Как може да се развали договор? Как това се прави,

...
Как може да се развали договор? Как това се прави,
Коментари Харесай

Договори за прехвърляне на имотни права се развалят по съдебен ред

Как може да се скапе контракт? Как това се прави, в случай че той е обвързван с неподвижен парцел?

Х.К., София

 

Когато длъжникът по един двустранен контракт не извърши задължението си заради причина, за която той дава отговор, то кредиторът може да скапе контракта, като даде на длъжника подобаващ период за осъществяване с предизвестие, че след приключването на периода ще счита контракта за негоден. Предупреждението би трябвало да се направи документално, когато договорът е подписан в писмена форма. Това е записано в закона за отговорностите и договорите (ЗЗД). Именно в него са и общите правила и процедури, свързани с неизпълнението на договорености, в това число и такива за недвижими парцели.

Едно от главните правила е, че кредиторът може да съобщи на длъжника, че скапва контракта и без да даде период, в случай че осъществяването е станало невероятно напълно или частично. Същото е ситуацията и ако заради веселба на длъжника то е станало неефикасно или в случай че задължението е трябвало да се извърши безусловно в уговореното време. Разваляне на контракта не се позволява, когато неизпълнената част от задължението е незначителна предвид на интереса на кредитора. Правото да се скапва договорът се погасява с петгодишна отминалост.

Пак в Закон за задълженията и договорите е посочено категорично, че " развалянето на договорите, с които се трансферират, учредяват, признават или приключват вещни права върху недвижими парцели, става по правосъден ред ". Ако ответникът предложи осъществяване в течение на процеса, то съдът може да даде съгласно събитията период за това.

Развалянето има назад действие освен при договорите за дълготрайно или от време на време осъществяване, е друго главно предписание при несъблюдение. Договори за от време на време осъществяване са напимер тези за наем. Кредиторът има право на обезщетение за вредите от неизпълнението на контракта. Развалянето на контракти, които подлежат на регистриране, не визира правата, добити от трети лица преди регистриране на исковата молба.

При двустранните контракти, в случай че задължението на едната страна се погаси заради неспособност за осъществяване, договорът се скапва по право. Когато невъзможността е единствено частична, другата страна може да желае надлежно понижаване на своето обвързване или повреждане на контракта по правосъден ред, в случай че няма задоволителен интерес от частичното осъществяване.

Длъжникът, който има против кредитора си изискуемо взимане от същото правно отношение, от което произтича и неговото обвързване, може да откаже да извърши задължението си, до момента в който кредиторът не извърши своето. В подобен случай ответникът се осъжда да извърши по едно и също време с ищеца.

Когато от събитията е ясно, че има заплаха едната от страните да не извърши задължението си, другата страна може да откаже да извърши своето обвързване, в случай че и се даде съответно поръчителство.  Който има изискуемо взимане във връзка със опазване, поддържане, коригиране или усъвършенстване на непозната движима движимост или за вреди, породени от нея, има право да я задържи, до момента в който бъде задоволен, в случай че е безсъвестен. Когато предмет на задържането са артикули, кредиторът може да задържи такова количество от тях, колкото е потребно за угаждане неговото взимане. Недействителни са ангажиментите, с които авансово се изключва или лимитира отговорността на длъжника за предумисъл или за груба немарливост, показва още Закон за задълженията и договорите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР