Кадър адв Валентина Каменарска ФейсбукЗа да имате право на обезщетение,

...
Кадър адв Валентина Каменарска ФейсбукЗа да имате право на обезщетение,
Коментари Харесай

Адв. Каменарска: Търсете си право на обезщетение при задържане за 24 часа

Кадър адв Валентина Каменарска Facebook

" За да имате право на обезщетение, следва да имате налице влезнало в действие Решение, с което е анулирана заповед за задържане до 24 часа. Т.е наложително би трябвало да обжалвате заповедта за задържане в 14 дневен период от издаването и. Можете да съедините и оспорването на заповедта с искане за отсъждане на обезщетение ", изяснява юрист Валентина Каменарска, която първа разгласява фрагменти от побоите на полицията на протестиращи студенти под колоните на Министерски съвет, в уеб страницата си 

" По принцип се потвърждават търпените от вас вреди изразяващи се в стрес, безпокойствие, бодърствуване, отнемане от храна, вода, сън и отмора, психическо и/или физическо принуждение и други вреди по време и след задържането. Самият факт на задържане и фактическото отнемане на лицето от правото на свободно напредване и слагането му в изолирана среда, допуска настъпването на прочувствен стрес.

Незаконното задържане единствено по себе си допуска премеждия, компликации и отрицателни прочувствени прекарвания за ограничения от независимост, на засилено възприятие на беззащитност, изтощение и незащитеност, на оскърбление на човешкото достолепие без да е належащо те да се потвърждават.

Създадените за времето на задържане дискомфорт и неудобства освен произтичат в резултат на осъществяването на незаконосъобразна насилствена административна мярка, каквато по своята същина е заповедта за задържане, само че и следва да се одобри, че публичността на задържането, към този момент допуска унизително по отношение на лицето отношение.

В тази връзка следва да се означи, че в практиката си Върховен касационен съд приема, че обезщетение за неимуществени вреди по ЗОДОВ се дължи и когато не са ангажирани доказателства за тях, защото е обикновено такива вреди да са търпени (Решение № 427 от 16.06.2010г. на Върховен касационен съд по гр.д. № 273/2009г., III г.о., Градска канализация, Решение № 457 от 25.06.2010г. на Върховен касационен съд по гр.д. № 1506/2009г., IV г.о., Градска канализация, постановени по реда на чл.290 от ГПК).

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР