Как да приготвим захарен сироп за пчелите? По правило пчелите

...
Как да приготвим захарен сироп за пчелите? По правило пчелите
Коментари Харесай

Как да приготвим захарен сироп за пчелите – различни рецепти

Как да приготвим захарен сироп за пчелите? По предписание пчелите понасят най-трудно зимния интервал. В края на лятото пчелите се нуждаят от засилено хранене, което ще разреши на насекомите да отгледат задоволително зимно пило от една страна. А въпреки това – да се дозапасят с нужното количество хранителни ресурси за зимата. Почти всички пчелари в такива моменти употребяват захарен сироп, който е много нужен на пчелите.

Как да приготвим захарен сироп за пчелите

За изработка на сиропа се употребяват единствено висококачествени съставки. Водата би трябвало да е чиста и незамърсен. Най-добре е да се даде желание на дестилираната вода. Захарта би трябвало да бъде с високо качество, като не се предлага потреблението на рафинирана захар.

В процеса на подготвяне е също толкоз значимо да се съблюдават пропорциите на захарния сироп за пчелите. В този случай можете да употребявате таблицата по-долу. Много опитни пчелари предлагат прибавянето на малко количество ябълков оцет за основаване и поддържане на кисела среда. В допълнение, захарният артикул с добавка на оцет разрешава на пчелите да натрупват мастна маса и доста усилва количеството създадено поколение.

Също по този начин е значимо да се има поради, че подхранването не би трябвало да се прави с прекомерно гъст сироп. Това се дължи на обстоятелството, че пчелите ще отделят доста време за преправка на течността в уместно положение.

Таблица за подготвяне на захарен сироп за поддържане на пчелите

Преди да започнете работа, се предлага първо да се запознаете с таблицата за сироп за пчелите:

Така, в случай че 1 кг гранулирана захар се разтвори в 1 литър вода, тогава ще се получат 1,6 литра подготвен артикул в съответствие 1:1. Например, в случай че би трябвало да получите 5 литра сироп и нужната централизация е 50% (1 * 1), тогава таблицата незабавно демонстрира, че би трябвало да вземете 3,1 литра вода и същото количество захар.

Технологията на подготвяне е както следва:

  1. Вземете нужното количество гранулирана бяла захар. Не е позволено потреблението на тръстикова или жълта захар.
  2. В квалифицирания бездънен съд се налива чиста вода.
  3. Оставете водата да заври на слаб огън.
  4. След като водата заври, започнете да въвеждате дребни порции от гранулираната захар, като разбърквате непрекъснато.
  5. Сместа се държи до разтваряне на кристалите.

Готовата примес се охлажда до +35°С при стайна температура, след което се дава на пчелните фамилии. Водата би трябвало да е мека. Твърдата вода не е подобаваща.

Колко сироп е нужен за 1 пчелно семейство

Както демонстрира практиката, количеството захарен сироп, получен при хранене на пчелите, не би трябвало да надвишава 1 кг при започване на зимния интервал за всяка пчелна колония. До края на зимата потреблението на подготвени артикули ще се усили и всеки месец ще отиват до 1,3-1,5 кг за всеки кошер. През пролетта, когато се раждат младите пчели, количеството на употребяваните артикули може да се усили 2 пъти. Това се дължи на обстоятелството, че към момента има доста малко прашец и времето не разрешава да стартира събирането на нектар.

Как пчелите обработват захарния сироп? Обработката се прави от пчелите, които ще загинат през зимата. Сиропът, сходно на нектара, не е пълноценна храна. Както знаете, сиропът има неутрална реакция и след обработка става кисел и на практика не се разграничава от нектара. Пчелите прибавят специфичен ензим – инвертаза, с помощта на който се прави разграждането на захарозата.

Какви добавки са нужни в сиропа за стимулиране на майката? За увеличение на яйценосността на пчелната майка в питите се прибавят поленови заместители – протеинови фуражи. Освен това можете да дадете:

  • мляко, в съответствие 0,5 л артикул на 1,5 кг захарен сироп. Такъв артикул се дава по 300-400 гр на кошер, като дозата се усилва последователно до 500 гр;
  • като стимулиране на растежа на пчелните фамилии се употребява кобалт – 24 мг кобалт на 1 литър подготвен сироп.

По този метод ще помогнете на пчелните фамилии да усилят количеството на пилото.

Как да приготвим захарен сироп за пчелите с люти чушки

Лютият пипер се прибавя към захарният сироп като профилактика и лекуване на вароатоза при пчелите. Те реагират сносно на този съставен елемент. Освен това лютите чушки оказват помощ за възстановяване на храносмилането, като в същото време не се понасят от кърлежите. Можете да приготвите сироп за поддържане на пчелите с добавка люта чушка по следната рецепта:

  1. Вземете 50 грама пресни червени люти чушки.
  2. Нарежете на ситно.
  3. Сложете ги в термос и ги залейте с 1 литър вряща вода.
  4. След това оставете течността да се запари за 24 часа.
  5. Ден по-късно готовата смес може да се добави в размер на 150 мл на 2,5 литра подготвен сироп.

Този тип поддържане се употребява през есента за стимулиране на майката, която стартира да снася повече яйца. Освен това по този метод можете да се отървете от кърлежите до някаква степен.

Как да си създадем захарен сироп за пчелите с оцет

Добавянето на оцет в захарния сироп за пчелите не е толкоз мъчно, колкото наподобява на пръв взор. В тази обстановка, както и във всички други, се предлага да следвате всички рекомендации и да употребявате точното количество нужни съставки.

Захарният сироп се подготвя по нормалната технология. Съотношението на кристалната захар и водата може да видите в таблицата нагоре. Препоръчително е да употребявате 80% хранителна оцетна киселина. На всеки 5 кг захар се прибавя 1/2 супена лъжица оцет. След като захарният сироп е подготвен и се охлади до + 35 ° C при стайна температура, към всеки 1 л охладен сироп се прибавя 4 грама (1 чаена лъжичка ) от оцета.

Оцетът се прибавя, с цел да могат пчелите да устоят по-добре зимния интервал. Този състав разрешава натрупването на мастни запаси, което води до понижаване на количеството употребявана храна и увеличение на потомството. Както демонстрира практиката, пчелните фамилии употребяват доста по-добре подобен сироп. В същото време е значимо да се има поради, че потреблението на този тип храна през зимния интервал доста понижава броя на смъртните случаи.

Как да приготвим захарен сироп за пчелите с чесън

Захарният сироп с прибавен чесън е същинско лекарство, което доста пчелари употребяват в процеса на лекуване на пчелите. Освен за допълнение на запасите, чесновият сироп ще спомогне за лекуването на пчелите от всякакви патогени.

Някои пчелари употребяват сок, получен от листата на чесъна, чиято централизация е 20%. Като предписание се употребява общоприета рецепта за подготвяне на захарен сироп, след което се прибавя сок от чесън или 2 скилидки, тънко настъргани, които се прибавят към 0,5 литра сироп. За всяко семейство е належащо да се дадат 100-150 гр от получения състав. След 5 дни храненето се повтаря.

Как се прави захарен сироп за пчелите с борови иглички

Инфузията от борови иглички се предлага да се подготви според следния логаритъм:

  1. Игличките се нарязват тънко с ножица или нож.
  2. Изплакнете щедро под течаща вода.
  3. Прехвърлете в дълбока тенджера и залейте с вода в съответствие: 4,5 литра чиста вода на 1 кг борови иглички.
  4. След като заври, запарката се оставя за към 1,5 часа.

Захарният сироп за пчелите е нужен за допълнение на запасите през зимния интервал. Необходимо е това мероприятие да стартира в края на медосбора, откакто сте свалили магазините. По предписание пчеларите не употребяват естествени артикули за поддържане, защото има възможност от нозематоза. Освен това захарният сироп се усвоява доста по-лесно от храносмилателната система на пчелите и е гаранция, че пчелите ще презимуват умерено.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР