Къде е обещаната реформа в Комисията за противодействие на корупцията

...
Къде е обещаната реформа в Комисията за противодействие на корупцията
Коментари Харесай

Защо се бави антикорупционната реформа?

Къде е обещаната промяна в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ)?

Този въпрос изниква по натурален път, откакто общият план на ръководещите трябваше да бъде импортиран в Народното събрание първо на 15 януари, а след това бе дадена поръчка за края на същия месец. А отговорът в този момент е - " в идващите седмици ".

Защото, макар че имаше общо единодушие в обединението антикорупционната комисия да бъде разграничена на две, текстовете буксуват поради детайлите. А избрани елементи стряскат някои от съдружните сътрудници, научи Клуб Z.

Както е известно, планува се с нов закон основаването на комисия, която да се занимава с корупцията и спора на ползи, а в този момент настоящият орган да бъде преформатиран и да дава отговор за отнемането на имуществото. По това сътрудниците имаха единодушие, само че внезапно от " Продължаваме промяната " са иззели самодейността за плана за новия мегаорган, научи Клуб Z. Като някои от концепциите на Политическа партия освен са озадачили съдружните сътрудници - създавали опция бъдещата антикорупционна комисия да се трансформира в наказателен орган с прекомерно огромни пълномощия.

Вече бе обявено, че " огромната комисия ", т.е. тази, която ще дава отговор за корупцията, ще има проверяващи функционалности (тя и в този момент има някакво сходство на такива - " желае сведения, подпомагане, документи " и след това предава данните на прокуратурата, б.р.).

Но предложенията на Политическа партия, съгласно осведомени, й давали прекомерно огромни пълномощия. Обсъждано било даже дали тя да не има обвинителни функционалности, което е извънредно право единствено на прокуратурата като " стопанин на досъдебното произвеждане ".

Имало предложение и представители - " комисари " на тази комисия да бъдат основани във всяко едно министерство.

Пълно съгласие на този стадий няма и дали част от функционалностите на новата комисия да не бъдат изнесени в ДАНС (всъщност - върнати там, б.р.), защото има брожения по отношение на това би трябвало ли тя да може да задържа и да ползва специфични разследващи средства, т.е. следене, подслушване и прочие КПКОНПИ и в този момент може да прави претенции за използване на СРС.

В същото време се предлага и двете на процедура нови комисии да са колегиални органи - с избран брой членове, като тези членове да бъдат разпределени на квотен принцип - сред 4-те партии в обединението.

На питане на Клуб Z по кое време ще бъде импортиран планът, както и дали се разискват гореописаните хрумвания, ръководителят на правната комисия в Народното събрание Милен Матеев, отвърна посредством пресцентъра на групировката:

" Работата по законопроекта за КПКОНПИ е във крайна фаза, като съдружните сътрудници се срещат постоянно на експертно равнище. Очаква се законопроектът да бъде импортиран от група народни представители в идващите седмици ".

И въпреки този " нероден Петко " още да няма даже законодателен скелет, към този момент се спрягат имена кой ще оглави мегакомисията - от някогашния длъжностен министър на правораздаването (преди това заместник) Иван Демерджиев, през някогашния началник на Националната разследваща работа (НРС) Димо Гяуров и съпредседателя на " Демократична България " и ръководител на вътрешната комисия в Народното събрание Атанас Атанасов, до шефката на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова. Като последната едва ли ще успее да покрие критериите за стаж и опит, които се чака да бъдат написани в законопроекта.

А в това време Народното събрание одобри оставката на Сотир Цацаров, който в този момент оглавява КПКОНПИ, считано от 1 март.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР