Как прочулият се вече в цяла България бизнесмен Иван Нончев

...
Как прочулият се вече в цяла България бизнесмен Иван Нончев
Коментари Харесай

Как дюните на Смокиня хем са защитени, хем са частна собственост за 5000 лева?

Как прочулият се към този момент в цяла България предприемач Иван Нончев се е сдобил със земя точни при дюните на къмпинг Смокиня единствено за 5000 лв. - почти колкото е таксата за слагане на каравана за един летен сезон? Този въпрос към този момент остава тайнственост за виновните управляващи.
Оказа се, че земята, за която става въпрос, е земеделска – десета категория, за оран. Според инж. Тонка Атанасова, шеф на РИОСВ-Бургас, земята е актувана като такава още през 1984 година и " евентуално " след рухването на комунизма е върната – по думите ѝ пред Нова телевизия.
Разследване на " Биволъ " обаче демонстрира, че в действителност Нончев не е бил първичният притежател. Човекът, който му е продал земята, е Пламен Иванов. В края на 90-те години на предишния век той е изкупил огромно количество парцели в региона на Созопол в местностите " Буджака " и " Каваци " от локални хора, които след това е препродал, демонстрират данни от Имотния указател.
Интересен факт е, че също през 1984 година дюните са оповестени за естествена забележителност , настояват от WWF. На тази територия се не разрешават действия, с които се поврежда или променя както естествения образ на местността, по този начин и на водния й режим, а също всякакво строителство, навлизането на моторни транспортни средства и изкореняването или късането на растения и така нататък Правилата важат и за частни парцели, според Приложение 3 на Закона за биологичното многообразие. Като решение на проблемите с такива предпазени дюни, природозащитниците оферират следното:
1. Всички дюни да се включат в зона А по Закона за устройство на черноморското крайбрежие.
2. Всички дюни по кадастрална карта да бъдат отразени с подобен метод на трайно прилагане (НТП 3442), а не като лозя, обработваеми земи или пасища, както е сега.
3. Връщане на страната на всички нелегално сменени аграрни земи (какъвто е най-вероятно казусът с дюните на " Смокиня " ) и гори, и за които има дефинитивно решение на равнище Европейски съюз, за чието осъществяване обаче няколко години българското държавно управление си прави оглушки;
4. Държавата да си извърши задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, множеството от които се водят земеделска земя. Средства за това има в Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 ".
5. Всички преместваеми обекти сложени върху дюните да бъдат отстранени.
6. Унищожените и повредени дюни би трябвало да бъдат възобновени по Закона за отговорността за попречване и премахване на екологични вреди (ЗОПОЕЩ).
Това са общини, в които корупцията е по-силна от гравитацията , разяснява обстановката основният редактор на " 168 часа " Слави Ангелов. Според него договорката за земята е за доста повече пари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР