Как да отглеждаме гъби в почва от кафе – когато

...
Как да отглеждаме гъби в почва от кафе – когато
Коментари Харесай

Как да отглеждаме гъби в почва от кафе – стъпка по стъпка

Как да отглеждаме гъби в почва от кафе – когато в природата няма гъби, можем сами да отглеждаме гъби в домашни условия. Не е комплицирано, само че има своите специфики и условия, с които би трябвало да се съобразим.

От хидропоника до саксии с билки, има доста способи да отглеждаме всевъзможни растения и билки в нашия дом. Но за тези, които желаят да създадат малко повече опити и да разширят своя небосвод оттатък плодовете , билките и зеленчуците , развъждането на лични гъби кладници може да бъде много нискобюджетен и елементарен път за гонене.

Един способ за обработване на гъби , употребен от редица градски фермери и производители „ направи си самичък “, включва взимане на прясно употребена наслойка от кафе и малко варена плява като субстрат (почвата). Смесвайки мицела на гъбите с тази почва, ние ще чакаме новата колония от гъби. С шестте милиона тона отработена наслойка от кафе, изпращани всяка година на сметищата, това е и екологичен метод за пренасочване на нещо, което в противоположен случай би било изгубено.

Така че, в случай че се чудите по какъв начин се отглеждат гъби в домашни условия , в този момент ще разгледаме стъпките, които е нужно да извършите.

Kакво е нужно за развъждането на гъби вкъщи?

Какво ще ви би трябвало:

  • Слама (предварително нарязана на ситно)
  • Мицел от гъби кладница (или различен подобаващ вид гъби) – можете да закупите онлайн или да си извършите собствен личен мицел – *съхранявайте в хладилника до самата употреба*
  • Прясно употребена наслойка от кафе
  • Изопропилов алкохол (най-малко 70 процента)
  • Тенджера за готвене (или дребен котел, в случай че ползвате повече материал)
  • Чисти найлонови торби за отпадък или торбички за предпазване на храна
  • Ластици или връв
  • Кухненска везна
  • Термометър
  • Гевгир
  • Ръкавици
  • Бутилка с разпръсквач
  • Тънък нож

Вашата примес би трябвало да бъде почти 70% наслойка от кафе, 20% плява и 10% гъбен мицел. Можете да получите точни измервания, като претеглите всеки детайл с кухненската си везна.

Например, в случай че желаете да извършите 10 кг подготвена примес за развъждане на гъби, то тогава ще имате потребност от 7 кг наслойка от кафе, 2 кг плява и 1 кг гъбен мицел.

Как да отглеждаме гъби в почва от кафе – малко по малко

1. Дезинфекцирайте целият ви инвентар с алкохола.

* Забележка: Важно е да дезинфекцирате всичко по време на целия развой, с цел да предотвратите разпространяването на нежелани бактерии.

2. Преди да смесите мицела, кафето и сламата дружно, би трябвало да пастьоризирате нарязаната на ситно плява. Направете това, като потопите сламата в завряла вода, като температурата би трябвало да бъде спаднала до към 70 градуса по Целзий. Можете да определите точната температура на водата благодарение на вашия термометър. Оставете сламата по този начин за час и петнадесет минути.

3. Изсипете сламата в гевгира, с цел да изтече непотребната вода, която сега се е напоила в сламата.

4. Вземете прясно употребяваната наслойка от кафе и я смесете с влажната плява в подобаващ съд. Раздробете кафето на ситно с дезинфекцирани принадлежности или с ръце, в случай че употребявате ръкавици.

* Забележка: Важно е да употребявате кафе, което е прясно сварено. Това подсигурява, че в кафето не се е натрупала мухъл. Ако нямате прясна наслойка от кафе, може да употребявате и остаряла, само че наложително би трябвало да я преварите във вода. Може да помолите компания за вендинг машини за отпадъците от тяхното кафе!

5. Добавете мицела от гъби и го раздробете, в случай че стои на бучки. Смесете всичко отмерено.

6. Изсипете тази примес в транспарантен найлонов плик. Може да напълните няколко торби, в случай че желаете по-голямо количество. Напомняне: Найлоновите пликове също би трябвало да се дезинфекцират с алкохол. Запечатайте пликовете компактно благодарение на ластика или канапа. Уверете се, че в торбата няма въздух.

7. Наклонете найлоновия плик, като завързаното място идва в този момент като дъно. С помощта на ножа прободете две до три дребни дупки с диаметър не повече от 1-1.5 см в дъното на плика (тоест горната част в момента).

8. Направете също две дребни дупки начело и две дребни дупки откъм гърба на найлоновия плик.

9. Поставете всички найлонови торбички в тъмна (идеално влажна) среда (идеалното място е с температура от 18-24 °С) и ги дръжте там за към две до три седмици. Можете да ги проверявате от време на време за напредък на мицел. Мицелът е вегетативната част на гъбите, като корен или стъбълце, който се развива в растение, преди крайният артикул да доближи цялостния си размер.

Тези неща порастват от първичните спори в плика и ще разберете, че имате напредък, когато видите, че пухкаво бяло вещество стартира да съставлява по-голямата част от плика ви. Растежът на мицел е добър знак и значи, че сте на път да отгледате бебетата гъби.

10. След като мицелът превземе сместа от кафе и плява и започнете да виждате по какъв начин се образуват дребни гъби (от две до три седмици), направете отворите на дупките малко по-големи. Максимума на отворите би трябвало да е най-вече 5 см.

11. Преместете найлоновите пликове на по-светло място с непряка слънчева светлина , под перваза на прозореца да вземем за пример. На този стадий можете да започнете да пръскате торбите с разпръсквач с вода всеки ден. Правете това един път заран и един път вечер. Когато гъбите прорастнат задоволително, тогава е време за прибиране на реколтата. Това става нормално в границите на 10 дни.

Насладете се на вкусните домашно отгледани гъби!

Как да отглеждаме гъби в домашни условия – потребни препоръки

Как да отглеждаме гъби в домашни условия, справочник за произвеждане и развъждане на гъби. Както всяко нещо, развъждането на гъби в домашни условия си има своите специфики и своите тънкости. Най-често в България се отглеждат култивираните печурки и кладницата, само че ще разгледаме по какъв начин се отглеждат и други подобаващи типове гъби. Има разнообразни способи, като да вземем за пример:…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР