Как да отглеждаме шафран от луковици – шафранът често е

...
Как да отглеждаме шафран от луковици – шафранът често е
Коментари Харесай

Как да отглеждаме шафран от луковици – схема на засаждане

Как да отглеждаме шафран от луковици – шафранът постоянно е описван като фалшификация, която коства повече от тежестта й в злато. Тази фалшификация е толкоз скъпа, че незабавно ще попитате „ мога ли да отглеждам луковици от шафранов минзухар и да групирам личен шафран? “. Отговорът е да, можете да отглеждате шафран в личната ви градина или равнища.

Шафранът се събира от цветовете на растението Crocus sativus (Iridaceae), прочут като шафранов минзухар . Размножава се посредством луковици, като всяка луковица образува нови дъщерни луковици и по този метод растението се развъжда. Цветовете на шафрана излизат през есента и тогава се събират алените близалца, които всички познаваме като влакна от шафран, от които се получава подправката.

Всеки цвят дава три близалца и се бере деликатно на ръка. Цветовете би трябвало да бъдат събрани преди обяд, тъй като елементарно изсъхват. Този развой е скучен и подробен. Това изяснява за какво подправката от шафран стана толкоз скъпа, че се назовава аленото злато.

Шафрановият минзухар се отглежда в страни като Иран, Индия, Афганистан, Италия, Франция, Нова Зеландия, Испания, Португалия, Гърция, България, Мароко, Турция и някои елементи на Китай. Тъй като това растение се развъжда в разнообразни елементи на света, техниката на засаждане на развъждането на шафран също може да се разграничава според от климата, типа на почвата, дълбочината на засаждане и дистанцията на корените.

Отглеждане на шафран в България

В България може да се отгледа шафран с доста положителни индикатори, само че въпреки всичко зависи от региона на засаждане. Ето от какво се нуждае шафрановия минзухар, с цел да пораства добре:

Почва

Crocus sativus пораства в доста разнообразни типове почви, само че процъфтява най-добре във варовити, богати на хумус и добре дренирани почви с рН сред 6 и 8. Шафрановите луковици могат да се отглеждат и в сухи или полусухи почвени видове, само че имайте поради, че по време на суша през есента и пролетта ще би трябвало да поливате с вода.

Ако засаждате шафрановите луковици във влажни или полумокри почви, би трябвало да сте сигурни, че земята ви е добре дренирана, с цел да предотвратите изгниването или заразяването на корените в интервалите на влажно време.

Климат

За развъждането на шафран се нуждаем от обикновено лято и зима с температури, вариращи от не повече от 35-37 oC през лятото до към –20 oC през зимата. Ето за какво шафранът може да се отглежда в сухи, умерени и континентални климатични видове, само че не и в тропически или полярни такива.

Тъй като фактът, че Crocus sativus е топлоустойчиво луковично растение, сухите и горещи лета няма да основат никакъв проблем. Въпреки това, при рискови зимни температури може да е допустимо листата да изсъхнат, което води до по-малко развиване на луковиците и затова ще цъфти по-малко и ще дава по-малко шафран.

Когато рисковите студове заплашват да атакуван вашето поле с шафран, рационално е да покриете растенията със плява или подобаващ плат за отбрана, до момента в който замръзването не отмине.

По време на сухи климатични условия напролет напояването е от значително значение. През този интервал постоянните превалявания са потребни за развиването на луковиците, защото значат по-висок рандеман на цветове и нови луковици (дъщерни луковици).

Засаждане – по какъв начин да отглеждаме шафран от луковици

Когато засаждате шафранови луковици за първи път, изберете чист сектор земя, което значи, че на това място не са били засаждани луковични растения през последните 10 години. Преди засаждане е целесъобразно почвата да се обработи на дълбочина от 20 до 50 сантиметра, с цел да се поддържат лехите за засаждане в добра кондиция.

Ако вашата почва е по-бедна, ще се наложи да наторите с органични торове. За развъждането на шафран засаждането на луковиците на повдигнати лехи е идеално за обезпечаване на напояване и дренаж. Напояването би трябвало да бъде минимално, откакто листата стартират да порастват.

Засаждането се прави през юли , август и септември ръчно или машинно. Прибирането на реколтата идва в края на октомври доникъде на ноември, почти осем седмици след засаждането. Шафрановите минзухари са извънредно слънцелюбиви и по тази причина обичат да бъдат засадени в сухи открити полета, а не на сянка.

Като цяло, луковиците се засаждат сред 7-15 сантиметра надълбоко в почвата. Колкото по-дълбоко са засадени, толкоз по-малко се развъждат и толкоз по-малка е реколтата. Но пък за сметка на това ще получите доста по-високо качество на цветовете.

Разстояние и скица на засаждане на шафрановите луковици

Спазвайте „ редова система “ при засаждане на луковиците. В идеалния случай всеки ред е на разстояние 15 до 20 сантиметра от другия. Изкопайте дупките в първия ред и положете луковиците. Докато копаете във втория ред, използвайте почвата, която изкопавате, с цел да покриете засадените луковици в първия ред, като продължавате нататък по този метод.

Дръжте редовете повдигнати за добър дренаж и вентилация. Оформете блок от редове и оставете задоволително място за пътека сред всеки блок, тъй че да бъде елементарно да се движите по полето с минзухари, до момента в който работите по плевенето, поливането и прибирането на реколтата.

Разстоянието сред луковиците значително зависи от техните размери. При развъждането на шафран в Италия, земеделските производители засаждат луковиците, ситуирани на 2-3 сантиметра и на дълбочина от 10 до 15 сантиметра. Тази техника дава оптималната годишна продукция от цветове и изобилни нови дъщерни луковици.

Гръцките фермери съблюдават 25-сантиметрово разстояние сред всеки ред и 12-сантиметрово разстояние сред луковиците, всяка от които е заровена надълбоко на 15 сантиметра. В Испания редовете са на разстояние единствено на 3 сантиметра, а корените са засадени на 6 сантиметра дълбочина. В Индия има разстояние от 15 до 20 сантиметра сред всеки ред, а сред всяка луковица – 7,5 до 10 сантиметра.

Разстоянието също зависи от това какъв брой постоянно е планувано изваждане на луковиците. Самото изваждане на луковиците от земята се прави за, с цел да се отделят образувалите се дъщерни луковици и да се запазят за идващия сезон на засаждане. Двугодишното изваждане изисква разстояние сред 5-10 сантиметра сред всяка луковица, а за по-дълъг интервал – направете го сред 10 и 20 сантиметра.

Изваждане на лукувиците от земята

Луковиците на шафрановия минзухар остават годни за прибиране на годишна продукция в продължение на четири години, а на петата година те би трябвало да бъдат изкоренени. В Испания и Италия изкореняването се прави сред юни и юли, а в Гърция – сред май и юни. След като листата на шафрана станат кафяви и увехнали, луковиците са неподвижен и са подготвени за изваждане. Ако се питате по кое време се изваждат луковиците на шафрана в България – то подобаващото време за това е в месеците Май и Юни. Извадените луковици се почистват от почвата и се просушават

Полетата се прекатурват благодарение на мотика или плуг и луковиците се събират ръчно. След това те се почистват от бурени и нежелани дъщерни луковици, а новите посадъчни материали се класифицират съгласно размерите. Луковиците не би трябвало да стоят на слънце повече от няколко часа. След това тези сортирани луковици се съхраняват на мрачно, изсъхнало, само че добре проветриво място до идващия сезон на засаждане.

Плевене – по какъв начин да отглеждаме шафран от луковици

Премахването на бурени изисква скучен, ръчен способ, изключително в случай че имате работа с кореноплодни бурени. Машинното плевене може да се употребява при развъждането на шафран, само че съществува заплаха от увреждане на луковиците. По този метод множеството фермери избират да го вършат по обичайния метод.

Колкото по-дълго плевелите останат в шафрановите лехи, толкоз по-трудно ще бъдат отстранени, тъй че е по-добре да се справите с тях допустимо най-скоро. Когато листата на шафрана изсъхнат, само че още не е време за премахване, отстранете кафявите листа, с цел да забележите елементарно плевелите.

Събиране на шафрановата годишна продукция и процеса на сушене

До средата на октомври цветовете на шафрана стартират да цъфтят и този разцвет продължава към три седмици. Настъпва интервал на натоварен разцвет, който продължава от два до шест дни. Цъфналите шафранови минзухари, които се появяват през нощта, би трябвало да се берат призори още на идващия ден до обед, с цел да се избегне увяхването на венчелистчетата. Най-добре е да обирате към момента „ заспалите “ или затворени цветове, с цел да осигурите висококачествени влакна от шафран.

Когато свършите с процеса на събиране на цветовете, би трябвало да селектирате добитите близалца. Те се придвижват на закрито място, където би трябвало да отстраните доста деликатно белите и жълтите влакна. Събирате единствено алените влакна, които действително съставляват шафрановата фалшификация.

Сушене на шафрановите близалца – по какъв начин да отглеждаме шафран от луковици

След отстраняването идва незабавното сушене, което се прави всекидневно, до момента в който и последните влакна се изсушат. Тъй като те са извънредно влажни, събраните влакна се дехидратират посредством нагряване при температура не по-висока от 60 oC.

Трябва да се внимава извънредно доста, с цел да не изсушите прекомерно доста нишките. Това е доста деликатна работа в производството на качествена фалшификация от шафран. След сушенето нишките ще понижат доста размера и тежестта си до 80%. Пет кг пресни близалца дават единствено кг сушени, яркочервени влакна.

Шафрановите близалца могат да се сушат и върху горещи въглени или във фурна. Разстелете пресните влакна върху телена мрежа, застлана с хартия за печене, и поставете в средата на фурната. Сложете копчето на 50 oC, като деликатно наблюдавате нишките за 10 до 20 минути, до момента в който изсъхнат задоволително, с цел да се разпаднат една от друга.

За насипно сушене нишките от шафран се слагат в особено помещение, загрято при 30 oC до 35 oC за 10-12 часа. По-модерен способ е потреблението на дехидратор, с температура, заложена на 48 oC за 3 часа. Изглежда, че продължителността на времето зависи от количеството на нишките, които би трябвало да изсъхнат. Но значимото е, че те не са пресушени, тъй като това ще понижи качеството и цената на шафрановите влакна.

Как да отглеждаме микро растения сами – потребни препоръки

Съхранение на готовата шафранова продукция

Когато нишките се изсушат, те се трансформират в блестящо тъмночервено, като върховете са мрачно оранжеви. Охлаждат се и се увиват в тъкан или фолио и се слагат в херметически затворени буркани. Съхраняват в хладно и мрачно помещение за най-малко тридесет дни, преди да са подготвени за приложимост. Те могат да се съхраняват на хладно място в продължение на една година.

Как да отглеждаме подправки от семена – потребни препоръки

Как да отглеждаме подправки от семена – концепцията за развъждане на подправки е плашеща за доста градинари. Може би към този момент отглеждате подправки, без да имате религия в личните сили. За разлика от някои билки, от които берем единствено нежните листа на младите растения, подправките прибираме като зрели растения и ги употребяваме поради техния кулинарен вкус…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР