Кадър Нова ТвСлужебен министър говори за началото на новата учебна

...
Кадър Нова ТвСлужебен министър говори за началото на новата учебна
Коментари Харесай

Министър Денков: Ако не се спазват мерките, ни очаква нова ковид вълна

Кадър Нова Тв

Служебен министър приказва за началото на новата образователна година и по какъв начин би трябвало да се отнасят родители, учители и възпитаници към ограниченията против коронавирус.

Горещо поддържам напъните на министрите Кирил Петков и Асен Василев да поведат страната към по-добро. Ние сме съидейници в тази посока. Учебната година ще е предизвикателство в изискванията на пандемия. Добре е да има непоклатимост в МОН. Науката ми липсва. Това съобщи служебният министър на образованието проф. Николай Денков в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

Трябва да има последователност. Образователната система има потребност да се надгражда, акцентира той.

На въпрос какъв е рискът учебните заведения да се трансфорат в инкубатори на болест, просветният министър. „ Това, което ще се случи след 15 септември зависи от ограниченията, които се съблюдават от родителите, децата и учителите. Удивен съм от безотговорността на хората, които отхвърлят да съблюдават ограниченията. Ако не се съблюдават, ни чака нова Коронавирус вълна. Постарали сме се да минимизираме риска на 15 септември “, изясни той.

„ Трябва да спазим принципа да не стопираме образованието. Миналата година това не беше спазено. Решението е, в случай че няма заповед на министъра на опазването на здравето да се затвори всичко, да не стопираме образованието на децата “, увери министър Денков.

„ Най-малките деца имат потребност от доста повече подпомагане, с цел да се включат в електронно образование. По-големите деца имат подготовка от предходната година. 7 и 12 клас срещат проблем при подготовката при онлайн образованието, по тази причина ще бъдат присъствено в учебно заведение “, съобщи министърът на образованието.

„ Разделението в системата е на по-предпазливи и такива, искащи присъствено образование непременно. Различното от предходната година е, че в този момент имаме ваксини. Който преподавател има предпочитание, може да се имунизира. Ако срещнете вируса неимунизирани, рискът да се болестите е по-голям. Ваксинирането е непринудено. Над 30% са имунизирани, над 20% са преболедували “, уточни просветният министър.

„ Децата сред 1 и 4 клас могат да поддържат връзка свободно между тях. Те би трябвало да носят маски в коридорите. Идеята е в една паралелка децата да са здрави. Има избор учителят или децата да стоят с маски в клас, никой не ги задължава “, изясни проф. Николай Денков.

„ За да се вземат нови ограничения, обществото би трябвало да ги е припознало. В момента никой не желае това.

„ Ако имаме даже едно дете в паралелка, което се е разболяло, тогава цялата паралелка се карантинира. Вариантите на министерството са направени по този начин, че когато има заболели, да се предпазят останалите. Имаме нова осведомителна система, която ни разрешава всеки ден да следене на обстановката и да понижим риска от експлоадиране на епидемиологичен гърмеж. Идеята е появят ли се заболели деца, мястото незабавно да се блокира, с цел да се предпазят останалите деца “, увери той.

„ Остава мярката от предходната година за родителите на деца до 14 години, които би трябвало да излязат в неплатена отпуска. Училищата имат напрежение в бюджетите, само че има и много спестени пари от онлайн образованието “, сподели още проф. Денков.

Проф. Денков разгласи, че е покровител на практиката да се употребяват разнообразни учебници по един предмет, само че наличието би трябвало да се преработи. „ Съдържанието на учебниците би трябвало да се преработи. Понякога съм шокиран. Такива са естествените науки. Там терминологията е необятно застъпена, без това да е нужно. По-важното е децата да схващат какво учат. Термините са за експерти в региона, а не за децата “, акцентира той.

Висшите учебни заведения ще стартират присъствено. Може да се намерения за понижаване на таксите, в случай че се учи онлайн, сподели още министърът на образованието, написа Novini.bg.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР