Как хем знаете, че кметът е корумпиран, хем искате да

...
Как хем знаете, че кметът е корумпиран, хем искате да
Коментари Харесай

Местните избори наесен са ключови и поправителен няма, предупреждават анализаторите

„ Как хем знаете, че кметът е подкупен, хем желаете да работи за хората в общината? “, питат водещи социолози и политолози в спор за локалната власт

В последните години се следят внезапни промени в политическото държание на хората - от " Осанна! “ до " Разпни го! “. Това съобщи Юлий Павлов, шеф на Центъра за разбори и маркетинг по време на форума " Местната власт- доверие, мощ и вероятности “, който сплоти в гореща полемика едни от най-влиятелните анализатори в България. Значимостта на идните локални избори на фона на политическата неустойчивост в страната и динамичната геополитическа обстановка бе главната тематика на събитието. 

Дискусията бе проведена от гражданско придвижване " Днес “ и изчерпателен клуб за прогнози " Екзаминър “.

„ Много значимо е по какъв начин ще се гласоподава на тези избори, тъй като след това няма изправителен. На локално равнище главната тематика, която интересува и хората, и локалния бизнес, е дали досегашният кмет ще бъде избран отново или ще има нов “, добави той.

Татяна Буруджиева от своя страна беше безапелационна: „ Няма по-голямо зло от управници, които не схващат от работата си. Това би трябвало да са хора, които могат да изпълнят уговорките си, да знаят какво значи подчиненост и закон и да ги съблюдават “.

Тя добави още, че когато се нажежават акциите, на хората ще им се нажежават и страховете. „ Прави ми усещане, че хората избират за кметове хора, които и за чували не биха избрали “, продължи Буруджиева.

Във форума " Местната власт- доверие, мощ и вероятности “ се включиха специалисти с разнообразни мнения и прогнози.

Христо Панчугов от своя страна съобщи, че България се ръководи от коалиция, а " орташката кобила и кучета не я тачат ". И по този начин отговори на въпроса за какво нещата в България не вървят.

„ На локално равнище обединенията не са сред партиите, а съгласно ползите. Това е по този начин, тъй като партиите и идеологиите на локално равнище не съществуват, а локалните обединения са сред хора, които се познават, за разлика от националното равнище, където хората не се познават “, отбеляза политологът.

Страхил Делийски пък разяснява: " При състояние, че има тежки политически разслоения, че имаме партийна система по-близка до олигархията, в сравнение с до демокрацията, тук е значима ролята на гражданското общество. Да пази гражданския интерес и да не разрешава общината да работи единствено за 5-6 избрани лица. Когато отговорим на въпроса за кого би трябвало да работи кметът, то тогава ще имаме истинска демокрация ".

Анализаторите бяха безапелационни, че пазарлъкът на локално равнище ще бъде доста комплициран, тъй като спорът в локалните партийни структури е разследване на спора на национално равнище. Те разясниха още, че водачите на национално равнище към този момент не са по този начин мощни, с цел да вземат решение проблемите в локалните структури със размах, както до момента.

Друга забавна теза по време на форума бе, че шансът за образуване на локалните ползи ще изисква диалог за политика и ще завоюват тези, които могат да приказват за политиката на локалното ръководство.

„ Кандидатът би трябвало с изключение на да се харесва, да има харизма, и да може да приказва за политика, да има явен проект за ръководство. Да дава отговор на новото време и новата действителност, в които към този момент ние живеем “, единомислещи са социолози и политолози.

И слагат един значим въпрос в дневния ред на обществото: „ Как хем знаете, че кметът е подкупен, хем желаете да работи за хората в общината? “

Заедно със стратегическия диалог за бъдещето на България и общините в страната, бе даден старт на самодейността " Кметът-обещания и резултати “.  Въпросите, разисквани с някои от най-авторитетните социолози и политолози в страната, гражданско придвижване " Днес "  ще задават и на терен, по места, през структурите си, съидейници и доброволци.

Анкетната форма ще търси отговори дали и какво от предизборните си обещания са изпълнили градоначалниците, в какво са се провалили и какви би трябвало да бъдат идващите локални управници. Допитването ще отличи първенците и ще заключи тези кметове, които хората изпращат на изправителен.  

Инициативата ще се организира в цяла България както посредством анкети лице в лице, по този начин през особено основана онлайн платформа за гласоподаване. Резултатите ще бъдат оповестени обществено на 17 септември.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР