Как да отглеждаме зимна черна ряпа – черната ряпа е

...
Как да отглеждаме зимна черна ряпа – черната ряпа е
Коментари Харесай

Как да отглеждаме зимна черна ряпа засадена през Юли

Как да отглеждаме зимна черна ряпа – черната ряпа е доста потребен зарзават, който е постоянно срещан при множеството градинари. Без проблем може да го отгледате в градината, като не изисква доста старания. През месец Юли може да засадите зимната черна ряпа. С минимална агротехническа информация за това по какъв начин да отглеждате този зарзават, можете да отгледате прилични ресурси за зимата.

Зимната черна ряпа е най-полезният кореноплоден зарзават! Има разнообразни типове ряпа, само че хората правят оценка преди всичко кръглата черна ряпа – за нейните лечебни свойства и специфичен неповторим усет с „ мъка “. Положителни резултати се получават при развъждането й посредством семена в градината.

Характеристики на черната ряпа

Черната ряпа е двугодишно студоустойчиво растение от семейство Кръстоцветни. Цъфти от средата на май. Кореновата просвета се образува през първата година от засаждане. Формата му е заоблена, кората е черна. Пулпът от вътрешната страна е бял, с плътна текстура, лют и апетитен на усет. Плодът е напълно в земята, само че се изважда елементарно. Узрява за 3-4 месеца, считано от появяването на първите кълнове. Зеленчукът резервира характерностите си на предпазване до шест месеца.

Предимства и ограничавания при приложимост на черна ряпа

Черната зимна ряпа съдържа доста потребни субстанции: минерални соли , захари , протеини и растителни фибри , етерични масла . Съдържанието на калий, магнезий, сяра и калций е изключително огромно. Като цяло черната ряпа има голям ресурс от лечебни качества:

  • задейства апетита;
  • покачва тонуса и въздейства позитивно на нервната система;
  • възстановява работата на червата;
  • оказва помощ при мокра продължителна кашлица;
  • употребява се за лекуване на ишиас и възстановяване на плътността на косата;
  • под формата на сок е чудесно средство за лекуване на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, жлъчния мехур, бронхите и белите дробове.

Ограничения за приложимост: във високи концентрации нервира заболели бъбреци, черен дроб и храносмилателна система.

Противопоказания: язва, бременност.

Как да отглеждаме зимна черна ряпа – правила за засаждане

Успешната сеитба е половината от триумфа в развъждането на черна ряпа. Можете да засадите зеленчука в градината, където сте отглеждали преди този момент картофи, тикви или бобови растения. Засадете на освободените места след лук, копър, маруля или ранни картофи. Не би трябвало да засявате черна ряпа на едно и също място за втора година или при предшестващи култури като зеле, репичка или различен тип ряпа като брюква да вземем за пример.

Засяването навън в градината постоянно се прави в блестящо осветена и добре почистена и разрохкана почва. Тези, които желаят да приберат реколтата по-рано, не би трябвало да засяават семена, а да поставят подготвен разсад.

Подготовка на почвата за засаждане на семена

Най-подходящата почва за черна ряпа е плодородна, влажна глинеста почва, добре “попълнена ” с хумус, некисела, рохкава конструкция. Би било превъзходен старт в случай че се доближите до тези характерности. Почвата се изкопава на дълбочина 30-35 см, отстраняват се остатъците от бурени и корени, прибавя се хумус или компост – минимум 3 кг на квадратен метър.

Друга алтернатива е да добавите добре угнил оборски тор, да добавите 1/2 л дървесна пепел на квадратен метър повърхност, да се добави торф. Или пък прибавете 3 огромни лъжици суперфосфат и по 1 с.л карбамид и калиев хлорид на същото място.

Подходящо поддържане на пипера – по какъв начин и по кое време да го вършим

Условия и правила за засаждане

Времето за засаждане в градината значително зависи от сорта. Зимната черна ряпа се засажда най-често от 20 юни до към 10 юли. Засаждането през юли след двадесетото число може да приключи с обстоятелството, че кореноплодите да не узреят. Въпреки че доста неща към този момент се трансформираха във времето и температурите, добре е да спазвате тези дати.

Подготовка на семената от черна ряпа

Ако градинарят възнамерява да отглежда мощни и здрави кореноплодни култури от семена, той би трябвало да извърши минимална подготвителна работа.

  • Сортирайте семената, като оставите по-големите.
  • Преди засаждане, поставете семената във влажна забрадка или марля на светлина за 2 дни, с цел да набъбнат.
  • Накиснете ги за едно денонощие в разтвор от 0,2 г калиев перманганат на 1 литър вода.

Схема на засяване на семената от черна ряпа

Засаждането се прави в изкопана и наторена почва. В леха с широчина 1 м се вършат вдлъбнатини с разстояние сред тях 30 см. Обикновено се побират 4 реда. След това се образуват гнезда на всеки 15 см. Семената се засяват на дълбочина 1,5-2 см във влажна почва, по 3-4 семена в дупка и се покриват с пръст. Изключително деликатно навлажнете почвата и не забравяйте да мулчирате с торф или изгнили дървени стърготини.

Как да отглеждаме зимна черна ряпа – подобаващи грижи след засяване на семената

Черната ряпа е скромно растение. Грижата включва прореждане, вярно поливане, унищожаване на плевелите, разрохкване на почвата (особено на глинести почви) и загърляне.

Прореждане

Първата „ процедура “ се провежда след появяването на 3-4 листа върху разсада. Пътеките се разрохкват, като сред кълновете се оставят 5 см. Възможно ли е разсадът да се пресажда? Не е желателно. Но в случай че някъде се е образувало празно пространство, е възможно деликатно да изкопаете кълн с буца пръст и да го поставите на празното място.

Вторият път е значимо да се разредят насажденията, когато размерът на дребните “плодове ” доближи половин сантиметър или малко повече. В гнездото се оставя 1 растение, а всяко последващо би трябвало да бъде минимум на 15 см разстояние.

Когато кореноплодите са лимитирани, те не узряват с цялостна мощ. Ако в това време зеленчукът е засаден и на сянка, не се изненадвайте, че са израснали огромни върхове, чийто напредък ще способства за изкривяването на репите.

Подхранване (наторяване)

Пълноценното развъждане на черна ряпа включва наложително поддържане. Два пъти се правят наложително, останалите при проблеми. Сухите минерални торове се “зареждат ” единствено във влажна почва, течните торове – във всякаква почва.

  1. Когато се появят първите 3-4 листа. В кофа с 10 литра вода се разтварят 16 гр калиев хлорид, 20 гр карбамид и 60 гр суперфосфат. На 15 м от всеки ред се излива 1 кофа.
  2. Месец след първото поддържане, когато кореноплодите узреят. Същото торене.

Можете да организирате едно-две подхранвания с домашно изработен течен тор, компост, хумус и така нататък

Как да създадем течен тор за поддържане и по какъв начин да го разреждаме

Основни вредители и профилактика

Основните вредители по черната ряпа са ларвите на морковената муха и черните мушици , научно наречени “кръстоцветни бълхи ”. Те „ брутално “ ядат листата и мощно повреждат кожата на кореновата просвета, през която разрушителните заболявания проникват в пулпата. Други вредители по черната ряпа са: зелев листен бръмбар , голи охлюви , рапичен бръмбар и други.

Народна профилактика за битка с неприятелите:

  • Сапунено пепелив разтвор .
  • Билкови отвари: змийско мляко , пелин.
  • Разтвор на пепел с вар или черен пипер.
  • Прахове: тютюнев прахуляк, сушена вратига, пепел. С авансово овлажняване на листата от черна ряпа.
  • Разтвор на трапезен оцет – за 10 литра огромна лъжица с консистенция 70%.

Химични и биологични сътрудници:

  • Моспилан, Тепеки, Децис.
  • Шампоани срещу бълхи – няколко капачки върху кофа с вода за напръскване на репички.
  • Биологични препарати и ензими. По-специално Фитоверм, Натиралис или Лимоцид.

Правила за напояване

Спазването на режима на напояване е извънредно значимо за образуването на огромни, плътни, хрупкави кореноплодни култури. Основни правила са:

  • Докато няма издънки, влажността се „ актуализира “ през ден, по-късно един път на всеки 7 дни.
  • Ако е валял дъжд или е имало поливане, разрохкайте почвата към черната ряпа.
  • Не би трябвало да се позволява и най-малкото пресушаване на почвата.

Можете да се възползвате от капково напояване.

Събиране и предпазване на готовата черна ряпа

Активното прибиране на къснозрели кореноплодни растения стартира през есента. Репите, които се възнамеряват да се съхраняват за зимно предпазване, се изкопават най-добре в края на есента, преди да се откри непрекъснат нощен мраз. Ето някои правила за събиране:

  • Не се предлага прибирането на реколтата, когато вали дъжд или градината е влажна.
  • Ако имате телени червеи в градината, изкопайте черната ряпа дружно с картофите.
  • Изкопайте преди студеното време, с цел да не стане ряпата твърда.
  • След като извадите кореноплодите, отърсете земята, отстранете дребните корени, отрежете върховете.
  • Изсушете няколко часа на място на сянка.
  • Сложете черните репи за предпазване в мазе или ледник.

Условия за предпазване:

  • В дървени кутии с влажен пясък (до височина 2-4 см) в мазето, без да се покачва температурата над 2 градуса по Целзий. При стопляне репите покълват.
  • В полиетиленови пликове с отвори за вентилация – в ледник. Кратко предпазване.

Желаем Ви триумф и огромни добиви!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР