Как да подготвим градината преди зимата – и така, есента

...
Как да подготвим градината преди зимата – и така, есента
Коментари Харесай

Как да подготвим градината преди зимата – полезни съвети

Как да подготвим градината преди зимата – и по този начин, есента дойде… Реколтата към този момент е прибрана, цветните лехи са покрити с редки късни цветя, които ще избледнеят единствено за няколко дни, а дърветата и храстите са изхвърлили шикозното си жълто-оранжево облекло, разкривайки своите стволове.

Но преди обичаната ви градина да се потопи в положение на покой и да заспи под пухкавото бяло одеяло, тя би трябвало да бъде готова за студеното време. Само няколко дни, прекарани през есента в грижи за градината, ще бъдат възнаградени многократно още през идната година. А дърветата и храстите ще ви се отблагодарят освен със здравия си тип, само че и с изобилна годишна продукция.

Подготовката на градината за зимата е освен потребна, само че и вълнуваща: за какво да не се насладите на последните топли есенни дни, изключително когато времето е прелестно на открито. Да започваме!

Грижа за дърветата – по какъв начин да подготвим градината преди зимата

От началото на октомври овощните дръвчета би трябвало да се огледат деликатно за повреди, а останалите плодове да се отстранен изцяло. Когато ги откъсвате от клоните, никога не оставяйте развалените плодове на земята – те би трябвало да бъдат изхвърлени.

Също по този начин не ги хвърляйте в компостера, по-добре е да ги заровите надълбоко в земята или ги изхвърлете в контейнера за отпадък. Ще би трябвало да премахнете другите растителни останки, които могат да бъдат рискови за градината.

Нека да разгледаме какво да вършим с овошките преди зимата. И по този начин:

1. Почистване на листата

По-добре е да съберете падналите листа на куп и да поръсите с овощарска вар . През идната година ще получите превъзходен органически тор. А в случай че в близко бъдеще ви е нужен тор, компостирайте го по експресния способ.

Повечето опитни градинари през днешния ден споделят, че листата би трябвало да се събират в точния момент, в идеалния случай в средата на есента. В падналите листа има доста вредители и патогени, които могат да причинят непоправима щета на вашата градина в близко бъдеще.

Но има и такива, които употребяват листната постелка за подсилване на имунитета на присадени с калеми овощни дървета. Не бива да изгаряте падналите листа, тъй като първо е грозно и второ може да употребявате листната маса доста по-умно.

2. Подрязване на овощните дървета – по какъв начин да подготвим градината преди зимата

Най-важният стадий от подготовката на градината за зимата е подрязването на овощните дървета и ягодоплодни шубраци, което би трябвало да се прави в изсъхнало време и постоянно преди настъпването на постоянни студове. Температурата на въздуха по време на процедурата не би трябвало да пада под -10 °C, защото при по-ниски температури дървото става доста нежно.

На първо място, овощните дървета би трябвало да бъдат почистени от сухи, счупени и заболели клони. Също по този начин е целесъобразно да не оставяте клони, растящи във вътрешността в короната на дървото. Когато отрязвате издънки, не забравяйте: разрезът би трябвало да бъде еднакъв и допустимо най-гладък.

Имайте поради, че влажната среда е идеална за размножаване на спори на дървесни гъби, заради което оголените сектори би трябвало да бъдат деликатно почистени и третирани с разтвор на меден сулфат (1 чаена лъжичка на 1 литър вода). Така разрезът ще прорасне задоволително бързо, с цел да поддържа дървото крепко.

След като отрежете всички ненужни и заболели клони, деликатно разгледайте дърветата. Ако откриете мъхове, лишеи или полипори, отстранете неотложно. Именно в такива уединени места вредителите обичат да зимуват.

3. Третиране на градината срещу инсектициди

Ако се открият гъбични формирания по дърветата, третирайте ги с фунгициди. За да убиете градинските вредители, третирайте растенията с инсектициди.

За да се отървете от спорите на патогенни микроби, които предизвикват кокомикоза, краста, брашнеста мана и други болести, пръскайте стволовете на дърветата с разтвор на карбамид (0,5 кг карбамид на кофа вода) или разтвор на меден сулфат (300 г от лекарството на кофа вода) или разтвор на сапун и калцинирана сода (50 г сапун + 400 г сода на кофа вода).

4. Разрохкване на почвата – способ за битка с вредителите в градината

Отлични резултати в битката с вредителите в градината се демонстрират посредством разрохкване на почвата на дълбочина към 20 см. Така вредителите и техните ларви, намиращи се в горните пластове на почвата, ще загинат.

По-добре е да разрохкате земята към овошките не с права лопата, а с вила, тъй че да премахнете вероятността от пострадване на корените на дървото, изключително при фиданките.

5. Поливане за зареждане с влага – предотвратяване на растението от изсушаване

Есента не е дъждовна всяка година и вследствие на това, даже преди настъпването на зимата, земята в градината има време да изсъхне. Ето за какво зареждащото с влага поливане играе значима роля в подготовката на градината за зимата. Но най-важното в тази процедура е вярно да се пресметна количеството вода, належащо за всяко дърво, както и да се дефинира площта за напояване.

Няма нищо мъчно с количеството вода: използвайте 50 литра на 1 м² от кръга на ствола. Температурата на водата би трябвало да бъде най-малко 5 °C по-висока от температурата на въздуха. Що се отнася до региона: дърветата на възраст до 5 години се поливат, като водата се разпределя по обиколката на кръга на ствола.

Възрастните дървета (над 5 години) се поливат най-добре по периферията на короната. Полива се на стадии, като в идеалния случай се изразходват 15-20 литра вода на час; това ще помогне на водата да се разпръсне в почвата допустимо най-равномерно.

След поливане е най-добре да мулчирате земята към дървото с торф, хумус или компост .

6. Варосване на овошките

Кората на дърветата през зимата също се нуждае от отбрана, а есенното варосване ще бъде най-хубавото нещо, което ще защищити освен от вредители, само че и от пролетно слънчево изгаряне. Преди варосването стволът на дървото се почиства от лишеи, мъхове и мъртва кора. Необходимо е да се вароса цялата долна част на ствола до основата на долните скелетни клони.

Използвайте авансово приготвена примес от 3 кг вар и 500 г меден сулфат, разредени в 10 л вода. За да запазите състава върху дървото допустимо най-дълго и да не се отмиете бързо в проливните дъждове, прибавете към него 200 г лепило за дърво.

Как да създадем овощарска вар – рецепта и метод на прилагане

Защитете растенията от мраз и сняг – по какъв начин да подготвим градината преди зимата

Растения като грозде , чемшир , клематис , рози , кипарис , туя на възраст под 3 години и доста други се нуждаят от малко помощ преди зимата. За задачата може да натрупате торф или плява към стеблата им. По този метод ще предпазите растенията от измръзване.

Вечнозелените растения като другите типове туя или иглолистните растения имат проблем с изобилния сняг. Твърде многото сняг може да се натрупа върху техните клончета и рано или късно това ще докара до обстоятелството, че клоните, които не могат да устоят на тежкото натоварване, просто ще се счупят.

Защитата на такива растения е елементарна:

  • захванете клоните дружно, това ще понижи площта на повърхността и растението ще бъде безопасно;
  • след значителни снеговалежи просто отърсете снега от клоните.

Защитете дърветата от гризачи и наторете нуждаещите се растения

За да предпазите младите дръвчета от гризачи, увийте стволовете им с елементарни найлонови чорапогащи с височина до 50 см. Варосването на стволовете също защищава в доста огромна степен дръвчетата. Може да завиете стволовете на овошките с мрежа за картофи, което също е добър вид срещу гризачи.

Ако имате езерце в градината си, то също би трябвало да бъде квалифицирано за зимата. Ако рибите и растенията ще зимуват във вашето езерце, тогава ще би трябвало да премахнете снега от леда и да пробиете дупки на някои места. По този метод ще осигурите обикновено равнище на осветеност и нужния въздушен поток за неговите жители.

Храстите от касис се изрязват, като се отстраняват всички издънки, по-стари от 5 години до основата. Благодарение на тази елементарна процедура младите издънки при започване на пролетта ще порастват по-интензивно и точно върху тях ще узрява по-голямата част от плодовете. Също по този начин храстите от касис би трябвало да се подхрянат с калиево-фосфорни торове, като се поставя по 1 супена лъжица за 1 шубрак.

Малиновите издънки би трябвало да се отрежат, оставяйки единствено едногодишните леторасти. За да ги накарате да презимуват елементарно, просто ги огънете към земята. Като се има поради, че плодородният почвен пласт към малините се изчерпва доста бързо, подхранете с кофа оборски тор под всеки шубрак.

Как да засадим и отгледаме малини – потребни препоръки

Как да подготвим градината преди зимата – потребни препоръки

Сега ще разгледаме няколко съвета, с които са подпомогнем градината преди зимата:

  • За да зимуват добре розите е належащо да премахнете всички неузрели съцветия. Отрежете чаено-хибридните рози на половин метър от земята, като изрежете всички меки издънки. След това покрийте корените на розите с 20-25 сантиметра пръст и още с 10 сантиметра торф.
  • Отсечете надземната част на многогодишните тревисти растения , оставяйки издънки с дължина към 8-10 см.
  • Лилии, клематиси, рози и вкоренени резници с 15-20 см – покрийте ги с борови клони, с цел да не замръзнат през зимата.
  • Засаждане на луковици – лалета, нарциси, зюмбюли (особено на алпийски хълм) – с настъпването на слана покрийте с листа или дървени стърготини със пласт от 10-15 см.
  • Покрийте с почва трайните насаждения и цветните градини.
  • Добавете доломитно брашно към почвата за зрели дървета и шубраци на овощни култури. Този тор е нужен за деоксидиране на почвата.
  • В средата на ноември засейте китайска астра, невен, благоуханен тютюн и други студоустойчиви едногодишни растения в изкопаната и наторена почва.

Как да подобрим почвата през есента с 5 разнообразни метода

  • Подгответе почвата за засаждане през идната година. Изкопайте земята на дълбочина 25-30 см, без да разбивате буците. Така почвата ще замръзне по-добре и ще натрупа повече влага, когато снегът се топи напролет. Прилагайте органични или минерални торове.
  • Подгответе посадъчни ями за пролетното засаждане на разсад на овощни дървета.
  • Използвайте весло , с цел да премахнете сухи листа, мъртва трева и мъх от тревата. Освежете „ плешивите “ зони: засейте ги наново.
  • Поставете растителните останки в компостера след прибиране на реколтата. Там можете да поставите и падналите листа.
  • “Изгребете ” компоста . За да се засилят процесите на изгниване, може да се разлее с разтвор – 2 куб. см квас и 400 г гранулирана захар на 10 литра. вода. Разход – 3 кофи на 1 куб.м. м компост. В този случай компостът няма да замръзне до мощна слана.
  • Ако падналите листа наподобяват здрави и не са мокри, загребете ги на купчини и покрийте с фолио, с цел да останат сухи. Ще ви бъдат потребни за покриване на неустойчиви растения.
  • Мулчирайте стволовете на овощните култури , които са изключително предразположени към заледяване. Можете да употребявате кора или сухи листа като мулч.

Как да мулчираме растенията в градината и да имаме по-малко грижи

  • Когато падне снегът , покрийте лехите с ягоди с насипен изсъхнал материал.
  • Източете външните водопроводни тръби , с цел да не ги спука студът. Изпразнете кофи, бъчви, резервоари и други контейнери и ги обърнете. Разкачете маркучите за напояване, сгънете и приберете. Това би трябвало да се направи преди мощните студове.
  • Оставете всички кранове отворени за зимата , с цел да не се спукат през зимата.
  • Погрижете се за градинските принадлежности . Почистете ги от земята, измийте, смажете остриетата на лопати, мотики, лопати, заточвайте секачки и култивиран триони.
  • Съхранявайте загражденията на оранжерийната рамка . За стерилизация те би трябвало да се намажат с 3-5% разтвор на меден сулфат (30-50 грама на 1 литър вода), да се изсушат и прегънат под заслон до идната зима.
  • Следете температурата и влажността в изби и складови пространства. Оптималната мокрота за предпазване на зеленчуци е 90-95%, а на температурата е +1 …- 2 ° C. Ако температурата се увеличи над 5 ° C, увеличете вентилацията.
  • Проверявайте съхраняваната годишна продукция минимум два пъти месечно, както и грудките, луковиците и коренищата. Вземете гнилите и ги изхвърлете.

Как да засадим и отгледаме малини – потребни препоръки

Как да засадим и отгледаме малини – на малко пространство малините дават феноменално количество очарователни и вкусни плодове. Tе плододават година след година с подобаващите грижи. Малините могат да се берат дълготрайно време – от лятото до първите слани. Вижте нашите препоръки по какъв начин да засаждате, подрязвате, отглеждате и прибирате малините! Има два типа малини, като…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР