Кадър: Нова твНеизвестните за смъртта на родилката Ренета Томова, починала

...
Кадър: Нова твНеизвестните за смъртта на родилката Ренета Томова, починала
Коментари Харесай

Акушер-гинеколог: Не сме убийци, но не сме и богове

Кадър: Нова тв

Неизвестните за гибелта на родилката Ренета Томова, умряла при раждане в болничното заведение в Сливен, остават. Близките й не престават да упрекват лекарите, че са употребявали безчовечен способи по време на раждането. От болничното заведение настояват, че нямат виновност за гибелта й, оповестява Нова тв.

В същото време стана ясно, че има лекарска неточност при гибелта на друга родилка. През юли 38-годишната Маргарита умря в Плевенската болница. Според излезлия одитен отчет дамата не е могла да бъде интубирана, само че лекарите не са знаели това, тъй като не са създали прелиминарен обзор и се стигнало до затруднения и задушаване.

Остарели ли са методите при тежките раждания и за какво у нас няма обединен стандарт за реакция ?

„ Квалификациите скачане по корема, натискане и други сходни не са най-удачните. А кушер-гинеколозите не сме акробати . Правим всичко, което е належащо, с цел да приключи раждането сполучливо. Много е елементарно в профил да се вършат мнения, само че те могат да се дават единствено от хората, които са участвали и са взели участие в раждането ”, разяснява в „ Здравей, България ” доктор Валентина Григорова, акушер-гинеколог и зам.-директор на Първа АГ болница " Света София ".

„ Когато гинеколог води едно раждане, не можете да си визиите защо напрежение става въпрос, когато има проблем и за какъв брой секунди би трябвало да се вземат необходите решения ”, добави тя.

По думите й в остарелия му вид методът на прилепяне на корема на родилката не се ползва. В момента това се прави от време на време, само че когато главата на бебето е на изхода на таза и става въпрос за малко подкрепяне, а не за мощен напън.

Д-р Григорова е на мнение, че не трябва нещата да се преекспонират, с цел да се настройва обществото против лекарската общественост.

Ние не сме убийци, само че не сме и богове ”, сподели тя.

„ Това е доста профилиран спор, който касае не всички лекари, а единствено експертите. Според мен е значимо от позиция на обществото да се разиска тематиката за лекарските неточности. Доколко ги има и до каква степен те са следствие от неприятна организация на системата и от неприятно образование ”, на мнение е доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

У нас няма указател на лекарските неточности и какъв брой постоянно се случват. Според 8-годишно изследване в САЩ  250 000 души годишно умират вследствие на медицински неточности . Това е третата причина за смъртност след онкологичните и сърдечно-съдовите болести.

„ Човек се учи от грешките си.  Лекарите не са зли демони, които желаят да убият пациент . И те са хора, и те могат да сгрешат. Медицинската общественост би трябвало да има куража да споделя тези неща и да се учи от грешките си. Само по този начин могат да се предотвратят бъдещи такива ”, счита доктор Кацаров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР