Как да изберем най-добрата порода куче за домашен любимец сред

...
Как да изберем най-добрата порода куче за домашен любимец сред
Коментари Харесай

Испанско водно куче

Как да изберем най-хубавата порода куче за домакински любим измежду голямото многообразие, което се предлага? Този въпрос има един отговор - нужно е в детайли запознаване с особеностите на породата, с цел да се вземе в действителност вярно и осведомено решение, защото домашният любим ще остане задълго в фамилията и е добре да бъде обичан, с цел да отвърне със същото.

За феновете на кучета с по-екзотичен тип испанското водно куче е положително предложение. То е превъзходен и завързан другар, добър сателит на стопаните и не основава проблеми при съжителството с други животни. Затова се е утвърдило като фамилно куче и сателит на дейни хора.

Произход на породата испанско водно куче

Тази антична порода кучета е възобновена през ХХ век. Това се е наложило, защото в самото начало испанските водни кучета са живеели най-вече в селските региони на Испания в условия на изолираност. Чак в средата на 70-те години на предишния век няколко кучета от породата са закупени от Андалусия. Те са били тъкмо от остарелия вид и по тази причина са определени за развъдната стратегия. Само 5 години по-късно е основан клуб на породата, а през 1999 година Международната киноложка федерация публично признава испанското водно куче за порода.

Това е изцяло справедливо самопризнание за споменаваните още през 1110 година животни, пристигнали незнайно по какъв начин на територията на Испания. Има версия, че са пренесени от маврите през VІІІ век, или от търговци от Турция, защото в Испания назовават тези кучета турски.

Селяните ги употребявали като помощници при пашата на животните си. Други били подготвени да оказват помощ на риболовците, защото са отлични плувци, които умеят да се потапят надълбоко под водата, като е записано плуване на куче от породата на 6 метра под водата.

По-късно тези типично работни животни били сменени на пасищата от немските овчарки и белгийски овчарки и последователно минали в домовете на хората като домашни питомци и компаньони, почнали да работят като полицейски кучета за разкриване на разнообразни субстанции, както и в избавителни интервенции.

Стандарт за испанско водно куче

Това куче е приблизително по мярка, атлетично и крепко. Тялото му е малко по-дълго, в сравнение с високо. Има известна разлика в размера на екземплярите съгласно пола им. Мъжките са високи от 44 до 50 сантиметра и тежат от 19 до 22 кг. Женските испански водни кучета са високи от 40 до 46 сантиметра и тежат от 14 до 19 кг. И при двата пола се позволява отклоняване от 2 сантиметра, тъй че животното има общи пропорции, съвместими с височината му при холката.

Според стандарта испанското водно куче е нужно да дава отговор на следните условия във връзка с външния си тип:

- Къдрава кучешка четина, която с възрастта стартира да се усуква на масури като въже. На цвят може да бъде кафява, черна или бяла. Допускат се бели, кафяви или черни петна.

- Главата му е солидна с плосък череп и добре изразен преход от муцуната до челото.

 Отглеждане на испанско водно куче

- Носът би трябвало да бъде на цвят като преобладаващият на козината.

- Очите на испанското водно куче могат да бъдат в разнообразни нюанси на кафявият цвят - лешникови, орехови, тъмни, раздалечени едно от друго

- Ушите му са с триъгълна форма, висящи и високо сложени.

- Испанското водно куче се характеризира с необятни и дълбоки гърди с изпъкнали ребра. Гърбът му е прав, с леко наклонена крупа, а вратът му е мускулест и пай.

- Краката му са мощни и в края си наподобяват на котешките лапи.

- Устните прилягат компактно, а зъбите му са огромни и бели.

Характер на испанско водно куче

Стандартът на породата дефинира испанското водно куче като правилно, чинно куче, пламенно, радостно, работливо, самоуверено и добре уравновесено. То има мощно развити естествени охранителни и ловни инстинкти, които могат да бъдат употребявани в образованието му като куче- надзирател и бранител на дома. Годно е за работа и се радва на игрите.

Атлетичното тяло, дружно с въодушевеният и корав темперамент, разрешават на животното да извършва редица задания. Тъй като към непознати е внимателно и съмнително, нужно е кучето да се социализира от рано. От значимо значение за балансирането и общителността му е от рано да бъде изложено на разнообразни обстановки с хора и животни. Това няма да бъде сложна задача, защото предците му са живели измежду домашни селскостопански животни, както и в огромни фамилии и са привикнали да съжителстват както с други животни, по този начин и с деца и възрастни.

Обучение на испанско водно куче

Съгласно класификациите на Международната федерация по кинология тази порода се числи към водните кучета. Въпреки това се употребява като пастирско куче. Поради положителните условия за образование намира работа в испанските пожарни бригади, като взе участие в избавителните им екипи. Много положителни мнения има за потреблението на породата при бедствия от урагани. Възможно е да бъдат видени в полицията и службите с битка с незаконното преместване на неразрешени субстанции.

Видно е, че става въпрос за интелигентно и схватливо животно, което се оправя добре със дилемите при образованието му. Ловкостта не е типичен работен тест, в който могат да вземат участие екземпляри от породата, а е по-скоро композиция от умения и благоприятни условия, добити от животното, с помощта на напъните на притежателя. Сътрудничеството сред индивида и кучето при образованието и дресурата са решаващи. Нуждата от съдействие върви паралелно със облекчаване на нуждата от непрекъснато придвижване, защото става въпрос за пламенно и интензивно животно с самостоятелен темперамент, нуждаещ се от корекции.

Грижи за испанско водно куче

 Испанско водно куче наподобява на лагото романьоло

Основна специфичност на грижите за испанското водно куче е, че те не се нуждаят от ресане, без значение от изобилната си четина. Самата им вълна се завърта, образувайки къдрици и дантели, които са доста забавни, а разресването им предизвиква дискомфорт на животното и скапва типа му. Веднъж в годината кучето се подстригва, с цел да се оформи космената му завивка. Подстригването е по избор на стопанина, само че става наложително, в случай че животното съпровожда индивида на лов. При излетите се събират доста бодли и тръни по масурите и е добре те да са такива, че оптимално да не събират бодили.

Не се предлага и къпането на кучето. Това се прави единствено при остра потребност, а изсъхването би трябвало да става навън. То е отличен плувец и незабавно се спуска към всеки воден източник, само че не трябва да се не помни, че плуването в каквато и да е вода не се предлага, тъй като студената вода може да го разболее.

Ушите и очите на животното би трябвало да се ревизират и почистват постоянно, тъй като са проблематични зони, където постоянно се получават възпаления. Добре е кучето да бъде приучено от малко да му се мият зъбите.

Хранене на испанско водно куче

От 70- те години на предишния век тази порода не се смята за декоративна и се употребява главно в селски региони, по тази причина няма специфични диетични условия към храната. Необходимо е да се съблюдават общите рекомендации за хранене на испанските водни кучета и диета би трябвало да включва месо, без мазно и тлъсто, месни субпродукти като черен дроб, сърце, бъбреци, варени зеленчуци, зърнени храни, нискомаслени млечни артикули. Морската риба също може да участва, само че не повече от 2 пъти в седмицата.

Заболявания при испанското водно куче

Тази порода е доста издръжлива и елементарно се приспособява към разнообразни климатични условия. При положителни грижи и хранене испанските водни кучета живеят приблизително до 12-14 години.

По отношение на заболяванията, които заплашват испанското водно куче, би трябвало да се уточни, че при него има заплаха от наследствени болести. Най-често се среща тазобедрената дисплазия, болесттите на ендокринната система, очните заболявания, алергиите, невроаксиална дистрофия. Слаб орган на това куче е панкреасът, може да страда от панкреатична непълнота.

Самото куче е уместно за хора с алергии, тъй като космите му съвсем не се скубят.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР