Кадър бТВОсновният проблем на психиатричната помощ у нас е липсата

...
Кадър бТВОсновният проблем на психиатричната помощ у нас е липсата
Коментари Харесай

Колко са психично болните у нас и как държавата се грижи за тях?

Кадър бТВ

Основният проблем на психиатричната помощ у нас е неналичието на промяна в грижите за тези заболели и съгласуваност сред другите институции, безапелационни са експертите. Няма съответен указател, няма естествени условия в лечебните заведения, както и грижа след лекуването.

Препоръката към нашата страна е да има по-интегрирана система за ръководство на обществените и здравните услуги, сподели в предаването „ Тази заран ” проф. доктор Дроздстой Стоянов, учител по психиатрия и здравна логика на психиката.

И според  доц. Христо Хинков, шеф на Национален център по публично здраве и разбори липсва съгласуваност сред двете съществени ведомства – обществената и здравното министерства. „ Различни екипи, разнообразни фондации се грижат за едно и също. Няма промяна в цялостната организация на психиатричното обслужване. Няма единна осведомителна система ”, посочи доцент Хинков.

По думите на д-р Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатрична болница „ Св. Иван Рилски ” в Нови Искър изискванията психиатричните лечебни заведения се употребяват и за заведения за обществени услуги – заболели остават и след курса на лекуване тъй като няма къде да отидат.

Пациентите имат доста други потребности с изключение на храна, вода и лекарства. Условията, в които се грижим за тях, не са такива, каквито би трябвало да бъдат в XXI век. Липсва психо-социална рехабилитация, която е доста значима за нашите пациенти ”, сподели още доктор Гълъбова.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР