Как да предпазим ябълките от струпясване с подходящи методи? Едно

...
Как да предпазим ябълките от струпясване с подходящи методи? Едно
Коментари Харесай

Как да предпазим ябълките от струпясване с подходящи методи

Как да предпазим ябълките от струпясване с подобаващи способи? Едно от най-честите болести на ябълковите дървета е струпясването. Рано или късно струпясването несъмнено ще се появи във вашата овощна градина, даже в случай че там пораства единствено едно ябълково дърво. Струпясването се смята за нефатална болест и тя няма да унищожи непосредствено дървото. Но може да му повлияе много негативно – понижаване на имунитета, намаление на зимната устойчивост и намаление на устойчивостта на вредители и заболявания.

В допълнение, струпясването води до цялостна загуба на качествено плододаване. Разбира се, можете да ядете плодовете и да ги оставите за преправка, само че те няма да могат да се запазят за дълго време и надали някой ще ги купи на пазара. Струпясването при ябълките се появява инцидентно, само че е мъчно да се отървете незабавно от тази болест. Сега ще разгледаме какъв тип заболяване съставлява струпясването. И какви са разпоредбите за попречване на появяването на това заболяване. Също по този начин кои са средствата за битка със струпясването по ябълките.

Какво съставлява струпясването?

Буквално всеки може да дефинира съществуването на струпясване по дърветата. Петната върху листата и плодовете незабавно хващат окото ви. В самото начало на развиване на заболяването, листата и плодовете имат жълто-зелен цвят, а по-късно стават черни и постоянно се напукват.

Причинителят на болестта на струпясване при ябълката е гъба Venturia inaequalis . Тази гъба нормално визира листата и плодовете. Гъбата е най-активна във влажни години и интервали от сезона, когато вали пороен дъжд, падат мъгли или времето е влажно за нескончаем интервал от време. Обикновено гъбата попада върху кората и филизите на овошките даже при започване на пролетта. Първите забележими признаци на появяването на гъбички нормално могат да се следят по време на интервала на разцвет на ябълковото дърво, което нормално се случва през месец Април.

Често този интервал се характеризира с значителни превалявания, съчетани с топлота, което е идеално за гъбичките. Спорите на гъбата се разнасят с водата, вятъра, животните и хората. Те се популяризират много интензивно и в случай че попаднат върху листата, те стартират да се развиват доста бързо, безусловно прониквайки в тъканите им много дълбоко. Жизнената интензивност на гъбичките води до появяването на петна по листата.

Лятна резитба на овошки – по какъв начин да действаме вярно и нужно ли е

През лятото струпясването се развива още по-активно, което се улеснява от значителни ръми и дъждове, съчетани с високи позитивни температури. Струпясването се развива най-активно при температури от +22 до +25 градуса. През зимата спорите зимуват съвършено в почвата, „ скривайки се “ в листните боклуци. Жизнената интензивност на гъбата нарушава процесите на фотосинтеза, само че като предписание не е сериозна, тъй че дървото не умира, а гъбата се популяризира интензивно.

Често засегнатите от струпясване листа падат единствено няколко дни преди плануваното окапване. А плодовете може въобще да не паднат, само че постоянно формата им се трансформира на неправилна, върху тях се появяват бръчки, пукнатини, а масата на плодовете понижава. Презимувалата гъба с настъпването на пролетта се задейства още веднъж и целият цикъл на нейното развиване се повтаря още веднъж.

Как да предпазим ябълките от струпясване – попречване на появяването на струпясване

Есенната профилактика за появяването на струпясване по ябълките, в допълнение към обработката на овошките, би трябвало да бъде премахването на всички растителни останки към ствола. Листата след естественото им окапване би трябвало да бъдат събрани и изгорени или мулчирани отвън овощната градина. Филизите би трябвало да се събират и изгарят, а сухите и счупени клони също би трябвало да се изрязват.

Не би трябвало да оставяте плодовете да висят на клоните, те също подлежат на събиране и заличаване, тъй като могат да станат носители на болестта. При определяне на постоянна негативна температура е желателно стволовете на дърветата да се варосат с вар.

Освен това постоянно спазвайте оптималните дози, когато прилагате разнообразни типове поддържане. Не забравяйте, че както неналичието на торове, по този начин и остатъкът им не носят нищо положително на растенията и постоянно доста отслабват имунната система на овошките. През пролетта преди разтваряне на пъпките може да се употребява 1% бордолезов разтвор като профилактично напръскване. Ако е належащо, лекуването може да се повтори след цъфтежа.

Между другото, в случай че струпясването се появява във вашата градина всяка година и визира огромен брой плодове и листа, тогава не бъдете мързеливи и направете разбор на почвата, за предпочитане в профилирана лаборатория. Възможно е струпясването да се популяризира, тъй като почвата ви има ниско равнище на pH, т.е. нараснала киселинност. Факт е, че на почви с висока киселинност растенията доста постоянно изпитват недостиг на азот, а неналичието на този детайл внезапно намалява имунитета.

Не забравяйте, че азотните торове би трябвало да се ползват годишно напролет. Освен това един път на всеки пет години, като превантивна мярка, може да се внася в почвата 90-100 г вар на квадратен метър. А в случай че почвата е мощно кисела, може да се наложи да се внася вар годишно и то в двойна доза. Добра превантивна мярка е закупуването и засаждането на сортове ябълки, които имат имунитет против струпясване.

Как да предпазим ябълките от струпясване – уместно лекуване

Случва се обаче, че наподобява всичко е направено вярно и в точния момент, само че струпясването към момента се оказва по-силно и се демонстрира върху овошките. Тогава би трябвало да се вземат незабавни ограничения. Мнозина незабавно се заемат с химията, стартират да употребяват фунгициди, т.е. медикаменти за битка с гъбичната зараза.

Искаме да дадем съвет: с цел да бъдат ефикасни такива третирания, е неотложно да се употребяват единствено фунгициди, позволени през настоящия сезон. А с цел да бъдат третиранията постоянно ефикасни, е належащо да се правят с фунгициди с разнообразни дейни съставки. Тоест да се редуват и да се ползват медикаменти, до момента в който заболяването бъде изцяло унищожена, без да се оставят огнища на зараза.

Когато работите с фунгициди, би трябвало да внимавате. Носете защитно съоръжение, не пръскайте фунгицида при прохладно време, наоколо до пчелини, водоеми и не използвайте химикали 20-25 дни преди прибиране на реколтата. Обикновено първото отнасяне против струпясване на ябълките се прави от средата на Март до към края на Март. За тази цел можете да употребявате фунгициди или по-екологичен разтвор от 1% меден сулфат.

Лятна резитба на лозята – по какъв начин да оформим за огромна годишна продукция

Следващото отнасяне против струпясване може да се извърши през интервала, когато пъпките стартират да се отварят. Може да употребявате препарати като Хорус, Скор и други. Не забравяйте, че в същият интервал против струпясване може да се употребява колоидна сяра, бордолезов разтвор или меден сулфат.

Третото отнасяне може да се извърши незабавно след цъфтежа или, в случай че се забавите, след прибиране на реколтата. През този интервал можете да употребявате и фунгицидите, разисквани нагоре или бордолезов разтвор. Основното нещо, както към този момент споменахме, е да имате време да завършите обработката 25 дни преди началото на бране на плодовете, а при бордолезовата течност – 15 дни.

Малко хора знаят, че е допустимо да се понижи интензивността на струпясването, до цялостното му изгубване, без помощта на химически обработки – просто посредством използване на минерални торове . Разбира се, казусът най-вероятно няма да бъде решен посредством торене под корена. За задачата се прави листно поддържане. Може да употребявате карбамид като тор за битка със струпясването, като би трябвало да го разредите в количество 1 супена лъжица на 10 литра вода.

Първото отнасяне с карбамид би трябвало да се извърши незабавно след разкриване на признаци на болестта. Второто отнасяне би трябвало да се извърши седмица след първото. Освен карбамид може да се употребява и амониев нитрат. Действието на тези торове е да унищожат огнищата на зараза и в това време да покачат имунитета на растенията, като ги обогатят с хранителни субстанции.

Народни средства за битка със струпясването – по какъв начин да предпазим ябълките от струпясване

Не би трябвало да отписвате националните средства за битка със струпясването по ябълките. Може би няма да дадат толкоз бърз резултат като химическите препарати, само че ще оказват помощ за опазването на околната среда и на нас самите. Нашите баби и дядовци са употребявали сол и инфузия на хвощ за битка със струпясване. Но по-късно се оказало, че солта може доста да „ осоли “ почвата и вредата от това ще бъде малко по-голяма, в сравнение с от струпясването. Хвощът пък изцяло спря да оказва помощ, явно гъбичките са развили имунитет към него.

Добри мнения от овощарите идват от потреблението на синапено семе на прахуляк (брашно). Много положително средство като превантивна, и като контролна мярка. Обработката със синапено семе на прахуляк може да стартира от края на май или първите дни на юни. Допустимо е второто отнасяне да се извърши след месец или незабавно откакто струпясването се прояви.

За да приготвите работен разтвор, би трябвало да разредите четири супени лъжици синапено семе на прахуляк в литър вода и да излеете този разтвор в 10 литра вода. Като прилепител може да добавите малко домакински сапун за пране. Овощарите означават, че максимален резултат се реализира, в случай че обработките се правят след дъжд, когато листата са мокри.

Добър позитивен резултат в битката против струпясване се реализира и благодарение на калиев перманганат. Овошките се третират с яркорозов разтвор на калиев перманганат напролет, даже преди листата да се появат. През лятото разтворът се прави неясно розов и се обработва към този момент през листата. Обработката може да се извърши до три пъти с период от 10-15 дни. Ясно е, че е належащо и допустимо да се борите със струпясването. Но е по-добре въобще да не допускате това гъбично заболяване във вашата градина.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР