Кадифена потапница беше наблюдавана в средата на седмицата в района

...
Кадифена потапница беше наблюдавана в средата на седмицата в района
Коментари Харесай

Рядък вид птица бе наблюдавана у нас

Кадифена потапница беше следена в средата на седмицата в региона на Дуранкулашкото езеро за пръв път за последните 15 години. Видът е доста необичаен за нашата страна и прелита до тук единствено по време на миграция.

Наблюдението е направено от екип на Българско сдружение за отбрана на птиците по време на теренни изследвания в региона на Приморска Добруджа.

През 2015 година кадифената потапница е категоризирана като международно заплашен тип, тъй като е регистриран спад от 40 на 100 от международната популация на типа. Това прави всяко наблюдаване на кадифената потапница значимо за орнитологичната общественост.

Видът е северно зимуващ, като се задържа в региона на Балтийско море, където може да бъде следен в морето, както и в региона на Германия и Полша. До България доближават извънредно рядко единични човеци, като е по-вероятно кадифената потапница да бъде видяна по река Дунав, някои вътрешни язовири и по Южното Черноморие, само че тези наблюдения имат инцидентен темперамент.

Екипът направил наблюдението има вяра, че е допустимо кадифената потапница и различен път да е посещавала случайно Дуранкулашкото езеро, само че макар че регионът се посещава постоянно от орнитолози и туристи за наблюдаване на птици не е записано нейно наблюдаване от края на 90те години досега.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР