Как да управляваме личните си финанси по време на криза?

...
Как да управляваме личните си финанси по време на криза?
Коментари Харесай

Как да управляваме личните си финанси по време на криза

Как да управляваме персоналните си финанси по време на рецесия? Съвети и отговор на този въпрос дава председателят на УС на Асоциацията на персоналните финансови консултанти Стойне Василев пред Българска национална телевизия. 

" Всичко нараства, формалната инфлация от 17 - 18%, действително е доста по-висока. В нашето семейство, да вземем за пример, е 25%. Тоест, в случай че не се усилят приходите, ние действително обедняваме. Затова би трябвало да усъвършенстваме нашите разноски. Каквото и да си приказваме, ни чака един малко по-тежък интервал, а пък всеки може да понижи или да усъвършенства малко от разноските си, да усили малко спестяванията си, да огледа какво се случва с заемите и в случай че имаме малко свободни средства, да ги влагаме. ", поучава той.

Много е значимо при започване на месеца да създадем план на приходите и разноските си. Добре е да заделяме по 10% от месечните си средства настрани, след което да отделим средства за всички наложителни разноски като заеми, наем, режийни. Останалото се разпределя на дневна база, поучава Василев.

 istock istock
Според него вноската по жилищния заем е добре да е не повече от 20% от месечните ни доходи.

Ненужен дълг – най-честата неточност на младежите

Хората, които разполагат с повече средства, е добре да не ги държат на едно място, а да си създадат така наречен " диверсифициран портфейл ". Той може да включва вложения в парцели и злато, да вземем за пример.

Ако стартираме личен бизнес, е добре да го финансираме сами, и да стартираме с по-малко. Ако нещата потръгнат, тогава е идва момента за огромните заеми, поучава Василев.

От асоциацията на персоналните финансови консултанти упорстват образованието по финансова просветеност да влезе в учебно заведение. Стойне Василев поучава да учим децата си по какъв начин да харчат и икономисват от ранна детска възраст като джобните пари са доста добър инструмент за това.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР