Как да не допуснем резистентност при домашният ни любимец? Антибиотичната резистентност

...
Как да не допуснем резистентност при домашният ни любимец?
Антибиотичната резистентност
Коментари Харесай

Антибиотична резистентност при домашни любимци: защо е опасно?

Как да не допуснем устойчивост при домашният ни любим?

Антибиотичната устойчивост се трансформира в проблем за публичното здраве, включващ както домашни любимци, по този начин и притежатели на домашни любимци. Разберете всички детайлности тук.

Благодарение на напредъка в региона на ветеринарната медицина, хуманното отношение към животните животът на нашите домашни любимци се усилва. Въпреки това закани като устойчивост към антибиотици при домашни любимци могат да застрашат част от постигнатото до момента. Това се дължи на предаването на супербактерии от кучета и котки на техните притежатели.

Въпреки че увеличеният потенциал за оцеляване на микроорганизмите против медикаменти, които преди този момент са им въздействали, е проблем, който визира в по-голяма степен хората, няколко изследвания предизвестяват за последствията от това събитие при домашните любимци.

Ако желаете да научите повече за аргументите, следствията и рисковете от устойчивост към антибиотици при домашни любимци, прочетете по надолу.

Използването на антибиотици във ветеринарната медицина

След откриването им през 1928 година от доктор Александър Флеминг, антибиотиците са избавили живота на милиони хора по света. За първи път лекарство съумя дейно да се бори с бактерии и микроби, които предизвикват болести от друг тип.

В региона на ветеринарната медицина антибиотиците са въведени преди към 70 години. Оттогава, с помощта на тези съединения, продължителността на живота на домашните любимци е удължена.

Поради тяхното бактериостатично и бактерицидно деяние, т.е. те убиват микроорганизми и също по този начин предотвратяват тяхното размножаване, тези медикаменти се употребяват сполучливо при лекуването на очни, кожни, ушни, дихателни и пикочни патологии.

Бактериите обаче са съумели да заобиколят резултатите на антимикробните сътрудници. Те са развили генетични разновидности, които им разрешават да устоят на дейностите на тези химикали върху тяхната клетъчна целокупност.

Какво е антибиотична устойчивост и по какъв начин се генерира

В клинични термини това събитие се дефинира като способността на бактерията да устои на резултатите на лекарство, което преди този момент е повлияло върху нея. По създание микроорганизмите се развиват до точка, в която могат да оцелеят и да се възпроизвеждат макар излагането на антибиотик, към който преди са били чувствителни.

Тази дарба се генерира от генетични промени или разновидности в ДНК на бактериите, които могат да бъдат трансферирани на идващите генерации или на други бактерии от разнообразни типове.

Въпреки че не всички детайли, участващи в антибиотичната устойчивост, са ясно открити, избрани рискови фактори за нейното пораждане са разпознати.

  • Прекомерно излагане на антибиотици: Без значение какъв брой дейно е обещано лекарство, то рядко, в случай че въобще може да убие 100% от бактериална колония. Поради тази причина ще има най-малко един микроорганизъм, който е оживял след неговия резултат. Рискът е, че ще съобщи своя генетичен материал на потомството си, като по този метод сътвори нови микроорганизми, резистентни към този антибиотик.
  • Даване на антимикробни средства в неефективни дози: Във ветеринарната процедура е всекидневно заради липса на знания антибиотиците да се предписват в несъответстващи дози. Тоест под прага на успеваемост. Тази обстановка генерира по-висок % на оцеляване на бактериите, които също ще придобият прогресивна устойчивост към лекарството.
  • Използвайте широкоспектърни антибиотици: Въпреки че тези типове медикаменти работят дейно против необятен набор от бактерии, тяхната несъразмерна приложимост може да докара до антибиотична устойчивост от разнообразни инфекциозни сътрудници.

Антибиотична устойчивост при домашни любимци

Няколко изследвания са разпознали резистентни варианти бактерии при домашни любимци като кучета и котки. Данните от тези проучвания направиха допустимо определянето на променливите, свързани с този проблем.

Например, изследване, споделено в списанието Veterinary Microbiology, в детайли разказва съществуването на бактерии от типа Staphylococcus intermedius, резистентни на пеницилини, макролиди, тетрациклини и хлорамфеникол при кучета с пиодермия.

По сходен метод публикация в списанието на Американската ветеринарномедицинска асоциация оповестява за откриването на Escherichia coli, резистентна към флуорохинолони при кучета с инфекции на пикочните пътища.

В допълнение, проучване, извършено в Колумбия, откри, че Staphylococcus spp е резистентен на ампицилин, цефалоспорин, енрофлоксацин и тетрациклин при кучета и котки. Идентифицирани са и други инфекциозни сътрудници като Klebsiella spp, Enterococcus spp, Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus.

Рисковите фактори за придобиване на резистентни бактериални инфекции при домашни любимци включват следното:

  • Продължително време на хоспитализация: Това основава по-голяма експозиция на тези сътрудници.
  • Имуносупресивни болести: Патологии като котешки имунодефицитен вирус основават по-голяма сензитивност към придобиване на този вид бактерии.
  • Болни животни: Предаването на резистентни микроорганизми може да стане посредством контакт със инфектирани домашни любимци.
  • Храните на основата на сурово месо, известни също като диети BARF, вършат домашните любимци по-склонни да носят бактерии, резистентни към тези медикаменти.

Инфо: https://myanimals.com/

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР