Как монасите разпределят деня си, балансирайки медитацията, работата и почивката?

...
Как монасите разпределят деня си, балансирайки медитацията, работата и почивката?
Коментари Харесай

Дзен майстор даде ценни съвети как да останем здрави по време на пандемия

Как монасите разпределят деня си, балансирайки медитацията, работата и почивката?
Ето главните препоръки на Тик Нят Хан за изкуството да се живее добре всеки ден, изключително във времената на тествания за човечеството и пандемията.


1. Утрото е скъпо (започнете деня с лекота). Научете се да стартирате деня с няколко нежни вдишвания и усмивка, даже още преди да станете от леглото (или да ревизирате телефона си). Обещайте си да изживеете всеки час от деня надълбоко, със съчувствие.

2. Пийте чая или кафето си, постепенно и благоговейно, като че ли това е оста, към която се върти земята. Следвайте дишането си, отпуснете тялото, погледнете през прозореца, слушайте сърцетуптенето си (това единствено по себе си е медитация).

3. Насладете се на всеки миг от приготвянето на закуската. Животът е построен от дребни моменти. Няма къде да бързате, няма какво да свършите. Това е всичко! Насладете се на наличието на вашите близки и чудото, че имате задоволително за ястие.

4. Когато сте подготвени за работа, работете. Освободете се от разсейването и култивирайте еднопосочем разум. Но не забравяйте да се грижите за тялото си до момента в който сте пред компютъра! Настройте звънец, с цел да можете да се раздвижите на всеки 30 минути.

5. Отделете време за умишлено вървене. Ако можете да излезете на открито и да се свържете с природата, прелестно. Ако сте на закрито, няма проблем: можете да практикувате медитация на бавното вървене, мощен метод да се освободите напрежението и безпокойството.

6. Поспивайте следобед в продължение на 20 минути или практикувайте дълбока релаксация (сканиране на тялото) в легнало състояние. Дори единствено 10 или 15 минути освобождение на напрежението могат да ви успокоят и да ви освежат, преди да продължите работата си.

7. Подхранвайте се. Нищо не може да оцелее без храна. Страхът, тревогата и отчаянието могат да бъдат „ подхранени “ от това, което четем, виждаме и чуваме. По същия метод, нашето съчувствие, доверие и признателност могат да бъдат подхранени посредством избора на вдъхновяващи книги, музика, записи и диалози.

8. Физическо натоварване всеки ден. В нашите будистки центрове монасите всеки ден вършат физически извършения или спортуват. От значително значение е да осигурим добра циркулация на силата си, да бъдем здрави и да се освободим от напрежението и възприятията, които се съхраняват във всяка клетка на нашето тяло.

9. Свържете се с обичаните хора. Нека да знаят, че сте с тях. Попитайте какви са най-дълбоките им очаквания и страхове. Напишете им любовно писмо. Простете на тези, които се нуждаят от амнистия. Не пропускайте тази страхотна опция да излекувате наранените си връзки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР