Кадър информо бг, през 2019 година Итала, който е бивш

...
Кадър информо бг, през 2019 година Итала, който е бивш
Коментари Харесай

19мин: България прецака Калфин за шеф на ОЛАФ, за да стане Виле Итала от партията майка на ГЕРБ ЕНП

Кадър информо бг, през 2019 година Итала, който е някогашен зам. началник на партията майка на ГЕРБ ЕНП, дойде в България поради свадите с Къщите за посетители и се срещна Борисов. 

Покрай експлоадирането на абсурда с колите на Министерство на вътрешните работи името на службата ОЛАФ стана много известно. Макар да няма никакви правосъдни пълномощия да задължава националните правоприлагащи органи да работят по неговите следващи рекомендации ОЛАФ е по-скоро осведомителна работа, в сравнение с проверяващ орган.

Вече пропуснат факт е, че преди няколко години България прецака Ивайло Калфин за началник на ОЛАФ и по този начин оказа помощ на Виле Итала от партията майка на ГЕРБ ЕНП да оглави службата.

Друг любопитен факт е, че единствено преди 10 дни основният прокурор Гешев подписа с Виле Итала съглашение за съдействие.

Няколко дни по-късно от ОЛАФ внезапно излязоха с доста нетипично за службата известие за колите на Министерство на вътрешните работи без конкретика с имена и дати за подписаната договорка, което докара до политически скандал в България.

Въпреки, че договорката е подписана от държавното управление на Бойко Борисов, прокуратурата разгласи, че ще проверява съветника на президент Пламен Узунов, който е бил длъжностен министър преди този момент. 

Хронологията напомня 19мин.бг. 

Българския дипломат в Европейски Съюз Димитър Цанчев не поддържа кандидатурата на българския претендент за общоприет шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин, като изясни, че това би било несвоевременно, тъй като страната е ротационен ръководител на Съюза, написа на 21 юни 2018 година авторитетният англоезичен брюкселски уебсайт EurActiv.

Медията припомня, че председателството изчита 9 дни по-късно. Представителят на българското държавно управление дори отстъпва председателството на съвещанието, на което се избира един от двамата финалисти, стигнали до тази фаза след 9 кръга на пресяване и отстранили на полуфинала претендентите на Германия и на Франция,  на сътрудника си от идната страна – ръководител – Румъния, което прави обяснението му напълно неуместно.

А най-влиятелният английски вестник Гардиън и то в публикация на някогашната основна редакторка на Монд разяснява, че изборът на финландският партиец от ЕНП, който печели от българската каша прави предозирането на власт за партията – майка на ГЕРБ голямо.
Чрез прецакването на Калфин съгласно вица за казана с българи, финландецът Виле Итала стана началник на ОЛАФ, написа 19мин.бг . Името му нашумя около ваденето тези дни на направената преди 4 години поръчка за джипове за Министерство на вътрешните работи, по която българският съд към този момент се е произнесъл, като е отхвърлил жалбите по нея, откакто го е направила и Комисията за защита на конкуренцията.
В Брюксел разясняват, че практиката на ОЛАФ, който НЕ е проверяваща, а е информационна работа, не е да вади съответни случаи, а общи трендове, като специфичните проблеми, представени от органа се броят на пръсти и всеки може да го ревизира на уеб страницата му.
Което прави историята с разгласяването на  още по-подозрителна за връщане на остаряла услуга от ръководителя на службата към властта у нас.
Разследващите функционалности са на  европейската прокуратура, която обезсмисля въобще съществуването на орган като ОЛАФ.
В този смисъл е добре да се напомни, че същият закрепостен от много години дипломат Димитър Цанчев е индивидът, който гласоподава срещу Лаура Кьовеши за европрокурор.
И до през днешния ден държавното управление не може да отговори кой е наредил това гласоподаване на представителя на България по избора на европейския прокурор, както в действителност и бездействието по проблема с избора на Ивайло Калфин за общоприет шеф на ОЛАФ. Идеята е това да бъде показано като персонално решение на посланика
, на което по света и у нас никой не има вяра. Напомняме, че с изключение на един от дребното ерудирани политици в страната, двукратният вицепремиер – един път на Станишев и повторно на Борисов във втория му кабинет, е някогашен български и екс-евродепутат, член на групата Монти по образуването на дълготрайния бюджет на Европейски Съюз и специфичен консултант на комисаря по финансите в предходната Европейска комисия Йотингер, който размени на поста българката Кристалина Георгиева.

 
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР