Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV Тази

...
Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV Тази
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус излетя към МКС!

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: NASA TV

Тази нощ в 03:31 ч. българско време от космодрума на о-в Уолопс беше извършено сполучливо изстрелване на ракета-носител “Антарес ” с товарния галактически транспортен съд на Нортроп Груман “Сигнус ”.

Това бе последният полет на ракета “Антарес ” в настройка “230+ ”, с украинска първа степен и два съветски мотора “РД-181 ”. Доскоро степените се правеха от предприятието Южмаш под надзора на конструкторското бюро Южное, намиращо се в Днипро, Украйна. Двигателите “РД-181 ” се произвеждаха от съветското дружество Неправителствени организации Енергомаш. Доставката на тези мотори обаче към този момент не се реализира поради серията от наказания и контрасанкции, които влязоха в действие след началото на войната в Украйна.

Понастоящем компанията-оператор на “Антарес ” Нортроп Груман работи в съдействие с Файърфлай за проектирането и производството на идващото потомство ракети, които ще се споделят “Антарес 330 ”. Те ще бъдат оборудвани с мотори на Файърфлай “Миранда ” и ще са с напълно американски технологии, само че се смята, че ще са подготвени за употреба не по-рано от 2025 година. Докато създаването на “Антарес 330 ” тече, корабите “Сигнус ” ще се извеждат в орбита с ракети на СпейсЕкс “Фалкън 9 ”.

На борда на изхвърчалия тази нощ “Сигнус ”, който има и лично име “Лоръл Кларк ” (в чест на починалата астронавтка на “Колумбия ”), пътуват към 3 700 кг съоръжение за МКС, хранителни запаси за астронавтите и научни опити.

Един от най-интересните опити се споделя Neuronix и той планува основаването на триизмерни клетъчни култури от неврони в изискванията на микрогравитация. По този метод ще се тестват нови способи за генна терапия, касаеща болести на нервната система.

Друг опит е “Сафайър 4 ”, при който след разкачането на “Сигнус ” от МКС в края на задачата му ще бъде провокиран неестествен пожар. Целта е да се изследва до каква степен такива произшествия биха били преживяеми по време на пилотирана галактическа експедиция.

Многоиглената сонда на Ленгмюир, предоставена от Европейската галактическа организация, ще мери плазмената компактност в йоносферата – районът, където земната атмосфера се среща с космоса.

Специален робот с форма на куб на име Астробий ще понижи времето, което астронавтите прекарват в осъществяването на рутинни задания.

Очаква се галактическият транспортен съд да пътува два дни до орбиталната станция и да престои прикачен към нея в продължение на няколко месеца.

За повече информация: НАСА

Видеозапис от изстрелването:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР