Как пандемията промени живота на хората, които имат нужда от

...
Как пандемията промени живота на хората, които имат нужда от
Коментари Харесай

Центровете за подкрепа на деца с аутизъм не са спирали работа въпреки COVID

Как пандемията промени живота на хората, които имат потребност от профилирана помощ?

Центровете за поддръжка на деца с аутизъм не са затваряли, само че поради ограничаващите ограничения груповите занимания са неразрешени. И се постанова част от децата да получават помощ онлайн.

Милена е майка на две деца. Две години след раждането на по-малкото схваща, че то е с аутизъм.

" Той не говореше, не ходеше. Проговори доста късно, проходи още по-късно ", споделя Милена Стефанова.

Момчето проходило и проговорило след доста лечения с психолози, логопеди и други експерти, които не престават и в този момент. За кратkо посещавало и детска градина.

" Със сигурност акомодацията е доста сложна. Благодарение на терапиите, които прави съумява да се приближи към естествените обществени умения и да може да посещава градина ", споделя майката.

В началото на Коронавирус епидемията обаче центърът за поддръжка, който посещава детето бил затворен за седмица.

" Беше доста мъчно, тъй като за децата като него когато всички обществени действия на които те са привикнали спирайки ги те регресират и положението им се утежнява доста внезапно ", показва Милена Стефанова.

След отварянето центърът работи по нови правила. С най-много 2 деца.

" С децата, с които е допустимо работим онлайн, само че не със всички е допустимо. Ние работим да могат децата да се интегрират в социума и да се социализират и е значимо те да бъдат в обществена среда ", сподели Мина Енева, шеф на дневен център за поддръжка на деца с аутизъм.

Центърът е бил единствената опция за другарство на децата, когато училишата бяха затворени. Интересът към услугите му се е нараснал. В момента го посещават над 40 деца.

" Много са децата, които имат потребност от поддръжка. Ние имаме 5 стаи, които към този момент не са ни задоволителни ", уточни Енева.

Колко са децата с аутизъм у нас публична статистика няма. Медици, обаче регистрират, че броят им в последните години се усилва.


Репортаж на Альоша Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР