Как да се подобри влошаващата се медийна среда в България,

...
Как да се подобри влошаващата се медийна среда в България,
Коментари Харесай

Как се бори автоцензура?

Как да се усъвършенства влошаващата се медийна среда в България, откакто " Репортери без граници " сложи на страната ни нова " диагноза " и откри, че към този момент сме на 112-о място в това отношение?

Част от аргументите е в автоцензурата и неразбираемата благосъстоятелност на редица медии, съобщи пред Радио " София " шефът на Dir Podcast Стефан Кунчев.

" 112-о място по независимост на словото звучи разумно заради простата причина, че тук от години седи въпросът със собствеността на медиите. Когато една медия е с неразбираема благосъстоятелност, тогава не е ясно кой я ръководи, какви задания извършва и какви ползи пази. За хората, които работят на такова място, е доста мъчно да се ориентират в ежедневните вести. Не единствено в тези от страната, само че и в новините от чужбина и в политиката, която се води в самата медия. Така се появява автоцензурата във всеки един от публицистите. И когато това са по-млади сътрудници, е мъчно да се преодолее. Затова е хубаво, че има такива състезания като Web Report, проведен от Dir.bg, медия с ясна благосъстоятелност и стандарти във връзка с публицистиката. "

Стефан Кунчев направи коментара си като посетител на предаването " Радиокафе " с водещ Ива Дойчинова. Тя е и част от журито на журналистическия конкурс. Четвъртото издание на Web Report, който тече сега, е с недвусмисленото обръщение " Когато създателите приказват с обстоятелства ".

" Сред наградените предходната година са Генка Шикерова със " Социалната война ", Вяра Деянова с " Йото, който гледаше Чернобил ", Георги Ангелов " Как София изяжда България ". Тоест Web Report притегля съществени имена и младите създатели, които вършат първи стъпки в публицистиката, в действителност могат да бъдат паралелно с потвърдени престижи. Това е извънредно хубаво ", разяснява и Ива Дойчинова, част от управителния екип на БНР и един от най-разпознаваемите гласове в родния радио ефир.

" Радвам се, че положителната публицистика и положителните стандарти не престават да стимулират младежи към специалността, това е извънредно значимо за мястото, което заемаме във връзка с свободата на словото. Средата в България като че ли не подтиква положителната публицистика. Конкурсът на Dir.bg безусловно дава крила, дава опора, дава малко повече гръбнак и самочувствие на хората, които са тръгнали по този път ", уточни Дойчинова, която към този момент чете авторските материали на участниците. За първа година Ива е част от журито, в което влизат познати имената от българския радио и ефирен ефир, онлайн и печатни медии, журналистически организации и експерти по връзки.

" Имената в журито са все известни и огромни. Това е безспорна гаранция, че оценката на всяко присъединяване ще бъде безпристрастна, съответна и точна. Без да съм в самото жури, ще издам малко от кухнята - прелестно съм сюрпризиран от участниците - материалите, които постъпват и тематиките, които засягат, методът, по който пишат ", добави и Кунчев, напомняйки, че крайният период за присъединяване наближава.

Участниците могат да пращат материалите си до 17 май

Организаторите от най-големия интернет портал Dir.bg напомнят още, че по-малко от месец остава до края на състезанието, а създателите могат да аплайват в разнообразни категории - Общество, Истински истории, Икономика, Технологии и нововъведения, Култура и изкуство, Спорт, Подкаст.

" Защо да не вземам участие наедно с Генка Шикерова и да не бъда оценен от Ива Дойчинова? Това не са инцидентни хора и при едно положително показване би могло да бъде и даже добър кастинг за прохождащите публицисти. Материалният тласък е 1000 лв. за всяка категория. Има и други поощрителни награди - да вземем за пример за млад създател ", уточни още Стефан Кунчев на Dir Podcast и напомни, че за първи път Web Report 2021 дава опция за присъединяване в категорията Подкаст.

" Подкастите са всичко това, което се случва пред микрофон и камера и средата на лъчение не е на нормалната медия - радио или телевизия, преносната среда е интернет. В самото начало концепцията е била да свалиш това наличие да го слушаш там, където ти харесва и колкото ти харесва. С течение на времето и динамичността на специалността, концепцията на подкастите от ден на ден приближава до обичайните медии. Почти няма никаква разлика сред това, което ние виждаме в едно студио, като това на Радио " София ", и едно добре подредено и професионално подкаст студио. Почти няма разлика сред едно телевизионно студио и един видео подкаст. Но това, желая дебело да подчертая, не трябва по никакъв метод да обезкуражава участниците в Web Report в тази категория. Съвременните технологии разрешават със междинен клас мобилен телефон да се направи превъзходен подкаст. В състезанието търсим качествената информация, погледа, гледната точка, отправната концепция на материала. Това не е съвременна наклонност в публицистиката, това е медията на актуалните и на по-младите хора. "



Цялата информация за състезанието за добра публицистика на Dir.bg и по какъв начин да кандидаствате с авторския си материал можете да намерита на уеб страницата или на Фейсбук страницата на състезанието .

Web Report е конкурс за значимите тематики, които вълнуват обществото и създателите, които не престават да съблюдават професионалните стандарти в бурно разрастващата се осведомителна среда.

Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и правят оценка авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен ръководител на журито), Антон Хекимян (Директор " Новини, настоящи излъчвания и спорт ", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и публицист, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио " София ", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание " Мениджър " ), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните публицисти в България), Евгени Димитров (Основател на организация " Булфото " ), Илияна Захариева (Директор " Корпоративни връзки ", А1).

Генерални сътрудници на състезанието са A1 и Dundee Precious Metals .

Web Report се организира с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти .

Медийни сътрудници на състезанието са Българска национална телевизия, БНР, Българска телеграфна агенция, bTV Media Group, NOVA, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " Булфото ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР