кадри: БНТРеферендум: 55.7% смятат, че България трябва да търси алтернативни

...
кадри: БНТРеферендум: 55.7% смятат, че България трябва да търси алтернативни
Коментари Харесай

Референдум: 55 % от българите искат България да търси независимост от руския газ

кадри: Българска национална телевизия

" Референдум ": 55.7% считат, че България би трябвало да търси различни източници на съветския газ

" Референдум ": След спрените доставки - да преговаряме ли с " Газпром " или да търсим метод за цялостна самостоятелност от съветския газ?

Преди изключителното съвещание на Народното събрание на следващия ден, в студиото на Българска национална телевизия дискутираха представители на седемте партии: Венко Сабрутев (ПП), Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), Рамадан Аталай (ДПС), Иван Хиновски (ИТН), Таско Ерменков (БСП), Ивайло Мирчев (ДБ) и Искра Михайлова ( " Възраждане " ).

Този въпрос питат и от организация " Алфа рисърч " в социологическо изследване, направено особено за предаването.

Според 55.7% от интервюираните страната ни би трябвало да търси различни изто„ ници на съветския газ. 39.1% считат, че договарянията с " Газпром " би трябвало да продължат.



Накъде да поеме България след прекъсването на доставките от " Газпром " разясниха и гостите в студиото.

" Газпром " следва да се преглежда като един от многото снабдители на природен газ, а не като единствен, счита Венко Сабрутев. Подчерта, че през миналата година 90% от природния газ у нас е импортиран от Русия.

" Тази така наречен диверсификация, която 10 години предходните ръководещи споделяха, че са направили, виждаме на процедура, че не е по този начин и следва да се потърсят различни източници ", добави той.

Това изказване е безусловно несериозно, отговори му Делян Добрев.

" Ако не бяхме диверсифицирани, в този момент България щеше да е без газ от 5 дни. Трябва да потърсим различни източници, тъй като повода Русия да продава 90% от газа в България е, че изискванията са били по-добри ", посочи депутатът.

Според Рамадан Аталай политиката на ръководещите е недалновидна, а уравновесеният метод постоянно е бил най-хубавият.

" Ако имаше проект за справяне с изключителната обстановка, в този момент щяхме да търсим различни източници и в това време можехме да получаваме газ по старите контракти ", сподели той.

Подобно мнение изрази и Таско Ерменков - съгласно него България губи от това, че не вкарва газ от Русия най-много поради по-изгодната цена.

" За мен постоянно съюзът " или " в енергетиката е бил най-вредният съюз, тъй като е хубаво да търсим различни източници, само че и да си продължим контракта с " Газпром ", до момента в който нещата придобият естествен темперамент ", разяснява Ерменков.

В момента България няма никакъв излаз и би трябвало да търси други възможности, счита Иван Хиновски.

" Първо - никой не ни кани на договаряния. Това приказва, че ние би трябвало да търсим всевъзможни други средства. Има доста други възможности, които могат да се реализиран благодарение на Европейска комисия и нашите съседи. Скоро и Гърция ще изпадне в нашето състояние ", сподели енеригйният специалист.

Пътят на България е единствено един - да се намерят доста и надеждни източници на газ, съобщи Ивайло Мирчев.

" Газпром ", Путин и Русия от самото начало се пробвах да убедят Европа, че са благонадежден снабдител на природен газ и че всичко това е бизнес. Събитията от последната седмица демонстрираха, че това не е правилно ", добави той.

Искра Михайлова съобщи, че решението България да не заплаща за газ в рубли не е икономическо, а политическо и обслужва непознати ползи:

" Това безусловно е е в полза на България и от този ход произтекоха рестрикциите към нас. Нека да търсим различни източници, само че досега нищо не е посочено от ръководещите ", разяснява Михайлова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР