Как да спрем навреме с храната: 3 психотехники предлагат психолози.

...
Как да спрем навреме с храната: 3 психотехники предлагат психолози.
Коментари Харесай

Как да спрем навреме с храната: 3 психотехники

Как да спрем в точния момент с храната: 3 психотехники оферират психолози. Обещаваме си да не преяждаме, само че като се стигне до такава степен, не се получава. Често казусът е, че не осъзнаваме, че имаме избор – да продължим да ядем или да спрем. Ето няколко 3 психотехники, които ще ви оказват помощ да излезете от положението на хранителен автопилот и да се научите да не преяждате. Как да спрем в точния момент с храната – кой не си е задавал този въпрос?

Тези техники са от лекция на доктор Дмитрий Леонтиев, лекар по логика на психиката, който приказва за това по какъв начин вниманието оказва помощ за възстановяване на качеството на живот, само че техниките са използвани и за казуса с преяждането.

Техника №1: „ На живо ли съм или на запис? “

Големият психотерапевт от предишния век Джеймс Бюгентал даде чудесна метафора, когато приказва за съзнателното и несъзнателното отношение към живота. Събота вечер от киното излиза семейство – мама, баща и дете на любознателна възраст. Детето пита родителите: „ Мамо, тате, живи ли сме или на филм? “. Бугентал споделя, че това е най-важният въпрос в живота ни – „ Жив ли съм или във филм? “

През целия живот голям брой ленти или файлове се записват в нашата душeвност – това е систематизираното ни прекарване. Когато попаднем в сходна обстановка, лентите стартират да се възпроизвеждат още веднъж и още веднъж.

Типичен образец за подобен филм е систематичното преяждане. Повечето от нас са привикнали да преяждат в избрани обстановки, съгласно сюжета: нормално с обичаните ни „ неразрешени “ храни, време на деня (вечер, след тежък ден, през нощта), въодушевление (безпокойство, яд, виновност, досада, самота). Всичко това игра основна роля.

Но не всичко, което вършим, е да възпроизвеждаме типични сюжети. Можем да избираме не филмите, а живота. Какво значи да си жив? „ Животът е нещо, което може да бъде друго във всеки един миг “, споделя различен популярен мъдрец Мераб Мамардашвили. Тоест, живите същества могат да се трансформират.

Това значи, че не сме длъжни, не сме наказани да пускаме филмите през останалите дни. Можем да създадем нещо друго – да не следваме нормалния автопилот, а да намерим друга опция. Развеселете се не с храна, а с нещо друго, което също носи наслаждение. Опитайте нови храни, нова диета, нови направления, спорт, запознайте се с нови хора. Важното е единствено да желаеме и да ни хрумне да го създадем.

Техника №2 „ Спрете и пребройте до 10 “

За да спрете да ядете в точния момент, би трябвало да се научите да вършиме паузи. „ В паузата сред тласъка и реакцията се корени човешката независимост “, споделя Роло Мей, един от водачите на екзистенциалната логика на психиката. Необходимо е да се забави реакцията, тъй като реакцията на тласъци (например на вкусна храна) без пауза изключва момента на избор, лишава ни от независимост.

Ако не реагираме незабавно на тласъка, а просто забавим реакцията, имаме избор – към този момент не сме длъжни да реагираме по този метод. Свободата стартира с пауза. „ Жванецки има брилянтна фраза “, споделя Дмитрий Леонтиев.  – Брой до 10, преди да кажеш нещо неуместно, до 100, преди да кажеш мъдро нещо, до 1000, преди да направиш каквото и да било. “

Как да прилагате психотехниката: пробвайте се да вършиме паузи допустимо най-често по време на хранене. Психотерапевтът Светлана Бронникова в книгата „ Интуитивно хранене “ дава прелестно упражнение „ 5-4-3-2-1 “ – може да се прави преди хранене и по време на него. Помага да бъдете напълно в сегашния миг, да изживеете чувствата от храненето като пълноценни, да не отсъствате в мозъка или тялото, да не сте някъде другаде:

Назовете 1 миризма, която усещате сега. Назовете 2 звука, които чувате в този момент (взема се поради и ударът на личното ви сърце). Опишете 3 телесни чувства, които тялото ви изпитва сега (текстурата на облеклата, които допират кожата, температурата, методът, по който краката ви опират на земята). Назовете 4 цвята, които ви заобикалят сега. Назовете 5 предмета, които са пред вас – това е техниката.

Ако решите да хапнете, направете отмора за 15 минути – това ще ви помогне да ревизирате дали в действителност сте гладни или става дума за психически апетит (от стрес, досада, самотност и т.н.).

Техника №3: ​​„ Погледнете се извън “

Да гледаме на себе си в профил е удивителна дарба на нашето схващане. Можем душевен да излезем от обстановката „ тук и в този момент “ и да я забележим по друг метод, по нов метод – т.е. да намерим в нея различни благоприятни условия и разновидности по какъв начин да действаме. Те постоянно са там, само че невсякога попадат във фокуса на нашето схващане. За да извършите това, би трябвало да се „ разсъните “ – да се погледнете извън.

Как се ползва психотехниката: спомнете си типична обстановка, когато преяждате – с какви храни, кога на деня, в какво въодушевление най-често? Сега си представете, че на ваше място е обичаният ви воин или човек, на който се възхищавате, вашият модел за подражателство. Как би постъпил той или тя на ваше място?

Помислете по какъв начин да измененията обстановката (храна, време на деня, настроение), с цел да спрете да ядете в точния момент. Сякаш прокарвате нови направления, заобикаляйки блатото, което другояче, знаете от опит, отново ще ви засмуче.

Погледът извън превежда нашето отношение към живота в напълно друг режим, прави живота управляем. Още през 90-те години на 19 век Василий Розанов написа, че човешкият живот може да бъде два типа – умишлен и неволен. Съзнаваното се ръководи от цели, а несъзнаваното от аргументи. Да сме осъзнати значи не просто да присъстваме в живота, а да го форматираме съгласно личните си цели и планове. Между другото, човек, който има свои цели, собствен вектор, е доста по-труден за манипулиране.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР