Как да докажем безплатно екокатегорията на колата? Електронно запитване до

...
Как да докажем безплатно екокатегорията на колата? Електронно запитване до
Коментари Харесай

Как да докажем безплатно екокатегорията на колата?

Как да потвърдим гратис екокатегорията на колата? Електронно питане до производителя на автомобила и отговор от негова страна за екологичната категория на транспортното средство е доказателство, което би послужило пред КАТ за регистриране на екокатегорията и отразяването й при изчисляването на налога на колата. Този безвъзмезден вид за сдобиване с удостоверителен документ предложиха от националната Пътна полиция, ден откакто от Столичната дирекция на вътрешните работи смъкнаха оповестените инструкции, съгласно които екологичната категория се потвърждава с документ от формалното посланичество на марката коли против възнаграждение.
 
Наличието на екокатегория се отразява върху размера на налога и според от равнището й, дължимата сума може да нарасне или да намалее по отношение на остарялата формула. От институцията, която поддържа регистъра на пътните транспортни средства у нас, не са изчислявали какъв брой са притежателите на коли, които нямат вписана екологична категория, само че знаят, че това включва хората, които са записали колата си преди 2007 година, както и тези, които след 2007 година не са показали документ за тази категория. Въпреки че налог МПС за 2019 година към този момент е изчислен от общините по новата формула, той може да бъде преизчислен, в случай че съответният човек реши, че му е преференциално вписването на екокатегория, обясниха от Националното съдружие на общините.
 кражба кола ThinkStock/Getty Images
Проблемът с невписването на екокатегорията на колите у нас датира още от приемането ни в Европейския съюз, твърди ръководителят на Асоциацията на вносителите на коли Христо Христов. Според него сегашната обстановка е резултат от немарливостта на чиновниците на Пътна полиция: " Откакто влязохме в Европейски Съюз, всеобщо не записват категорията. Последните две-три години започнаха да записват. И сега какво става? За един налог от 20 лв. индивидът ще заплати 80 най-малко ".
 
Освен невписаните с екокатегория коли след 2007 година, наранени от алтернативата, дали да потвърдят съществуването на такава, са и притежателите на транспортни средства с по-стара регистрация. От Пътната полиция обаче не знаят какъв е броят на тези хора и припомнят, че е персонален избор на всеки жител да пресметне, дали вписването на екокатегория ще понижи или ще усили размера на налога, и тогава да реши какво да предприеме.-->
 водач кола автомагистрала мъж ThinkStock/Getty Images
След като през вчерашния ден от Столична дирекция на вътрешните работи отстраниха напътствията за сдобиване с уверение за екокатегория, чиято цена излиза към 100 лв., през днешния ден от Пътната полиция дадоха вид за гратис придобиване на подобен документ - с електронно писмо до производителя на автомобила и получен отговор за съответната категория, който ще се зачита от органите на Министерство на вътрешните работи.
 
А водачите, които към този момент са разбрали новия размер на налога или даже са го платили, могат да изискат преизчисление, в случай че решат, че вписването на екокатегория им е по-изгодно, изясни Даниела Ушатова, специалист в Националното съдружие на общините: " Има процедура, която е открита в данъчно осигурителния процесуален кодекс и бихте могли да поискате такова възобновяване, в случай че докажете, че в действителност не е било правилна информацията за вашия автомобил и той има съответната екологична категория ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР