Как правилно да изберем фойерверки, за какво да внимаваме и

...
Как правилно да изберем фойерверки, за какво да внимаваме и
Коментари Харесай

За какво да внимаваме при избора на фойерверки през празниците

Как вярно да изберем фойерверки, защо да внимаваме и по какъв начин да ги използваме безвредно поучават от Държавната организация за метрологичен контрол през празничния декември.

В началото на месеца инспектори стартираха в цялата страна обичайна национална акция „ Безопасна Коледа 2023 “. Акцията ще продължи до 20 декември. Целта е обезпечаване на сигурност за потребителите. Фокусът на инспекциите на комерсиалните обекти ще бъде върху: електрически светлинни герлянди, детски електрически играчки и пиротехнически произведения.

Ето кои са някои от главните неща, на които потребителите би трябвало да извърнат внимание при избор на фойерверки.

Важно е да се наблюдава дали производителят е нанесъл трайно маркировка за сходство - съдебна експертиза . Това удостоверява, че фойерверките са създадени по европейските условия за сигурност.

Всеки артикул би трябвало да се съпровожда от директива за приложимост , формирана от производителя на български език. От инструкцията за приложимост потребителят може да се осведоми за категорията на фойерверка, който би трябвало да бъде обозначен със следния код - F1, F2, F3 и F4. Потребителят би трябвало да има поради, че фойерверки от категория F4 са за професионална приложимост и не могат да бъдат продавани на жителите. Важно е потребителят да знае, че според от категорията, фойерверките са предопределени за потребление единствено навън, като категория F1 могат да се употребяват и в пространства и това наложително производителят го отбелязва върху етикета.

В инструкцията би трябвало да е указан методът на приложимост на фойерверка в това число и метода на закрепване , в случай че е нужен, като се показва и минималното разстояние на сигурност.

Върху опаковката на фойерверка би трябвало да е обозначено името на производителя/вносителя и неговият адрес, както и чистото еквивалентно количество взривно вещество в изделието .

Важно е потребителите да знаят, че според от категорията дистанцията за сигурност би трябвало да бъде минимум , както следва:

Фойерверки от категория F1 – 1 м.

Фойерверки от категория F2 – 8 м.

Фойерверки от категория F3 – 15 м.

Забранено е даването на пазара на: Фойерверки от категория F1 на лица под 12 години; Фойерверки от категория F2 на лица под 16 години; Фойерверки от категория F3.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР