Как и за какво спестяват българите?“- това е темата на

...
Как и за какво спестяват българите?“- това е темата на
Коментари Харесай

За какво спестяват българите

„ Как и защо икономисват българите? “- това е тематиката на взаимното онлайн изследване, което екипът на „ Моите пари “ организира с поддръжката на Българо-американска кредитна банка. То е направено измежду аудиторията на финансовия портал MoitePari.bg в интервала май - юни 2019 година и в него се включиха 522 респондента от цялата страна.

На взаимна конференция „ Моите пари “ и БАКБ показаха резултатите от анкетата. Разбра се кои депозитни артикули употребяват българите и с какви цели икономисват пари. Как избират банка, в която да вложат средствата си и какви са пречките пред откриването на нов депозит.

„ Ние желаеме да насърчаваме спестовността. Решихме да създадем просветителна акция, с цел да могат клиентите да преценяват кой е най-хубавият артикул за тях. Много хора имат предпочитание, само че нямат опция да икономисват. Поради това се следи следната наклонност: Намалява броят и сумата на депозити до 1 000 лв., а при тези със сума сред 20 000 лева и 200 000 лева растежът е двуцифрен. За нас е значимо хората да бъдат осведомени с новаторските артикули, с всички благоприятни условия за икономисване и да бъдем потребни за тяхното финансово обмисляне “, изясни Илиан Георгиев, основен изпълнителен шеф на БАКБ.

“Срочният депозит е измежду най-масовите банкови артикули. Ние от MoitePari.bg постоянно сме стремели да следим последните трендове на банковия пазар. С актуалното изследване за банковите депозити продължаваме тази традиция с най-актуален разбор и заключения “, показа Деян Василев – изпълнителен шеф на Moitepari.bg

Дългосрочното икономисване, най-много за пенсионна възраст, е изборът на българите. Това е един от главните заключения от изследването за банковите депозити.

Данните сочат, че 26% от далите отговор на въпрос от по кое време имат депозити, показват повече от 10 години.

28% от далите отговор показват като съществена цел на депозита си - икономисване за пенсионна възраст. Първоначална вноска за жилище, обучение, здравни разноски, покупка на кола или пътешестване в чужбина са измежду останалите значими цели, за които интервюираните отделят средства. Ремонт на жилището, спешен фонд или обезпечаване на средства за пускане на бизнес също са част от задачите на интервюираните, въпреки те да ги слагат на по-заден проект.Гъвкавостта на продукта и лихвата предопределят избора на банка и депозит
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР