Как една техническа промяна доведе до бонус за частна фирма,

...
Как една техническа промяна доведе до бонус за частна фирма,
Коментари Харесай

Търг за милиони: Как „случайни съвпадения“ доведоха до печалба на „неслучайни хора“

Как една техническа смяна докара до бонус за частна компания, която ще извършва социална поръчка. С bTV се свърза човек, който описа условия, които наша инспекция удостовери. След изявлението, което направихме, той отхвърли да бъде излъчено поради „ закани “, които е получил.

Те дадоха отговор на изказванията за съмнителни поръчки на Калоян Методиев в изявление за bTV

На 30 септември предходната година Главната дирекция осъществяване на наказванията афишира социална поръчка – кой да доставя пандизите в България с газьол в идната една година. Основният аршин е най-ниска препоръчана цена. В търга вземат участие четири компании. След серия тъжби и правосъдни решения, които ги отхвърлят, е определен реализатор – „ М-Форма “.

Как серия от „ инцидентно съвпаднали “ във времето дейности на енергийното министерство водят до над 2 млн. от бюджета на Министерството на правораздаването – бонус за компания, обвързвана с „ неслучайни хора “ – тръгваме по пътя на съвпаденията.

Снимка: btvnovinite.bg

Изискването в търга е участниците да предложат отстъпка от цената на газьола, която всяка седмица енергийното министерство подава към Европейската комисия, а Комисията разгласява на уеб страницата си. Тази цена в 70% от страните членки е цената от националните ни рафинерии.

Откакто България се причислява към Европейски Съюз, подаваме цената на горивото, на което продава „ Лукойл Нефтохим “. Фирмата, победител в търга, дава оферта с 3% отстъпка от цената, другите три компании оферират по-малки.

Те упорстват 12-часовият режим на работа да бъде преразгледан

В телефонен диалог Мариана Маринова одобри да отговори на нашите въпроси документално: „ В процедурата участвахме 4 компании, като отвън моята останалите три са свързани между тях и взели участие в доставките за ГДИН през последните години. През годините тази поръчка постоянно е била придружена със кавги. Честно казано не съм очаквала да я печеля, защото едни и същи компании, свързани между тях, обслужваха години наред всички доставки за ГДИН. Нещо повече – поръчката, която аз спечелвам е за една година, а сътрудниците изпълняваха поръчки със период 3 години “.

В писмото си Мариана Манолова отбелязва, че името на компанията ѝ не за първи път се появява обществено, само че за първи път е потърсена непосредствено. А обществено за компании, свързани с Манолова, приказва през 2020 година Кирил Добрев – в отговор на обвинявания на Румен Овчаров, че печели поръчки посредством свързани компании.

Трябва да се ревизира дали техни чиновници са били донори за акцията на президента, прикани политологът

В писмения си отговор Манолова удостоверява, че Кирил Добрев е дълготраен клиент на счетоводната ѝ компания. И отбелязва, че не са в съдружни връзки с него.

„ Разпорежданията, които съм дал за тази социална поръчка, беше да се търси най-ниска цена, най-обективният критерии за преценка, кой дава по-ниска цена. Фирмата, която е дала по-голяма отстъпка, т.е. по-малка цена, тя е спечелила. По отношение на самия знак ние нямаме власт в Министерството на правораздаването “, сподели служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

Спечелилата поръчката компания обаче би трябвало да работи на загуба, в случай че осъществя отстъпката от 3%. Този проблем на компанията се взема решение, откакто подписва контракта – изходната цена скача с 20%. Промяната идва от Министерството на енергетиката.

Снимка: btvnovinite.bg

Фирмата-победител „ М-Форма “ подписва контракта по публичната поръчка на 11 май. А на 19 май министърът на енергетиката издава заповед, с която подрежда цената на газьола да се рапортува към Европейската комисия не от рафинерията, а от уеб страницата на Софийската стокова борса.

Обяснението на служебния министър на енергетиката Росен Христов – гледайте във видеото!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР