Как да нахраним човек с 5 лева, които държавата ни

...
Как да нахраним човек с 5 лева, които държавата ни
Коментари Харесай

Хаос с украинските бежанци, хотелиери от Китен в безизходица

Как да нахраним човек с 5 лв., които страната ни отпуска дневно, пита Емилия Зегова

Няколко дни преди края на програмата за настаняване на украински бежанци няма решение по какъв начин и дали тя ще продължи. Пред бТВ хотелиери от Китен споделиха, че парите, които страната им отпуска, са незадоволителни. 

В същото време продължава идването на нови бежански групи, а един от морските ни курорти – Китен, е на път още веднъж да се трансформира в украинска диаспора.

„ Всички са в неопределеност. Всички чакат да бъдат изплатени старите средства. Погрешно са ни въвели в описите – ние ги изхранваме цяла година, а те са ни вписали като неизхранващи “, показа Диана Савова, която е шеф на хотел.

„ Базите ни не са пригодени за зимен интервал и отопление, а за летния и за изстудяване. Трябва да им раздадем отоплителни средства, което подвига разноските “, добави тя. 

„ Единствено можем да разчитаме, че програмата ще продължи, само че тези 15 лв. са незадоволителни (10 лв. за нощувка и 5 лв. за храна - бел. ред.). Няма по какъв начин човек да се нахрани с 5 лв., а и има огромно закъснение в изпращането на храната на бежанците “, сподели пък хотелиерът Емилия Зегова.

„ Няма хотел, който да може да издържи. Бихме желали да работим и да има решение на Министерския съвет, който да каже какво ще се случи с тези хора “, добави тя. 

„ Не мога да си обясня за какво украинците избират да се настаняват край морето, а не навътре в страната. В края на май хората отново бяха в неопределеност и доста от тях си отпътуваха. Върнаха се и започнаха да ги бомбардират. Другите бяха в държавни бази. Сега отново са в неопределеност “, сподели още Зегова. 

„ Хотелът, в който сме, е отворил порти преди няколко дни още веднъж след края на летния сезон, с цел да посреща бягащите от войната в Украйна. До момента тук има към 70 настанени индивида. Повечето хора са от Запорожие и от Киев “, споделя кореспондентът Лора Стаматис. 

Дойдохме, тъй като разбрахме за програмата, за отбраната от България, оказва помощ ни, споделя Марина. Тя и нейният 8-годишен наследник са от Мариупол, само че поради разрушаването на града се преместили в Запорожие.

„ Не мога да работя, защото до навършването на 12 години на сина ми би трябвало да съм с него на уроците, които са онлайн. Затова, в случай че програмата завърши, ще би трябвало да търсим други страни “, споделя дамата. 

„ Много хора желаят да дойдат от Запорожие, само че нямат пари. Има и такива, които разполагат с жилище, само че се опасяват да го оставят, с цел да не влязат в него крадци. Домовете ни се унищожават. Там няма вода и ток. Два месеца бяхме без светлини в подземие “, споделя тя.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР