Където и да живеят кюрдите, на тях никога не им

...
Където и да живеят кюрдите, на тях никога не им
Коментари Харесай

Настъплението на Турция срещу сирийските кюрди може да дестабилизира целия регион

Където и да живеят кюрдите, на тях в никакъв случай не им е елементарно .
В Иран кюрдите, живеещи в западните региони на страната, се сблъскаха със съществени преследвания от страна на управляващите на Ислямската република, а срещу кюрдите, живеещи в северен Ирак, беше извършена добре проведена военна интервенция. Те също по този начин се сблъскаха с дипломатическа самодейност, която показва, че даже в изискванията на разтревожен мир близкоизточната политика на стремежите на кюрдите може да оказват помощ за сплотяването на Иран, Ирак и Турция в обединен опозиционен фронт след референдума по въпроса за самостоятелност на кюрдите.
Още повече поразява това, че западните страни също се сплотиха срещу иракските кюрди, които бяха скъп съдружник в битката срещу „ Ислямска страна “ (ИД). Разсъжденията на западните държавни управления бяха разумни и даже равнодушно справедливи, когато те решили да останат правилни на своята политика на отбрана на териториалната целокупност на Ирак. Но от позиция на кюрдите те бяха употребявани като потребни марионетки, когато било належащо, а след това забравяли за тях .
Същият сюжет се разиграва още веднъж в Северна Сирия, в региона на Африн, който е под контрола на Отрядите за отбрана на народа (ОЗН) и техния политически сътрудник партията „ Демократически съюз “ (ПДС). Според Турция тези групи са тясно свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), считана от Турция и западните страни за терористична организация. Между другото, тези групи упорстват на това, че са сирийци и отстояват концепцията за автономност на Рожава – самопровъзгласило се кюрдско образувание – в състава на бъдеща федеративна Сирия. Те също по този начин се явяват правилни съдружници на Запада в битката против ИД.

Проблемът с всичките тези заявки се състои в това, че те съдържат в себе си детайли на истината. Не е значимо до каква степен безапелационно водачите на ПДС декларират, че те не са част от ПКК, защото обстоятелствата свидетелстват за противоположното. И в това няма нищо чудно. Преди ПКК се базираше в Сирия и сирийското държавно управление в продължение на доста години организираше политика, подтикваща кюрдите към присъединение към тази партия. В един миг всички тези бойци могат да се върнат вкъщи. Поради това, даже в случай че това не значи, че ОЗН са част от ПКК, ние можем да разберем изцяло за какво Анкара прави сходни заключения .
При това кюрдските групировки продемонстрираха политическа отговорност, управлявайки своите територии в тежките времена на сирийската революция, почнала през 2011 година А във боен смисъл ОЗН се трансфораха в самобитен близкоизточен еквивалент на спартанците. Имайки на свое разположение лимитирано количество оръжие, само че освен това неизчерпаем ресурс от дисциплинираност и безусловна религия, тези войски съумяха да отвоюват от ИД Кобани, и тяхната победа стана повратен миг в историята на настъплението против ИД, която формация до тогава изглеждаше на процедура непобедима.
След това, ставайки ядро на Демократичните сили на Сирия, те започнаха последователно да изтласкват ИД освен в североизточните региони на Сирия, само че и около границата с Ирак чак до провинцията Дер-ез-Зор. Сътрудничейки си със западните, на първо място американските, военни, кюрдите получиха опит и привички, които им разрешиха значително да укрепят позициите си.
Казано в резюме, от позиция на Запада, обосновани са както позицията на Турция, по този начин и позицията на кюрдите, помогнали на Запада да се бори против ИД . Сблъсквайки се с нуждата от правене на прекомерно комплициран избор, е допустимо просто да се направи избор в интерес на позволен най-малко. Но Африн – това не е тази борба, която западните държавни управления могат да пренебрегват с тази лекост, с която пренебрегнаха кюрдския референдум в Ирак .
На тактическо ниво закалените в боеве кюрди нанасят съществени вреди на марионетните сили на Турция. Ще съумеят ли въоръжените сили на Турция да реализират по-голям триумф? Едва ли, а и даже това да им се удаде, те ще би трябвало да платят за това доста висока цена. Досега турската войска се пробва да се оправи след несполучливия опит за прелом, осъществен през юли 2016 година Ако турските войски или даже техните медиатори затънат в кървава кланица в Африн, популацията, в което самият Ердоган разпали националистически и антикюрдски настроения, ще се усъмни в трезвостта на неговите съждения .
Освен това турските кюрди могат да се възползват от изблика на военна интензивност на кюрдите и да усилят интензивността на своята битка. Такъв изблик на кюрдски шовинизъм ще се прояви също по този начин в Ирак и Иран. Ако подемът на кюрдското придвижване стартира с триумф – или даже с почтено проваляне – при защитата на Африн, доста по-мащабен протест на кюрдите против техните страни и съдружници ще престане да бъде нещо невероятно.

Това кюрдско „ домино “ може да се окаже непредсказуемо и да има най-сериозни последици и даже да сложи под опасност съществуващите граници на близкоизточните страни. То също по този начин може да стане причина за възникването на още една опасност, предвестниците на която към този момент станаха забележими м Африн и която би трябвало да провокира изключително безпокойствие в Запада: то може да влияе отрицателно на единството на НАТО .
За Русия намесата в сирийския спор стана опция да наруши целостта на НАТО, да прокара свои ползи в Източна Европа, Прибалтика и други райони. Помагайки на Турция при реализирането на нейната интервенция против Африн – позволявайки й да употребява своето въздушно пространство и намерено да осъжда Съединени американски щати за „ едностранни “ дейности, ориентирани към укрепването на ОЗН – Москва може да приказва за това, че тя взе участие в реализирането на ослепителен проект . А две страни членки на НАТО – Съединени американски щати и Турция или най-малко техните медиатори – могат да се окажат заплетени в кървясъл и нескончаем спор.
По подобен метод събитията в Африн може да окажат значително въздействие освен върху кюрдите в северна Сирия. Те могат да трансформират целия район – Турция, Ирак и Иран – и да повлекат след себе си съществени последици за Запада, който в този момент е заставен да се опълчва на опасността от страна на все по-влиятелната и мощна Русия .
Дойде време Западът да отговори на изключително неудобения въпрос: какво – с изключение на обтекаемите заявки за нужда от налагане на мир, непоклатимост и народна власт – той желае да реализира в Близкия изток? Без подозрение това е доста комплициран въпрос, само че на него би трябвало да се отговори. При неналичието на този отговор събитията, разрастващи се в Африн, ще имат такива последствия, които ще послужат на ползите на напълно други сили.
Анализ на Гарет Стенсфилд за вестник The Guardian, представен от БГНЕС


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Анализи и мнения  Мевлют Чавушоглу в коментар за The New York Times: Америка избра неверния сътрудник Мевлют Чавушоглу в коментар за The New York Times: Америка избра неверния сътрудник  Берлин, 20 януари 2022 година * Берлин, 20 януари 2022 година*  Може ли Турция да усложни ситуацията в Сирия? Може ли Турция да усложни ситуацията в Сирия?  Какво могат да създадат македонците, когато стотици хиляди гърци стачкуват Какво могат да създадат македонците, когато стотици хиляди гърци стачкуват  Европейски Съюз стартира назад преброяване за споразумяване на квотите за бежанци Европейски Съюз стартира назад преброяване за споразумяване на квотите за бежанци Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Последно: Масуд и Терез отпътуват за Хол...
Лъвчетата Терез и Масуд ще бъдат изпратени на следващия ден (30 януари) в избавителен център в Холандия, където ще им бъде оказана нужната помо...
Земетресение край Петрич Съединени американски щати блокират публикуването на данни за бо... Уволненият началник на ДАИ: Махнаха ме, тъй като... Да си богат, не е нещо неприятно НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 31 януари
Овен Тази сряда е подобаваща за това да се срещнете със съидейници, с които да обсъдите ваши общи планове. Хубаво е да имате ясни наме...
Какво ви чака ТАЗИ ВЕЧЕР в любовта споре... Радев плаши с военна хунта!* В Гърция: При неуспех на договарянията за име... Тамън се договорим с румънските сътрудници, и... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Списъкът на Съединени американски щати с " олигарсите на Путин "...
Руският министър председател Дмитрий Медведев е отпред на дълго чакания лист с съветски политици и олигарси, доближени до съветския президент Владимир...
Плевнелиев: Българска социалистическа партия се трансформира в антиевропейс... ГЕРБ отговори на Българска социалистическа партия - желае оставката на Й... Новините: Най-важното за деня, 30 януари Губим 4 милиарда лева годишно поради емигранти...  www.expert.bg  Правителството към този момент е с нов уебсайт Правителството към този момент е с нов уебсайт  Цацаров разпореди инспекция в БДЖ Цацаров разпореди инспекция в БДЖ  Две трети от шефовете в българския бизнес са в предпенсионна или пенсионна възраст Две трети от шефовете в българския бизне...  Дончев: Да връщаме българските експерти от чужбина, като им даваме жилища Дончев: Да връщаме българските специалис...  www.iwoman.bg  Джоли посети бежански лагер с дъщерите си Джоли посети бежански лагер с дъщерите с...  Вижте Ана Курникова след раждането (видео) Вижте Ана Курникова след раждането (виде...  5 съвета за буен секс под душа 5 съвета за буен секс под душа  3 стилни метода да носиш боти 3 стилни метода да носиш боти " чорап "  http://www.sportlive.bg  Гол-шедьовър на Емре Джан въодушеви Ливърпул за триумф Гол-шедьовър на Емре Джан въодушеви Ливър...  Буфон съвсем подсигурява класирането на Ювентус за край Буфон съвсем подсигурява класирането на Юве...  Отвратителна отбрана, Петър Чех и анемично нахлуване провалиха Арсенал в Уелс Отвратителна отбрана, Петър Чех и анемичн...  Николай Михайлов със строшен крайник? (ВИДЕО) Николай Михайлов със строшен крайник? (ВИДЕО... Интервю Още Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на авторското право
Законът за авторското право ще бъде изменен - това е към този момент с...
Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Нови Най-четени Най-коментирани Настъплението на Турция против сирийските кюрди може да дестабилизира ц... 29 0 Оправдаха U2 за плагиатство... 29 0 Фейсбук взема решение ориста на медиите в обществената мрежа с два въпроса... 75 0 Талибаните управляват 70% от територията на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР