютно по предопределение се употребява. Смятаме, че това е най-хубавото съответствие цена -качество и сме имали шанс, т.е. ние сме оповестили социална поръчка и който е желаел би могъл да кандидатства.

Само една марка предлага оферта за публичната поръчка и тя предлага автомобил на цена от 79 999 лв. с Данък добавена стойност, като покрива всички 42 екстри, дадени от възложителя в лицето на зам.-кмета Георги Титюков.

По стратегия автомобилът на зам.-кмета Георги Титюков би трябвало да извозва екипи от Младежкия център до дребни обитаеми места. Става ясно обаче, че тези екипи не пътуват с тази кола.



„ Когато  е тук в района пътуваме с другия длъжностен автомобил, който имаме… “, казва Калина Калинова-временно изпълняваща длъжността директор/ВРИД/ на Младежкия център.  

В публичната поръчка за автомобила ясно се вижда, че има 42 механически условия от възложителя, или екстри като: минималната мощ да е 200 конски сили, да има навигационна система с осем пъстър тъч скрийн екран, да има помощник за следене на линията и мултифункционална камера, да има виртуален педал за отваряне на багажника и доста други.

Както стана ясно, със заповед на кмета на общината -Георги Титюков има право да паркира служебни автомобил пред дома си. От фрагментите ясно се вижда по какъв начин зам.-кметът крие, че заповедта е в съгласие от него. А това значи, че той я е одобрил и след това  я е дал на кмета на общината за автограф. Само можем да предположим, кой е упълномощил да се изготви тази заповед, по този метод.



Разбираме, че преди да бъде закупена, колата ръководена от Георги Титюков, е пусната и друга социална поръчка, на която той е възложител. Само че, тя е  през Кризисен  център за дами, жертви на домашно принуждение. Поръчката  е на стойност 60 хиляди лв., а служебният автомобил, който е трябвало да бъде платен е с 74 екстри. След като схваща обаче за тази социална поръчка директорката на Кризисния център пуска писмо до комисията, че в никакъв случай не е имала потребност от подобен длъжностен автомобил. И по този начин процедурата е прекъсната.

От всички тези документи по  плановете и публичните поръчки, които са обществени в уеб страницата на община Пловдив излиза наяве, че каквато кола е изискал зам-кметът Георги Титюков като възложител на поръчката, такава е била закупена.

Каквато желае кола, купува и Ненко Калакунов . Той  е  директор на Оперативна програма " Паркиране и репатриране "  и  управлява   " длъжностен " 5-метров автомобил. Струва  60 000 лв., с мощ над 185 конски  сили,  лети  джанти над 18  цола и дълъг лист с екстри. Ползва го 24/7. Доказват го и нашите фрагменти, които са снимани от екипа ни в продължение на няколко дни.



Автомобилът му също е закупен с социална поръчка. Съвпаденията не свършват дотук. Единствената оферта още веднъж е от същата фирма, която предлага на Титюков автомобила, с поисканите  от него механически изисквания  и цена. Сега компанията предлага оферта и на другия възложител -Ненко Калакунов , като още веднъж са спазени параметрите и цената,които той желае.

На 10 август от Оперативна програма " Паркиране и репатриране " са пуснали въпросната поръчка, която е с планирана цена от 58 000 лв. с Данък добавена стойност. Освен изброените условия към автомобила, той  би трябвало е използван, като първата му регистрация да не е по-рано от 1 юни 2019 година.   Колата  дава отговор 1:1 на изискванията на поръчката,  като с изключение на екстрите, нейната първа регистрация е на 26 юни 2019 година.  От компанията обаче са имали  един дребен пропуск – не  са прикачили фотоси на автомобила, както е по заданието на Община Пловдив.  Така процедурата се приключва.

На 27  септември шефът на предприятието Ненко Калакунов, който е и  възложител, пуска нова поръчка. Този път обаче не е с обществено съревнование, а с непосредствено договаряне към същата компания. В претекстовете се написа, че миналата поръчка  е била  прекъсната, така като  офертите не са отговаряли на условията.  Възложителят обаче счита, че има съображение да престъпи към непосредствено договаряне и по този начин пуска инхаус процедурата. Очаквано компанията предлага същият автомобил, а на 2 октомври 2022 година се подписва контракта за доставка на автомобила за 58 000 лв. с Данък добавена стойност.

„ Това е  работен автомобил. Колко цола са джантите, какъв брой коня е автомобила, не е персонално мой избор. Има назначена комисия, опитахме се да се включим в някакъв бюджет. Много мъчно се намират такива автомобили и цената е все по-висока.  Това е нормален автомобил, нито е някаква сериозна,  марка, нито е нещо.. “, споделя Ненко Калакунов.



 От документа на  публичната поръчка обаче, ясно се вижда, че възложителят Ненко Калакунов показва в техническата спецификация на автомобила, за минимални условия следните параметри: Автомобилът да не е по-малко от 185 конски сили, да е с лети джанти, не по-малко от 18 цола, да има затопляне на всички седалки и още един лист с екстри.

Третият, който може да влезе в клуба на общинските ръководители в Пловдив  с първокласни служебни коли, е шефът на Комплексен онкологичен център доктор Тихомир Дерменджиев. Той е получи позволение от Общинския съвет да си закупи служебна кола 55 000 лв. " втора употреба ". Притеснителното в тази ситуация е, че е допустимо " старите и амортизираните " коли ще бъдат трансферирани за транспорт на кръв и кръвна плазма за пациентите.

Дали този автомобил ще бъде закупен, следва да разберем.

Кметът на община Пловдив-Здравко Димитров даде обещание да назначи инспекция по предопределение ли се употребяват тези скъпи служебни коли.

Не е приятно  и не е редно, не е редно. Ще ги ревизира всички, и ОП-тата, и общинските предприятия… “, безапелационен е кметът на Пловдив.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР