Как и откъде се вади данъчна оценка на имот?Н.К., София-----------------------------Много

...
Как и откъде се вади данъчна оценка на имот?Н.К., София-----------------------------Много
Коментари Харесай

Данъчна оценка на имот се вади от общината

Как и от кое място се вади данъчна оценка на парцел?

Н.К., София

-----------------------------

Много постоянно се изисква издаването и проявлението на удостоверението за данъчна оценка. То може да е за парцел, за незавършено строителство, за право на градеж, за земя и други  Удостоверението за данъчна оценка е належащо в доста случаи. Сред тях са установяване съществуването или неналичието на непогасени отговорности за налози. При съществуването на такива е неприемливо прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими парцели и наследствени права - включително и учредяването на ипотека или необикновен залог. Удостоверението служи и за определяне на нотариалната такса при прекачване или основаване на вещни права върху недвижими парцели, за установяване размера на налог завещание, за установяване размера на налога при придобиване на имущества по подаяние или по възмезден метод и други Обичайно данъчната оценка се вади при продажба на парцел, и то от продавача.

Данъчната оценка на здания или на части от здания се желае от общинската администрация - от съответната данъчна работа към общината по местоположение на парцела. Тя се дефинира по специфична формула въз основа на базисната данъчна стойност за един квадратен метър, корекционни коефициенти и площта. При определянето й се вземат поради още коефициенти за местонахождение, инфраструктура, височина, овехтяване, за самостоятелни характерности, както и площта на постройката или на части от нея в квадратни метри.

Данъчната оценка се дефинира от чиновник на общинската администрация по местонахождението на парцела. Има специфики според от това кой желае данъчната оценка и защо е нужна тя. 

Във всички случаи се подава молба до съответната общинска администрация. Тя е по пример. Необходимо е да се носи и документ за благосъстоятелност - оригинал и копие. Ако става дума за унаследен парцел, то тогава би трябвало да бъде приложено и настоящо уверение за наследници. 

При положение че се желае данъчна оценка за недовършен парцел, би трябвало да се носи и констативен протокол за стадия на комплектност на обекта. Последният се издава от техническите служби на общината. Необходимо е и представянето на схема.

Ако парцелът е добит по наследство, при искане на уверение за данъчна оценка би трябвало да се занесе и уверение от нотариус. При състояние че настояването не е от титуляря, а от упълномощено от него лице, то би трябвало да има наложително нотариално заверено пълномощие, с цел да бъде призната молбата за оценка. Трябва да са платени и налог постройка и такса боклук за парцела. 

Тези правила важат при прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими парцели или наследствени права, включващи недвижими парцели, включването на недвижими парцели или вещни права като непарични вноски в капитала на търговски сдружения, вписването на ипотека или необикновен
залог. При тези покупко-продажби се желае наложително писмена декларация от прехвърлителя или учредителя, че няма непогасени, подлежащи на наложително осъществяване отговорности за налози, мита и наложителни осигурителни вноски. А съществуването или неналичието на непогасени данъчни отговорности за парцела се удостоверява в данъчната оценка.

По закон общинската администрация би трябвало да издаде желана данъчна оценка в 14-дневен период след подаването на молба. Има въведени и по-бързи периоди, само че против по-високи такси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР