Как да направим инвертиран захарен сироп – през есента или

...
Как да направим инвертиран захарен сироп – през есента или
Коментари Харесай

Как да направим инвертиран захарен сироп сами – рецепта

Как да създадем инвертиран захарен сироп – през есента или пролетта, пчеларите употребяват инвертиран захарен сироп за поддържане на своите пчелни фамилии. С инвертирания захарен сироп можем да вършим и зимни питки, които да сложим при потребност.

Целта на инвертирания захарен сироп е да се даде тогава, когато пчелите имат потребност от дозапасяване на зимните ресурси. И той се дава, когато преправянето на елементарен захарен сироп към този момент е нежелателен развой, а точно след 10-15 Септември и при започване на пролетта.

Това е по този начин, заради фактът, че когато даваме на пчелите елементарен захарен сироп , те стартират да отделят ензими, с цел да инвертират захарозата на глюкоза и фруктоза. Пчелите си предават захарния сироп една на друга и го обогатяват с ензими, до момента в който остатъчната захароза не стигне към 5 %.

Докато инвертираният сироп съдържа единствено захари, които са елементарно смилаеми от пчелите, с доста дребен % на захароза. Това не затруднява храносмилането им и няма потребност пчелите, които ще зимуват, да изразходват запасите от своето мастно тяло, с цел да инвертират елементарния сироп, и по този начин да понижат продължителността на своя живот. А е извънредно значимо нашите пчели да имат дълъг живот през зимата.

Какво е инвертиран захарен сироп

Инвертираният захарен сироп (наричан още инвертен сироп или инвертна захар) е годна за консумация примес от две елементарни захари – глюкоза и фруктоза. Получава се посредством нагряване на захароза (трапезната захар) с вода и благодарение на развой на хидролиза на захарозата. Полученият артикул е течен, с дребен % остатъчна захароза, който е подобаващ за поддържане на пчелните фамилии и се цели пчелите да не инвертират сиропа, а непосредствено да го натрупат в килийките като ресурс.

С подаването на инвертиран захарен сироп напролет или Октомври и Ноември, ние не изтощаваме нашите пчели с в допълнение инвертиране, като те непосредствено го складират по килийките. Този сироп също по този начин е доста подобаващ за пчелните фамилии, които са събрали несъответствуващ за зимуване мед (слънчогледов или манов). В подобен случай се действа изцентрофугирането на меда от плодника и запасяването на фамилиите с инвертиран сироп . Така те зимуват много по-добре.

Можем сами да си създадем инвертиран захарен сироп по 3 разнообразни метода. С киселина , с мед или с съсредоточен рафиниран фермент инвертаза . Проблемът на инвертирания сироп , изработен посредством киселина е, че при процесът се образуват някои отровни субстанции. В това число и хидроксиметилфурфурол (ХМФ), който внезапно снижава продължителността на живота на пчелите. Затова ще забележим по какъв начин се прави инвертиран захарен сироп по другите 2 метода:

Как да създадем инвертиран захарен сироп с мед

Можем да употребяваме следната рецепта за домашно изработен инвертиран захарен сироп с мед :

  • Захар – 72 кг (висококачествена)
  • Мека вода – 20 л (дъждовна, дестилирана, снежна)
  • Пчелен мед – 8 кг (по опция свеж и получен от мощни и здрави семейства)

В съд на водна баня слагаме кипящата вода. С непрекъснато безредие, прибавяме половината количество захар. Измерваме температурата с термометър за готвене и когато градусите спаднат до 35 градуса, прибавяме пчелния мед. На идващия ден прибавяме и другата половина от захарта.

Поддържаме температурата на захарния сироп в границите на 35-36 градуса. Разбъркваме всеки ден по 2-3 пъти дневно. Процесът на инвертаза продължава към 7-10 дни и приключва, когато на дъното няма утаена захар. Ако след 10 дни на дъното има захар, прибавяме още мед.

Според ст.н.с.д-р Боян Първулов, процентното съответствие на съставките за инвертирания сироп би трябвало да бъдат – 74% захар, 18.5% гореща вода и 7.5% мед. В неговият случай процесът лишава 15-20 дни.

Как да използваме съсредоточения рафиниран фермент инвертаза

Инвертазата , наричана още бета-фруктофуранозидаза, е гликопротеин с оптимално рН 4,5 и непоклатимост при 50 ° C. Оптималното рН за изработката на инвертиран сироп е 5,0. При процеса на инвентиране на захарния сироп , инвертазата се прибавя процентно към 0,15% от тежестта на сиропа. А времето за инвертиране ще бъде сред 12-24 часа при 50°C. Иначе казано, би трябвало да прибавим 130-165 мг инвертаза за кг 70% захарен сироп .

Използването на съсредоточен рафиниран ензим (инвертаза) има за цел да форсира самият развой на инвертиране . За да създадем да вземем за пример 100 кг инвертиран сироп , би трябвало да прибавим 13 грама инвертаза към готовия 70% захарен сироп. Така ще съкратим времето за инвертиране 7-8 пъти. Самият ензим можем да намерим и в България. Ето един образцов линк – analytica-bg.com

За край можем да кажем, че най-хубавото за нашите пчели е да бъдат зазимени единствено и само на същински мед. Но за жалост, заради разнообразни фактори (климатични, бързо кристализиращ мед и др.), от време на време се постанова да прибегнем до потребностите на захарния сироп и в несъмнено време – до инвертирания захарен сироп . И в случай че нямаме доверие на готовите артикули, които се продават в магазините, постоянно можем сами да си създадем инвертиран захарен сироп . И по този начин да подпомогнем нашите пчели при положение на потребност.

Как да подобрим живота на пчелите – потребни препоръки

Как да подобрим живота на пчелите – всеки пчелар се стреми да извади доста мед от своите пчелни фамилии. Също по този начин част от пчеларите добиват и другите пчелни артикули – прашец, пчелно млечице, восък, прополис, пчелна отрова. Но с цел да получим всичките тези артикули и то в по-голямо количество, то ние като пчелари би трябвало да…

Още за пчелите вижте тук!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР