Как да отглеждаме дафиново дърво и какви грижи да полагаме?

...
Как да отглеждаме дафиново дърво и какви грижи да полагаме?
Коментари Харесай

Как да отглеждаме дафиново дърво и какви грижи да полагаме

Как да отглеждаме дафиново дърво и какви грижи да поставяме? Дафиновото дърво ( Laurus nobilis ) може да бъде фантастично допълнение към вашия дом или градина. Освен че лавровото дърво е вечнозелено растение, което ще наподобява добре през цялата година, то също ще ви обезпечи добър рандеман на листа. Дафиновите листа са идеални като фалшификация в редица предписания. Те могат да се употребяват и като ароматизираща билка и по доста други потребни способи.

Избор на вид лаврово дърво за вашата градина. Дафиново дърво нормално се закупува като дребен шубрак или малко дърво от култивиран център или разсадник. Въпреки че може да се развъжда от семена, това може да отнеме доста време. Laurus nobilis е най-разпространеният вид, също постоянно именуван лавър. Това е дафиново дърво, което се употребява за кулинарни цели.

Има и още няколко разновидности на дафиновото дърво, които може да срещнете. Първият от тях е Laurus nobilis ‘Aurea’ – украсителен вид със златистожълти листа. Вторият е Laurus nobilis ‘Undulata’ , който има вълнообразни листа. Третият тип е върболистният лавър, Laurus nobilis f. angustifolia . Този има по-тънки листа, само че те към момента са годни за консумация.

Дали лавровото дърво е верният избор за вас?

Имате ли верните температури за развъждане на лаврово дърво? Лавровото дърво може да бъде добър избор за доста градини и домове. Но е значимо да сте сигурни, че дафиновото дърво е верният избор за мястото, където живеете.

Обикновено са издръжливи до -5 градуса C, само че могат да устоят на малко по-ниски температури, в случай че са сложени на предпазено място. Ако живеете в изключително студена зимна зона, развъждането на лаврово дърво може да бъде по-трудно. Въпреки това, те нормално ще порастват добре в България.

Вашата градина предразположена ли е към преовлажняване? Друго нещо, което би трябвало да имате поради е, че лавровото дърво има нетърпимост към преовлажняване на почвата. Растението може да се отглежда в разнообразни типове почви, стига да не се наводняват. Ако се отглежда в земята, ще изисква добре дренирана почва. Може да бъде развалено и от зимните ветрове и по тази причина, в случай че ще бъде изложено на тях, би трябвало да се отглежда на предпазено място.

Дали дафиновото дърво ще хареса вашата почва? То вирее в леко кисела почва с рН, сходно на пожеланото от други средиземноморски билки. Ако почвата ви е изключително алкална по природа, може да откриете, че е по-лесно да отглеждате лавров цвят в саксии, в сравнение с в земята.

Имате ли място за лавровото дърво? За разлика от множеството други билки, дафинът ще пораства, с цел да сътвори малко дърво. Расте постепенно, само че може да доближи възможни размери (12 м х 10 м), тъй че в случай че планирате да го оставите неподрязван и без надзор, това си коства да имате поради, когато го обмисляте за вашата градина.

Къде да засадите лаврово дърво в градината?

Ако климатът и почвените условия във вашата градина са подобаващи за развъждане на лаврово дърво, тогава идващото нещо, което би трябвало да помислите, е къде в градината да засадите бъдещото дръвче.

Лавровото дърво може да се употребява като обособен образец от шубрак или малко дърво. Може да се подрязва, с цел да се сътвори топиар или жив плет, или да се отглежда в саксии. Трябва да изберете място, което е на цялостно слънце или на частична сянка. Трябва да избягвате всевъзможни изключително преовлажнени места и такива със податливост на заледяване.

Кога и по какъв начин да засадите лаврово дърво във вашата градина

Фиданките или младите растения се засаждат най-добре през есента или ранна пролет, тъй че да имат късмет да се вкоренят добре преди летните горещини. Ако засаждате вашето дафиново дърво в земята:

  • Подгответе местата за засаждане – прибавете органична материя за възстановяване на дренажа в тежки почви или за възстановяване на задържането на влага в песъчливи, доста свободно дрениращи почви.
  • Изкопайте дупка , която е толкоз дълбока, колкото кореновата топка на вашето дафиново дърво. И към два пъти по-широка, с цел да позволите на корените да се разпространят.
  • Поставете лавровото растение изправено в тази дупка . Внимателно напълнете и притъпчете почвата към него, като поливате щедро, само че не прекалено.
  • Добавете лек мулч към дафиновото дърво, с цел да регулирате влажността и температурата на почвата. Така ще обезсърчите плевелите, които могат да порастват към младото растение. Избягвайте тежки мулчове, които могат да задържат прекалено много вода към дафиновото дърво.

Отглеждане на дафиново дърво в саксии

Ако изискванията не са идеални за развъждане в земята във вашата градина, лавровите дървета също могат да виреят, когато се отглеждат в саксии. Ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ сполучливо да отгледате лаврово дърво в саксия:

  • Използвайте свободно дренираща среда във вашата саксия, като добавите пясък, с цел да подобрите дренажа.
  • Поливайте единствено умерено, като внимавате да не преполивате.
  • Използвайте органична течна храна, с цел да възстановите плодовитостта през късната пролет и лятото.
  • Допълнете компоста или откъснете към една трета от корените или пресаждайте отначало на всеки две години.
  • Защитете растението, в случай че температурите паднат под -5 градуса C. Можете също по този начин да отбраните корените в контейнерните растения при студено време, като покриете саксиите с фолио с мехурчета или различен изолационен материал.

Подрязване на лавров шубрак или лаврово дърво – по какъв начин да отглеждаме дафиново дърво

Ако отглеждате лавров шубрак или лаврово дърво като настрана екземплярно растение, нормално ще е належащо единствено леко лятно подкастряне за форма и размер. Просто отрежете до по-ниско листо или цветна пъпка, в случай че е належащо, с цел да поддържате храста да наподобява добре.

Зрялото дафиново дърво нормално не изисква доста резитба, само че може да понесе мощно резитба, в случай че е належащо. Въпреки това ще бъде постепенно да се възвърне и да генерира нов напредък. По-добре е да обновявате огромни, обрасли растения за два или три сезона, в края на пролетта или началото на лятото.

Поливане на лаврово растение . Както бе упоменато нагоре, растението не понася преполиване. Подобно на други средиземноморски растения, лавровите дървета могат да се оправят релативно добре със сухи условия, макар че, несъмнено, не би трябвало да се оставят да изсъхнат изцяло.

Дафиновото растение не изисква изключително плодородна почва и по тази причина е значимо да не прекалявате с подхранването на вашето растение. Нежният, органически растителен фураж, даван на всеки две седмици през летните месеци обаче, може да бъде от изгода, изключително за растенията в саксии.

Идентифициране на проблеми при развъждане на лаврово дърво

Жълти листа – те нормално са симптом на преовлажняване. Или пък щета от студено време. Може да демонстрират и недостиг на хранителни субстанции, изключително при дафинови дървета, отглеждани в саксии.

Петна по листата – това нормално демонстрира проблем с преовлажняване или влажно време. Растенията в саксии могат да бъдат по-податливи на този проблем. Често това е знак, че компостът би трябвало да се освежи и растението би трябвало да се сложи още веднъж в саксия.

Белене на кората/напукване на долните стъбла. Това нормално се предизвиква от суровото зимно време и въпреки да наподобява много зле, стига останалата част от растението да пораства обикновено, не би трябвало да е съдбовно и вашето дафиново дърво би трябвало да се възвърне.

Кафяви листа – това е още един знак за екологични проблеми. Обърнете внимание на дренажа, поливането и подслона. Това може да не значи краят на вашето дафиново дърво.

Накъдрени листа с бледожълти/кафяви ръбове – в случай че листата се извиват, наподобяват грозни и обезцветени, потърсете под извитите краища на листата за дребни сиво-бели инсекти. Може да имате случай на изсмукване. Въпреки че е грозно, положителната вест е, че дълготрайното здраве на растението нормално не е наранено. Откъснете и изхвърлете засегнатите листа.

Как да изсушим дафинов лист – по какъв начин да отглеждаме дафиново дърво

Листата се берат най-добре рано заран, с цел да запазят етеричното си масло. След като ги наберете, поставете дафиновите листа върху хартиени кърпи, тъй че да не се допират. Поставете в топло, изсъхнало и добре проветриво помещение и оставете за две седмици като обърнете един път по средата.

След две седмици прегледайте дафиновите си листа. Ако към момента са тъмнозелени или меки тук-там, оставете за още една седмица. След като сте сигурни, че вашите дафинови листа са сухи, съхранявайте в стъклен буркан. Можете да ускорите процеса на сушене, като изсушите дафиновите листа в дехидратор.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР