Кадър: Нова телевизияДо седем дни държавата ще обяви как ще

...
Кадър: Нова телевизияДо седем дни държавата ще обяви как ще
Коментари Харесай

Дончев: Мерките трябва да се прилагат умно. До седмица ще кажем как ще се разхлабват

Кадър: " Нова телевизия "

До седем дни страната ще разгласи по какъв начин ще бъдат лимитирани ограниченията за битка с ковид. Това разгласи вицепремиерът Томислав Дончев в утринния блок на " Нова телевизия ".

„ Никой не е споделил какво ще се случи с ограниченията от началото на февруари. Това следва да се случи в идващите седем дни. Очаквам да имаме решение още при започване на идната седмица “, разяснява той.

Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи строго от темповете на болестта.

„ Има страни, които са прекарали множеството време от предходната година в тежък локдаун. Въпреки това, броят на инфектираните там е огромен. След отварянето хората се заразяват. Мерките би трябвало да се ползват мъдро “, сподели Дончев.

" Държавата се пробва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да създадем за тях, е да позволим да упражняват бизнеса си ", добави вицепремиерът.

Той добави, че не би желал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си, макар рестриктивните мерки.

За финансовата поддръжка на страната

„ Има ограничения в отбрана на заетите, служащите и бизнеса. Няма мярка, която да подсигурява доход на компанията, като този при упражняването на действителния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани при започване на пандемията, се радваха на доста по-голям интерес от тези в този момент “, изясни Дончев.

Според него едно от обясненията за дребния брой компании, кандидатстващи за държавна поддръжка, е фактът, че някои от тях „ са стъпили с единия крайник “ в сивия бранш.

„ Това води до един спомагателен уплах, че ще последват инспекции от страната. Нещо, което не сме мислили да подхващаме “, сподели вицепремиерът.

Коронавирусът

„ Сравняването на процеса на имунизация по междинни данни не е правилен. Ваксинацията има резултат, когато е имунизиран важен % от популацията. Цифрите в този момент демонстрират един развой, само че не демонстрират по какъв начин ще приключи той “, сподели Томислав Дончев.

„ Като заключителен резултат съм сигурен, че България няма да се оправи по-зле от другите страни в Европа. При всички случаи идващите няколко месеца ще бъдат сериозни в това отношение. Няма закъснение в ваксинирането, ние се съобразяваме с темповете на доставката на препаратите “, прибавя Дончев.

„ Каквото и решение да е взела страната, то не е нито икономическо, нито политическо. То е здравно и е по рекомендация на българските специалисти и учени “.

За изборите

„ Видеонаблюдението при всички случаи е добра процедура и още една мярка за бистрота на изборния развой. Имаше терзание дали в страната е допустимо да се случи да има наблюдаване онлайн в 12 хиляди секции в страната “, изясни вицепремиерът.  

Той добави, че съществуват региони, където предаване в действително време не е допустимо.

„ Обичайно, в случай че има нечисти политически технологии, те се упражняват отвън изборните секции. Цялата изборна администрация е формирана от представители на разнообразни политически сили. Там има едно противостоене на ползите, което не би разрешило съответната комисия да прави безобразия “, добави Дончев.

Според вицепремиера би трябвало да се търси опция за рухването на всички ограничавания, в случай че някой реши да запише изборния развой телефона си.

„ Протоколът ще бъде обществено наличен и всеки би могъл да го проучва. Ако има неточност в него, може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо неприятно в още една мярка за бистрота “.

За гласуването по пощата

„ При този тип гласоподаване „ подводните камъни “ са няколко. Има важен риск от корист с правото на глас. Това демонстрира опитът в огромен брой страни. Другото терзание е неналичието на гаранции, че пликовете с вота на гласоподавателите могат да бъдат доставени в точния момент. Третата причина е неналичието на гаранции за запазване на тайната на вота.

Според Дончев ударите във връзка с изборния развой не са добра технология за правенето на политика.

„ Ако на следващия ден някой от тях стане първа политическа мощ. Това ще бъдат ли купени изборите?, сподели той.

„ Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се провежда без да сътворяваме допълните опасности, е добра организация във връзка с гласуването на карантинираните лица. Това е една комплицирана задача, тъй като приказваме за разширение на обсега на преносимите секции и обезпечаване на опция всеки да гласоподава “, изясни Дончев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР