Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX , ,

...
Кадър от днешния полет. Photo credit : SpaceX , ,
Коментари Харесай

ЕПОХАТА на Старшип ЗАПОЧНА! Ракетата достигна 39 километра, преди да бъде взривена!

Кадър от днешния полет. Photo credit: SpaceX

,,

Днес, на 20-ти април, епохата на “Старшип ” публично стартира! Началото бе с умишлена детонация след надеждна работа на първата степен, само че СпейсЕкс смята полета за сполучлив – ракетата извърши двата съществени критерия за триумф, които компанията на Илон Мъск целеше през днешния ден. Първо – тя съумя да напусне стартовата площадка и да се отдалечи на безвредно разстояние от наземната инфраструктура. Второ – “Старшип ” мина през стадия на оптимално динамично натоварване (max q) и доближи височина от 39 километра.

Успехите през днешния ден са ясни и забележими, само че какво се обърка? Имахме прибързано изключване на пет мотора “Раптор ”. Три от тях се самоизключиха директно след излитането. Четвърти отхвърли на 30-тата секунда, а пети – на 60-тата. Накрая втората степен не се отдели от първата. Все отново първата степен “Супер Хеви ” съумя да си свърши добре работата през днешния ден и на Земята бяха получени положителни данни – в това число видеокадри:

Кривината на Земята се забелязваше от борда на “Старшип ”. Photo credit: SpaceX, Processing: Andy Saunders

Важно е обаче да се подчертае – изстреляната през днешния ден ракета към този момент бе морално остаряла и бе оборудвана с по-стара итерация мотори “Раптор ”. Ракетата, известна под името “Бустър 7 ”, беше създадена преди повече от година и мина през продължителни тествания преди днешния старт. Скоро втората ракета “Старшип ” на име “Бустър 9 ” ще бъде приведена в подготвеност, а тя към този момент има голям брой усъвършенствания спрямо “Бустър 7 ” и по-надеждна итерация мотори. Предполага се, че след разбор на днешния полет, ще бъдат направени и още промени.

“Поздравявам СпейсЕкс за вълнуващото тестово изстрелване на Старшип ”, написа Илон Мъск в Туитър. “Научихме доста за идващото изстрелване, което ще бъде извършено след няколко месеца ”.

Тъй като това беше тестов полет, на борда на “Старшип ” нямаше никакъв сателит или различен потребен товар, тъй че недостигането на орбита и умишленото взривяване не се отразява по никакъв метод на СпейсЕкс или на клиент на компанията.

“Становището … “но експлодира ” е окей. За един дилетант, който преглежда НАСА като работа, която не може да си разреши да пропадне, днешният полет наподобява като провален. Но за тези, които знаят малко повече, това беше голям триумф. СпейсЕкс имат още 2-3 ракети, подготвени да бъдат изстреляни. СпейсЕкс работи по друг метод. Процесът на компанията е по-бърз, само че също по този начин по-разхвърлян. За благополучие те могат да си разрешат “да се провалят ”. Те могат да построят 10 ракети “Супер Хеви ” за същото време, за което НАСА строи една-единствена ракета “Спейс Лонч Систъм ”. Ако първите пет се провалят, само че идващите пет съумеят, кое е по-добре? ”, написа журналистът Ерик Бъргър.

Космическата промишленост поздрави СпейсЕкс за полета.

“Поздравявам СпейсЕкс за първия интегриран полет на “Старшип ”. Всяко велико достижение в историята е изисквало известно равнище калкулируем риск, тъй като с огромния риск идва и огромната премия. Очаквам с неспокойствие да видя какво ще научат СпейсЕкс, идващия полет – и всичко отсега нататък ”, разяснява шефът на НАСА Бил Нелсън. Напомням на читателите, че НАСА разчита на СпейсЕкс за сполучливата доставка на астронавти на повърхността на Луната посредством програмата “Старшип ”.

“Поздравления, СпейсЕкс! Забележителна стъпка ”, причисли се към поздравите и Йозеф Ашбахер, ръководителят на Европейската галактическа организация.

“Поздравления за СпейсЕкс по отношение на днешното изстрелване на “Старшип ”, най-високата и най-мощната ракета, изстреляна в миналото! Макар че “Старшип ” претърпя “бързо ненадейно раздробяване ” преди разделянето на степените, тестването даде положителни данни за екипа на “Старшип ”, които ще им помогне да се приготвят за идващия полет ”, оповестяват от Националния аерокосмически музей в Съединени американски щати.

Видеозапис от полета:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР