Как могат древните знания на тибетската медицина да се прилагат

...
Как могат древните знания на тибетската медицина да се прилагат
Коментари Харесай

Тибетски медик разкрива от какво зависи здравето на целия организъм

Как могат античните познания на тибетската медицина да се ползват в всекидневието, с цел да съхраним здравето си и да реализираме дългоденствие? Представяме ви забавен диалог за храненето, дълголетието и медитацията в изявлението със експерта по тибетска медицина - Шераб Барма.

Той е прочут надалеч оттатък Непал. Консултира доста от будистките учители, а също по този начин е консултант по опазването на здравето в National Geographic и в WWF (World Wide Fund for Nature - Всемирен фонд за отбрана на природата). С присъединяване на Шераб Барма в Европа се откриват здравни центрове, където се употребяват обичайни способи, които привеждат мозъка и тялото в равновесие: лечебни билки, диети, разтривки, фитобани и така нататък
Барма е на над 50 години, само че наподобява на 35. Цялото му семейство са строги вегетарианци и непрекъснато отделят време за упражняване на йога и медитация. Шераб Барма споделя, че с цел да наподобява и да се усеща съвършено, не прави нищо изключително: просто постоянно и на драго сърце се грижи за здравето си, преди да са зародили сложни за разрешаване проблеми.

- Г-н Барма, тибетската медицина е зародила, както се счита, преди 2500 години. Но през това време доста неща са се трансформирали. Защо по ваше мнение тази просвета продължава все по този начин да е настояща?
- Да, както вярно отбелязахте, тибетската медицина е просвета: “Сова Ригпа”, което се превежда като “наука за изцелението”. Нейното познание идва от Буда Медицина, от просветени същества. Тази просвета не е измислена от хората, тя им е била дадена.

- На какво е учредена тази просвета?
- В основата й лежат правилата на трите доши: вятър (лунг), жлъчка (трипа) и слуз (бекен). Тяхното съответствие дефинира нашето тяло, конституция и влечение към тези или други несъответствия, т.е. болести, които се появяват на равнище първоначални детайли: земя, вода, огън, въздух и космос. Основните условия за нарушавания в равновесието са методът на живот и храненето, които не са подобаващи за съответния човек. Както разбирате, основата на тибетската медицина е правилото за образуването на цялата галактика и хармонията с нея. Как това може в миналото да не е настоящо?

- Тибетската медицина отделя в специфична група психологичните разстройства, менталните болести, които не са проучени в детайли в западната медицина. Какви са тези болести? И по какъв начин един експерт по “Сова Ригпа” може да ги дефинира?
- Има огромна връзка сред нашето тяло и нашия разум, а той е обвързван с една от трите доши. Вятърът (лунг) - това са всички забележими придвижвания, придвижването на мозъка, в това число. При дисбаланс напразно човек постоянно изпада в меланхолия, стрес. Умът е като цар или крал, вятърът е ръководещият или министърът, а тялото ни е подчинените. Възможно е да не изпитвате болежка, само че може да сте непрестанно разтревожени и неспокойни. Тогава след известно време ще се разболеете.
Болестите на тънкия вятър (или ума) не могат да бъдат диагностицирани с нормалните медицински способи, те не могат да се видят. Като предписание човек стартира да страда от бодърствуване, главата му се върти, следи се свръхвъзбудимост. Струва му се, че се е разболял от нещо. Затова отива в болничното заведение, вършат му проучвания, ултразвук, само че не откриват никакво заболяване. Можете ли да видите вятъра? Не. Но има чувство за вятър. Така е и при тези разстройства: не може да ги видите, само че ги чувствате. Само науката “Сова Ригпа” може да открие тези заболявания, защото разполага с способи за усмиряване на мозъка.
Много е значимо да запазите съзнанието си неподвижен. Много ми харесва, че от ден на ден хора през днешния ден се интересуват от йога и медитация.
Ако страдате от такова разстройство напразно, може да пиете чай с мед или джинджифил заран, да се насладите на топла домашна храна. И, несъмнено, имате разполагаем и обичайните тибетски способи: лечебни билки и външни процедури като масаж и “хор ме”, които могат да оказват помощ за балансиране напразно.

Цялото изявление с Шараб Барма, четете в най-полезния уебсайт - zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР