Кафето отдавна не е просто напитка, а неотменна част от

...
Кафето отдавна не е просто напитка, а неотменна част от
Коментари Харесай

Как пият кафето по света

Кафето от дълго време не е просто напитка, а неотменна част от нашия живот. Без неговия освежителен, прелестно нагарчащ усет и уханния му мирис мъчно можем да си представим утрото или пък деловите и сантименталните срещи. Навсякъде по земното кълбо обичат кафето, само че го вършат по собствен метод. Малко отклоняване от класическата рецепта и ето ти напълно нов вид.

При това и поднасянето на напитката е друго. В Италия да вземем за пример оферират еспресото с лимон, във Финладния пък първо поставят в чашката лапландско сирене и след това сипват кафето.

В Колумбия - първо глътка вода

Кафето и тази далечна и непозната за множеството българи страна са неразривно свързани. Тук по мнението на доста специалисти отглеждат най-качественото кафе в света. И го пият по метод, друг от този в прилежащите страни. И въпреки че в романа си Никой не написа на полковника Габриел Гарсия Маркес прибавя в напитката и малко наслойка, в действителност колумбийците го вършат с шоколад. При това по колумбийски то може да бъде сварено само със зърна кафе, отгледани на локална почва.

В Бразилия - кафесиньо с доста захар

 Как пият кафето по света

Бразилия е фамозна освен с дивите си маймуни, само че и с кафето си. Една трета от международното произвеждане се добива тук - в страната на карнавалите, фавелите (бедните квартали) и невероятните футболисти. Но ароматната напитка се пие по озадачаващ за нас метод. Това, което се глътва съвсем на веднъж, се назовава кафесиньо - в превод малко кафе. След сваряването то се прецежда през тъкан, прибавя му се доста захар, кондензирано мляко и сироп. Това обаче си е глезотийка за по-заможните, хората от фавелите просто го подслаждат съществено, само че единствено със захар. В по-голямата част на Бразилия избират малко кафе с повече добавки.

Виетнам - трамбовано и с яйце

 Как пият кафето по света

С какво стартира утрото във Виетнам? Разбира се с ремонт на мотопеда и с чашка ободряващо кафе. Тук тази напитка е обичана и се подготвя по специфичен метод. На дъното на чашката първо сипват известното кондензирано мляко, а от горната страна надяват едно железно приспособление с дупки, което повече наподобява на чашка-цедка. В нея насипват кафето, трамбоват го добре и заливат с вряла вода. Та последователно се сцежда през дупчиците за към 2-3 минути и се оказва в чашката.

Ако желаете да си сварите виетнамско кафе, само че не разполагате с продупчената чашка, използвайте друга известна рецепта - отново с кондензирано мляко, само че и с яйце - 3 ч.л. кафе, 1 жълтък, 2 ч.л. кондензирано мляко. Сварете дребна чашка кафе. Разбийте жълтъка в млякото до пухкава пенеста примес. Сипете 1 с.л. от свареното кафе и още веднъж разбийте. Долейте останалото кафе и се насладете на утрото.

Мароко - микс от подправки

 Как пият кафето по света

Дори единствено произнасянето на името на тази страна извиква в мозъка асоциации с ароматни подправки. Не инцидентно тукашното кафе припомня повече ориенталски пазар, в сравнение с напитка. Впрочем, решите ли да го опитате, помислете два пъти: след първата глътка устата ви пламва! На пътешествениците, които не са привикнали с локалното кафе, се предлага да имат в ръка една от локалните питки, с цел да погасят с нея огъня на езика си.

Прочутото мароканско кафе е мощно и в действителност очарователно с дъха си на канела, кимион, джинджифил, кардамон и индийско орехче. А останалите подправки, които се прибавят, са според от случая. На женитба да вземем за пример оферират по-сладко кафе, до момента в който за погребения е планувано усетът да е по-горчив.

Италия - корето на екс

 Как пият кафето по света

Италианците са невъздържан и разтревожен народ. Навикът всичко да се прави бързо и прочувствено, даже да се пие кафе, е в кръвта им. Не е инцидентно, че точно тук е измислено еспресото. Тази напитка е част от италианската просвета, също както и Лате, Мока или Кафе Американо. Тя е известен метод за доста хора, които бързат, само че желаят да получат спомагателна порция сила. С еспресото се редуцира времето за очакване и варене на напитката. По традиция то се пие на екс, а идеалната чашка еспресо е увенчана с пухкава сметана над мощното кафе.

В Италия кафето е неотменна част от обедния етикет. Ударното разбуждане заран обаче се прави с кафе корето - еспресо със солидна глътка грапа - нещо като българската ракия или различен желан алкохол.

Дания - ароматите на Копенхаген

 Как пият кафето по света

Малко ненадейно, само че датчаните не отстъпват на италианците по пиенето на кафе. Колкото и да ни се коства, че в студената Скандинавия е по-разбираемо да се натъртва на алкохол или чай, истината е, че там кафето е преди всичко. Датчаните го носят в термоси, пият го в кафенетата, въпреки че цените там са галактически и е по-добре да си го свариш вкъщи, и използват невероятни количества. За обичайно датско кафе се счита една напитка, която носи името Копенхаген - кафе с ром, карамфил и канела.

Франция - кафе с самун

 Как пият кафето по света

Ободряващата напитка на французите също е кафе. Всяка заран то се сервира наложително с мляко и шоколадов самун, който се подготвя с късчета шоколад - в действителност това е фамозният кроасан. Най-важният признак на този обред е необятната чашка, в която умерено да се топят залъчета от вкусното печиво. Разбира се, може да изпиете кафето и просто с филия със сладко. Обичате кафе с по-малко количество мляко? Поръчайте си по-леката версия на тази напитка - ноазет, т.е. кафе с лешници. Парадоксът е, че в него няма никакви лешници, само че името му по-скоро е въодушевено от невероятния му усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР