Кадри на предела на търпимото - така започна днес в

...
Кадри на предела на търпимото - така започна днес в
Коментари Харесай

Делото за смъртта на Джордж Флойд навлезе в ключовата си фаза с шокиращо видео

Кадри на лимита на търпимото - по този начин стартира през днешния ден в Минеаполис правосъдното съвещание от процеса против белия служител на реда Дерек Шовин, упрекнат, че с полицейска хватка е задушил цветнокожия Джордж Флойд по време на арест през май предходната година. Смъртта на Флойд породи всеобщи митинги в Съединени американски щати и на доста други места по света, предадоха международните организации.

В началото на правосъдното съвещание през днешния ден при показване на аргументацията си обвиняването сподели видео, от което се вижда мъчението на Флойд. Видеото е направено от минувачка. На фрагментите, обиколили света, се вижда Флойд, който се задъхва и умолява: " Не мога да вдишвам ", преди да изпадне в безсъзнание. От фрагментите излиза наяве, че минувачи на няколко пъти са призовали Шовин да пусне Флойд, а една жена, която след това се оказва пожарникарка, вика на Шовин да мери пулса на Флойд.

Прокурорът Джери Блекуел напомни, че фрагментите породиха митинги в Съединени американски щати, Азия, Европа и на други места, само че макар тази готовност, процесът против Шовин не е развой против полицията или полицейските способи. Според прокурора полицията прави сложна работа и от време на време би трябвало да взима решения за парченце от секундата. " Но в тази ситуация с Флойд нещата не са стояли по този начин и сцената е траяла 479 секунди, което не е парченце от секундата ", акцентира Блекуел. " Дерек Шовин е изневерил на полицейската си клетва и е прибягнал до несъразмерна и неразумна мощ против над четиридесетгодишния цветнокож ", съобщи Блекуел и сподели, че в съда ще се потвърди, че Шовин надалеч не е почтен.

Точно преди началото на правосъдното съвещание фамилията на Флойд акцентира от своя страна историческото измерение на този развой. " Това е референдум за пътя, изминат от Америка в търсене на тъждество и на правдивост за всички ", сподели юристът на семейство Флойд - Лен Кръмп.

" Шовин е на скамейката на обвинените, само че цяла Америка е забъркана в този развой ", пък сподели свещеник Ал Шарптън, деятел по гражданските права, който с околните на Флойд коленичи и резервира безмълвие в продължение на девет минути - колкото е траяло мъчението на Флойд.



Дерек Шовин, който е на 45 години и който е работил 19 години в полицията на Минеаполис, е упрекнат в непредумишлено ликвидиране. Той е пуснат под гаранция и до момента присъстваше на всички правосъдни съвещания от началото на процеса против него на 9 март. През миналите три седмици бяха определени правосъдните заседатели. Сега обвиняването и отбраната имат от три до четири седмици, с цел да се опитат да убедят правосъдните заседатели в тезата си. Присъдата се чака в края на април или началото на май.

В правосъдната зала няма фенове поради пандемията. Но съвещанията се излъчват директно по малкия екран и доста американци ги гледат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР