Как изглеждат притесненията, които Национална стратегия за детето 2019-2030 г.

...
Как изглеждат притесненията, които Национална стратегия за детето 2019-2030 г.
Коментари Харесай

Пламен Димов, учителят на Nightwish: Истерията за службите за деца е само в българския Фейсбук

Как наподобяват терзанията, които Национална тактика за детето 2019-2030 година породи в България, на един българин, който живее на Скандинавския полуостров вече 32 години? 

Пламен Димов напуща България през 1981 година Няколко години по-късно се заселва в намиращото се до съветската граница 9-хилядно градче Китее във Финландия. 

Димов е преподавател в така наречен " национално учебно заведение " в града, което прилича нашите читалища. Там се организират музикалните школи, а той преподава пиано, китара, пеене, цигулка, духови принадлежности и така нататък Димов е прочут като " учителя на Nightwish ", защото преподава на членовете на групата и ги възпламенява по рок музиката, когато те са към момента дребни.

Дейността на учебното заведение цели да подкрепя и социално слаби и изоставащи хора. В него те получават подслон и опция за образование с помощта на страната. 

" Самият аз работя с деца, отнети от фамилии, които нямат фамилна среда - фамилии на алкохолици, на крадци, на наркомани. С тях организираме музикална терапия и доста подобаваща за това е музиката на Nightwish - и друга класическа музика, барок. Използваме музиката като един прекрасен мотив да влезеш в мира на другия. 32 години съм виждал доста ориси, които идват разрушени, и по-късно всеки си взема пътя нагоре ", споделя Димов.

В един миг той схваща за породилите се в последните месеци в България тежки рецензии по отношение на Barnevernet (норвежката национална организация за отбрана на детето). Първоначално тя бяха подбудени от разказите на български родители, съгласно които децата им са били отнети от нейни чиновници по противоречиви аргументи.

След предлагането на Национална тактика за детето 2019-2030 година доста българи се тормозиха, че ръководещите вършат крачки да разширят пълномощията на службите и да ги упълномощят да изземат деца от фамилиите им по свое убеждение, по норвежкия модел. Паниката обаче набъбна лавинообразно и се трансформира в всеобща нервност, която ескалира в редица митинги из цялата страна, и принуди премиера Борисов да спре работата по тактиката.

Димов живее във Финландия, само че познава извънредно добре и Норвегия, като скандинавските страни имат сходни институции и модел на ръководство. И така като самият той работи с такива деца, доста се изненадал от мненията, които срещнал в българското онлайн пространство.

" Да се каже, че тази организация е толкоз мощна, и никой нищо не може да направи, е смешно, тъй като във Финландия за взимане на детето би трябвало да има решение на прокурор и двама съдии, които съставляват закона на дадената страна ", разяснява Димов.

Главното място във Facebook, на което се споделят и разискват сходни терзания, е групата НАЦИОНАЛНА ГРУПА НЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО 2019-2030!. Тя има малко над 115,000 членове, които публикуват ежедневно.

" Видях доста истерични мнения по какъв начин норвежките компании влизат, вземат децата... и изявление, че над тази организация не стои нищо друго. Това изобщо не е правилно, тъй като законодателството в нашите страни - в Западна Европа, Скандинавия, е доста несъмнено. Над всички стои законът ", добави той.

В скандинавските страни, когато обществото вижда, че залиташ, мигновено някой те подпира - институциите не ти дават да паднеш на пода, разяснява той.

" Тъй че умерено живеем, не виждаме такива неща към себе си и това ми е посланието към доста наши сънародници. "

Попитан за какво въпреки всичко рецензии към норвежките служби са оповестени даже в западни медии като Би Би Си, Димов отговори, че проблеми е допустимо да съществуват, само че те са мощно пресилени. 

" За тези 32 години аз не съм чул да има огромни, дело, правосъден иск, нарушение на човешки права и така нататък Акцентът ми е хората да не бъдат толкоз истерични - тези, които живеем в тези ширини, нямаме причина за нервност. Това единствено във Facebook го има, и единствено на български, за жал ", приключи Димов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР