Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли

...
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли
Коментари Харесай

Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?

Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще позволи ли проблемите ми и по какъв метод? Тези въпроси си задават хората, които се двоумят, дали да потърсят психична помощ. Обикновено упованията им са свързани с това, че ще чуят точни инструкции, препоръки или проект за деяние, с които да излязат от „ дупката ”. Но в случай че се извърнат към същински експерт нищо от гореизброеното няма да се случи.

„ Но тогава за какво ми е този психитерапевт ” – евентуално ще попитате. Особено откакто си имате задоволително остарели и правилни другари, на които да споделите тъгите си и които с подготвеност ще ви изслушат. Задушевният диалог с тях сигурно ще ви донесе облекчение. Най-важното е, че те ви познават добре и ще вземат драговолно всеки ваш проблем. Както и ще оказват помощ със препоръки, прочувствена поддръжка, схващане и всичко останало, от което се нуждаете. С една дума – те ви обичат! Но точно поради това, не можете да разчитате на помощта им.

Съветите на вашите другари се базират на личния им опит и усещания. Тоест, те не са справедливи, а субективни и вие рискувате да следвате идеалите на нечий непознат живот.

Какво имам поради:

Например, вашата най-хубава другарка скоро е поставила завършек на задушаващата си дългогодишната си връзка и в този момент като преродена. В този миг вие й споделяте за проблемите, които имате с колегата си и към момента под въздействието скорошните страсти и изхождайки от личният си опит тя упорито ще ви подтиква към разлъка с него. Интересното е, че тъкмо противоположният съвет бихте получили от нея единствено преди година.

Добрите планове, както се знае също водят в пъкъла. Тъй като приятелите ви познават добре, постоянно ви икономисват това, което може да ви обиди или нарани. За разлика от околните, психотерапевтът няма за цел да щади егото ви, а да ви накара да осъзнаете претекстовете и страховете си. Това може да бъде мъчително, само че ще ви даде действителна преценка за обстановката, а оттова опция да си извършите верните заключения и да намерите ефикасни решения.

Вашите другари в действителност ви обичат желаят да ви оказват помощ. Обаче тяхната визия за живота може да не съответствува с вашата. Всички хора са разнообразни и по тази причина не трябва да приемате непознатите възгледи и стандарти наготово, а да търсите своята истина.

Затова:

● Не очаквайте от психотерапевта съответни препоръки, а помощ, по какъв начин да откриете сами решението на проблемите си.

● При диалозите с близки и другари, малко или доста ви е грижа, по какъв начин изглеждате в техните очи, по тази причина се стремите да се визиите в благовидна светлина. Докато психотерапевтът е вашето огледало и пред него можете да свалите обществената си маска. Това ще ви даде опция да осъзнаете личните си стремежи, проблеми и държание. Това е сложен, бодлив, само че само ефикасен път за постигане на верните решения.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР