Където мечтите живеят пълноценен живот, там нищо не е изгубено

...
Където мечтите живеят пълноценен живот, там нищо не е изгубено
Коментари Харесай

Възстановяват книжарница в Газа след израелските въздушни удари

Където фантазиите живеят пълностоен живот, там нищо не е изгубено и животът свети със смисъл и цялостна мощ. Поредното доказателство в интерес на тази теза е вълната от поддръжка със средства и книги от цялостен ​​свят за повторното издигане на една от най-големите книжарници в Газа, която беше унищожена от израелските въздушни удари през май.

Двуетажната книжарница е била леговище на десетки хиляди книги преди случая. Създадена е с доста предпочитание преди 21 години от палестинеца Самир Мансур. Уютното място бързо се трансформира в обичано на локалните, така като предлага богато наличие – десетки хиляди книги на разнообразни езици, които имат необятен обсег - от философия и история на изкуството до художествена литература и детски  книги.

На 18 май по време на 11-дневния спор, в който починаха над 250 души в Газа и 13 в Израел, книжарницата е срутена. Понастоящем се набират средства, а събраната сума досега надвишава 200 000 щатски $ за подкрепяне на възобновяване на книжарницата, до момента в който десетки хиляди дарени книги са изпратени от цялостен ​​свят, с цел да оказват помощ на Мансур да възвърне запасите си. Постепенно всичко стартира още веднъж да добива смисъл и да наподобява изпълнено с достолепие. Реакцията на интернационалната общественост е обнадеждаваща.

„ Бомбардирането на книжарницата на Самир Мансур не е най-лошата покруса, която е засягала хората в Газа, само че тази съответна въздушна офанзива е ориентирана към достъпа до книги. Това е офанзива против знанията и грамотността на тази общественост. Самир загуби съвсем 100 000 книги, които бяха в услуга на деца и възрастни. Знаех, че лечебните заведения и пътищата ще получат финансиране, само че дребните културни институции като библиотеките постоянно се подценяват, само че са също толкоз значими за общността. “ – разяснява Рухсана – адвокатка за правата на индивида, която е отпред на акцията за събиране на средства.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от مكتبة سمير منصور (@samir_mansour_bookshop)

Целта е да се заменят всички 100 000 книги на Мансур и да изградят още веднъж неговата книжарница. Планирана е и последваща нова смела стъпка – да му оказват помощ да сътвори нов план: културен център в Газа, който да бъде нова библиотека в съседство, от която читателите да могат да заемат свободно книги, без да заплащат.

В книжарницата на Мансур хората са разполагали с опцията да пият чай и да четат книгите му толкоз дълго, колкото пожелаят, и то гратис, без да са длъжни да купуват нещо. Мансур разяснява пред " Гардиън ", че " сърцето му се е свило ", когато осъзнал, че ракетите са уцелили постройката, в която е книжарницата му.

„ Беше шест сутринта. Не знаех какво да върша. Започнах да диря измежду руините нещо, обвързвано с библиотеката ми. Но всичко беше под руините. Седях и си мислех за какво магазинът ми беше бомбардиран “, споделя той. „ Не съм ненавиждал никоя страна или човек през живота си. Не разпространявах ненавист, а просвета, просвета и обич. “
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от مكتبة سمير منصور (@samir_mansour_bookshop)

В такива моменти човек не може да се изправи пред никакви въпроси, защото не знае никакви отговори. Прекратяване на огъня сред израелци и палестински беше контрактувано на 21 май. Израел обаче предприе спомагателни въздушни удари по линията Газа на 17 юни в отговор на палестинските нападения. 

Въпреки всичко съществува невидимо въже, което към момента съумява да задържи нещата на пауза, а след това  възвръща смисъла в света. Самир Мансур се зарича, че ще възвърне всичко изначало, без значение какво ще му коства. Общото добро дело ще помогне на книжарницата да възкръсне като феникс от пепелта и ще възвърне увереността на Мансур, който все по този начин таи мощна любов към литературата. Книгите пък отново ще си пробият път към локалните, а хората ще опитат да не помнят всяка болежка и горест и ще се радват на живота и благосъстоянието на написаното.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от مكتبة سمير منصور (@samir_mansour_bookshop)
     Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от مكتبة سمير منصور (@samir_mansour_bookshop)
 Децата на Газа разказват
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР