Как да отгледаме най-добрата реколта от моркови? Да се научим

...
Как да отгледаме най-добрата реколта от моркови? Да се научим
Коментари Харесай

Как да отгледаме най-добрата реколта от моркови – от семената до прибиране на реколтата

Как да отгледаме най-хубавата годишна продукция от моркови? Да се научим по какъв начин да отглеждаме моркови може да бъде предизвикателство за всеки градинар. Отглеждането на този типичен кореноплоден зарзават наподобява елементарно, само че без подобаващото развъждане ще получите дребна годишна продукция за вашите старания.

Имахме лични провокации с морковите. Един от проблемите беше дебелата глинеста градинска почва. Тя пречеше на корените на растенията да обхванат толкоз надълбоко, колкото им беше належащо. Получиха се единствено дребни, закърнели моркови, макар че бяха вкусни.

Ако вашите домашни моркови постоянно наподобяват по този начин, тогава би трябвало да продължите да четете.

Ако пък имате песъчлива почва в градината, то това ще докара до проблеми с дренажа. Това ще направи напояването на градината мъчно за преодоляване. И в последна сметка може да получите годишна продукция от жилави и безвкусни моркови. Ето какво би трябвало да знаете, с цел да заобиколите неуспехите и да имате идеалните моркови от първия път.

Лента със семена, пелети или елементарни семена от моркови?

Семената на морковите са известни с това, че са дребни и сложни за засаждане. Ако предпочитате да не поставяте усърдно всяко семе в градинската леха (само с цел да премахнете половината от тях по-късно), тогава си коства да помислите вместо това за засаждане на лента със семена или гранулирани семена.

Лентата със семена се предлага като лента от биоразградима хартия с авансово сложени семена от горната страна. Покрийте я с почва и сте засадили реколтата си от моркови. Пелетираните семена , за разлика от тях, са покрити с органически материал, който ги прави по-лесни за работа, тъй че можете да ги разпределите отмерено. Те са известен избор измежду градинарите, които би трябвало да мислят в мащаб.

И двата метода улесняват засаждането и плевенето. Най-големите дефекти са, че ще сте склонни да плащате повече на растение, в сравнение с в случай че сте закупили чисти семена, и ще имате по-ограничен избор в сортовете.

Как да отгледаме моркови в градината качествено?

Семената са определени, време е да започнете засаждането или засяването. Да разгледаме детайлностите по-надолу.

Кога да засадим морковите? Това е първият въпрос на множеството градинари без опит. В множеството райони на развъждане е допустимо да се засаждат моркови както напролет, по този начин и през късното лято за две обособени реколти.

Една постоянно срещана неточност при морковите е прекомерно ранното засяване на семената. Известно е, че те покълват постепенно и въобще няма да поникнат, в случай че температурите на почвата са прекомерно ниски. Изчакайте най-малко три до пет седмици преди последната дата на заледяване и помислете за стопляне на почвата с огромни тъмни брезенти, които концентрират слънчевата топлота.

Повечето сортове моркови узряват от два до четири месеца. Можете да осигурите дълъг сезон на прибиране на реколтата, като разпределите засаждането на всеки две седмици до началото на лятото. Планирайте да засадите вашата есенна просвета към 10 седмици преди първата дата на слана през есента.

Как да подготвим почвата в градината за засяване?

Както всички кореноплодни зеленчуци, морковите виреят в песъчлива глинеста почва с добър дренаж, която получава най-малко осем часа директна слънчева светлина на ден. Всяко уплътняване или затруднение, като камъни или корени, затруднява прокарването на корените на морковите и ще спре растежа им или ще докара до деформации. Можете да измененията пространството си за развъждане с компост , с цел да подобрите текстурата на почвата авансово.

Морковите обичат калий , тъй че помислете за прибавяне на малко дървесна пепел към градинската ви леха. Въздържайте се от прибавяне на прекалено много богати на азот торове, защото това може да накара морковите да се разклонят и да пораснат и странични корени.

Можете да подготвите лехата с моркови, като обработите най-малко 50 см и премахнете всички камъни или буци, които биха могли да повлияят на растежа на корените. Ако уплътняването ще бъде проблем, помислете за засаждане на повдигнати лехи , с цел да можете изцяло да контролирате качеството на почвата.

Как да засеем семената от моркови – по какъв начин да отгледаме най-хубавата годишна продукция от моркови

Морковите не обичат пресаждането, тъй че постоянно би трябвало да планирате директното им засяване. Засадете семената на дълбочина 3-4 мм, на разстояние почти 2.5 см, в редове, ситуирани на към 30-35 см един от различен. Не се тормозете, в случай че семената се слепят – по-късно ще ги разредите. Леко загребете семената, с цел да ги покриете, и потупайте деликатно, тъй че семената да влязат в контакт с почвата. Ако употребявате гранулирани семена или лента за семена, уверете се, че следвате всички характерни указания за засаждане от продавача.

Ето комплицираната част – морковите се нуждаят от непрекъсната влага, до момента в който покълнат, тъй че твърдото им покритие на семената да омекне за появяващите се кълнове. Ще би трябвало да поддържате горният пласт от почвата мокър до три седмици или до момента в който видите кълновете.

Внимавайте почвата да не образува твърда кора, която ще сътвори преграда за поникващите семена. Помислете дали да не покриете лехата с подобаващ материал за зеленчукови култури. Някои градинари обичат да засяват семена от репички сред редовете с моркови като „ просвета за кърмене “, с цел да наблюдават къде са морковите, преди да поникнат. Репичките порастват бързо и ще бъдат събрани и изядени доста преди вашите моркови да са подготвени.

Грижи за морковите – по какъв начин да отгледаме най-хубавата годишна продукция от моркови

Можете да премахнете всяко покритие на редовете, откакто видите първите кълнове от моркови. Плевелите могат бързо да победят тези деликатни растения, тъй че ще би трябвало да сте усърдни, с цел да поддържате редовете с моркови чисти, без да нарушавате нежните им коренови системи.

След като разсадът стане към 2 см висок, разредете го на разстояние 5-7 см. Можете да подхранвате с тор с ниско наличие на азот, високо наличие на калий и фосфат шест седмици след сеитбата. Формула 5-10-10 ще насърчи растежа на корените, а не на листата.

Морковите не обичат гореща почва, тъй че помислете за мулчиране на лехата, откакто дните се нагорещят. Това също оказва помощ за поддържане на по-добра мокрота на почвата. Имах триумф с прибавянето на леко поръсване от изсушена окосена трева към прясно плевените редове.

За страдание, вашите проблеми с поливането няма да изчезнат, откакто морковите покълнат. Все отново ще би трябвало да поддържате почвата влажна, само че не мокра през целия вегетационен интервал. В противоположен случай рискувате да приберете къси моркови с тънки, дървесни корени. Планирайте да поливате всяка седмица при започване на вегетационния сезон съгласно времето и преваляванията.

Често срещани проблеми с неприятели и заболявания по морковите – по какъв начин да отгледаме най-хубавата годишна продукция от моркови

Морковите рядко изпитват проблеми с заболявания, само че въпреки всичко такива съществуват. Предотвратете проблемите, като поддържате почвата влажна, само че не мокра. Също по този начин премахвайте всички мъртви растителни материали и засаждайте моркови на ново място всяка година.

Насекомите също са склонни да оставят морковите на мира, макар че може да имате проблеми с морковени мухи или дългоносици. Използвайте покривала на редовете, с цел да отбраните младите растения, в случай че нападението стане тревожно.

Как да прибираме готовата годишна продукция от моркови?

Можете да берете моркови във всеки миг от техния цикъл на развъждане, макар че нормално е най-добре да изчакате, до момента в който станат дебели най-малко колкото пръст. Изкопайте ги дребни, в случай че желаете да са нежни през лятото, или изчакайте до първата слана за спомагателна наслада за вашата есенна годишна продукция.

За по-лесно прибиране на реколтата използвайте вилица за копаене, с цел да разрохкате почвата, преди да ги издърпате нагоре за листата. Можете да разпределите реколтата, като оставите малко моркови в земята, до момента в който не поискате да ги изядете. След първата есенна слана покрийте останалите върхове на морковите с 40-см пласт листа, с цел да ги запазите за бъдеща годишна продукция.

Тъй като морковите са двугодишни, всички, които оставите в земята, ще цъфтят и ще дадат семена на идната година. Съберете тези семена, откакто покафенеят, и ги оставете да изсъхнат за една седмица на закрито. Можете да смачкате гроздовете, с цел да извлечете семената, като запазите най-големите на хладно и мрачно място за засаждане през идващия сезон.

Морковите са издръжлива просвета, която ще се съхранява с месеци при верните условия. След прибиране на реколтата отстранете цялата зеленина до 1 см и ги измийте усърдно. Оставете ги да изсъхнат на въздух, преди да ги пандизите в херметически затворени торбички в хладилника.

Можете също по този начин да съхранявате моркови, опаковани в контейнери с мокър пясък или сухи дървени стърготини. Дръжте ги на към 0-4 градуса по Целзий и надалеч от плодове като ябълки и круши, защото те създават газ етилен, който може да скапе бързо морковите.

Вижте повече елементи за това, по какъв начин да събираме, съхраняваме и консервираме моркови!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР